Vasa Elektriska Ab

Än finns det plats för örnfamilj i Vasa Elnäts konstbo

Dela
Vasa Elnät Ab byggde i slutet av fjolåret ett bo för havsörnar i Sundom skärgård. Boet har med andra ord nu funnits en sommar till förfogande för områdets häckande havsörnar. Att bygga ett konstgjort bo blev aktuellt i samband med att bolaget planerade sträckningen av en ellinje i närheten av ett område där havsörnar bosatt sig under de senaste åren. För bobygget ansvarade föreningen Havsörnar i Österbotten.
Det konstgjorda boets bas har övertäckts med ris. Bild: Havsörnar i Österbotten rf.
Det konstgjorda boets bas har övertäckts med ris. Bild: Havsörnar i Österbotten rf.

Vid val av boplats säkerställde föreningen att miljön var typisk för havsörnen, att trädet lämpar sig för häckning samt att avståndet till övriga bon och revir i området var tillräckligt. Inom området fanns ett stort antal lämpliga träd.

- Havsörnen väljer noga sitt boträd, berättar Pekka Peura från Havsörnar i Österbotten. Trädet ska vara starkt och högt, och det ska vara fri sikt så att örnen kan blicka ut över ett stort område, fortsätter han. Ännu har inget havsörnspar synts till i det bo Vasa Elnät har låtit bygga.

Föreningen har under årens gång byggt ett femtiotal konstgjorda bon i Kvarkenområdet, där det just nu finns cirka 80 räknade havsörnpar.

Peura konstaterar att det högst antagligen finns många fler par och bon förutom de man känner till.

Vid byggandet av nät beaktar Vasa Elnät miljövärden i planeringen av kraftledningars sträckning samt i valet av nya material och i materialåtervinningen.

Nyckelord

Kontakter

Juha Rintamäki
verkställande direktör, Vasa Elnät Ab
tfn 06 324 5213


Pekka Peura
Havsörnar i Österbotten rf.
tfn 029 449 8206

Bilder

Det konstgjorda boets bas har övertäckts med ris. Bild: Havsörnar i Österbotten rf.
Det konstgjorda boets bas har övertäckts med ris. Bild: Havsörnar i Österbotten rf.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring, fjärrvärme och elnätsentreprenörskap. Till koncernen hör två dotterbolag: Vasa Elnät Ab och Oy RAVERA Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 140 personer och omsättningen år 2018 utgjorde ca 143 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye