Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentti valitsi Ursula von der Leyenin komission puheenjohtajaksi

Jaa
Euroopan parlamentti valitsi Ursula von der Leyenin seuraavan komission puheenjohtajaksi salaisessa lippuäänestyksessä tiistaina 16.7.

Von der Leyen aloittaa viisivuotiskautensa komission puheenjohtajana 1.11.2019. Äänestyksessä annettiin 733 ääntä, joista yksi hylättiin. Mepeistä 383 äänesti von der Leyenin valinnan puolesta, 327 vastaan ja 22 äänesti tyhjää.

Puheenjohtajaehdokas tarvitsee ehdottoman enemmistön meppien äänistä (vähintään 50 %), jotta hänet nimitettäisiin komission puheenjohtajaksi. Parlamentissa on tällä hetkellä 747 meppiä jäsenmaiden virallisten ilmoitusten mukaisesti. Von der Leyen tarvitsi siis vähintään 374 ääntä tiistain äänestyksessä. Puhemies Sassoli vahvisti tarvittavan äänimäärän ennen äänestystulosten julkistamista. Äänestys toimitettiin salaisena lippuäänestyksenä.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli totesi:

”Euroopan parlamentin puolesta haluaisin onnitella sinua valinnastasi Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Nyt alkaa Euroopan instituutioiden osalta tärkeä vaihe. Meidän pitää valmistautua komissaariehdokkaiden kuulemistilaisuuksiin. Kuten tiedätte, parlamentin jäsenet tulevat olemaan erittäin perusteellisia näissä kuulemisissa.

Odotamme, että näissä parlamentin valiokunnissa suoritettavissa kuulemistilaisuuksissa komissaariehdokkaat tulevat tarkastelemaan ja käsittelemään asioita, joista puhuit täysistunnossa tänään.

Seuraavat pari vuotta ovat tärkeitä Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta. Voimme onnistua näiden vuosien aikana vain, jos EU-instituutiot tekevät tiivistä ja tinkimätöntä yhteistyötä."

Seuraavaksi

Valittu komission puheenjohtaja lähettää seuraavaksi EU-maiden päämiehille viralliset kirjeet, joissa päämiehiä kehotetaan esittämään ehdokkaansa komission jäseniksi. Parlamentti kuulee komissaariehdokkaita valiokunnissaan 30.9.-8.10. Parlamentin pitää hyväksyä komission kaikki jäsenet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye