Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uimarannoilla ei havaittu sinilevää

Jaa
Sinilevää ei havaittu tällä viikolla millään uimarannalla. Veden laatu oli kaikilla tutkituilla rannoilla hyvä.
Viherahdinpartaa Eirassa. Kuva: Anni Jylhä-Vuorio.
Viherahdinpartaa Eirassa. Kuva: Anni Jylhä-Vuorio.

Tällä viikolla otettiin uimavesinäytteet läntisiltä ja Vantaanjoen uimarannoilta sekä Itä-Helsingin suurilta uimarannoilta. Veden lämpötila vaihteli 12–22 asteen välillä. Uimavesi oli lämpimintä suojaisemmilla merenrannoilla sekä Vantaanjoessa.

Ympäristöpalveluiden tarkastajat ovat tarkastaneet kaikki uimarannat. Kaikilla rannoilla oli vaadittavat tilat (wc:t, pukuhuoneet ja suihkut). Rantojen siisteys sekä jätehuollon järjestelyt olivat pääosin kunnossa. Tilojen kunnossapitoon sekä rantojen tiedotteisiin ja opasteisiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Uimakausi alkoi 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Helsingin edustalla ajankohdalle tyypillinen levätilanne

Meriveden lämpötila on pysytellyt Helsingin edustalla noin 12–15 asteessa. Suojaisilla lahtialueilla veden lämpötila on hieman korkeampi. Vesien edelleen lämmetessä voidaan odottaa vedessä keijuvien sinilevien runsastuvan.

Kesällä myös kookkaampien levien määrä kasvaa. Tällainen on esimerkiksi rantavyöhykkeillä pintoihin kiinnittyvä viherahdinparta. Se viihtyy matalilla ja kivikkoisilla rannoilla, joilla se voi muodostaa laajaa, mattomaista kasvustoa. Ahdinpartaa esiintyy jo melko runsaasti Helsingin rannikoilla, kuten esimerkiksi Lauttasaaressa, Munkkiniemessä, Eirassa ja Vuosaaren rannoilla. Viherahdinparta on ihmiselle vaaraton. Se hyötyy vesien rehevöitymisestä ja saattaa näin viedä elintilaa muilta leviltä ja vesikasveilta. Rehevöitymisestä hyötyy myös tankeakarvalehti, jota esiintyy suojaisissa ja sameissa vesissä. Myös ruovikoiden poisto edistää tankeakarvalehden kasvua.

Kirkkaissa vesissä viihtyvät rakkolevä ja meriajokas sen sijaan ilmentävät veden hyvää tilaa. Niillä on suuri ekologinen merkitys, sillä ne toimivat monien Itämeren eliöiden elinympäristönä ja ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) 
meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat
vs terveysinsinööri Arja Heinonen
puh. 050 402 5992, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi


Merialue
tutkimusavustaja Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 5732051, anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Viherahdinpartaa Eirassa. Kuva: Anni Jylhä-Vuorio.
Viherahdinpartaa Eirassa. Kuva: Anni Jylhä-Vuorio.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingfors stad belönar invånare som bekämpar främmande växtarter med sammanlagt 12 000 euro i sommar – arbetet inleds den 26 maj21.5.2025 12:48:59 EEST | Pressmeddelande

Helsingfors ordnar nu för andra gången massbekämpning av främmande växtarter med hjälp av ett mobilspel. Stadsborna kan tjäna pengar genom att utrota lupiner och jättebalsaminer. Var och en kan delta i massbekämpningen genom att ladda ner mobilspelet Crowdsorsa i sin egen smarttelefon och röra sig till fots i naturen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye