Helsinkiläisherrojen kulttuuriretki vei Kotkasta Savonlinnaan: ”Luutuneet käsitykset suomalaisen miehen kulttuuriennakkoluuloista voi heittää romukoppaan!”

Vuotuisen tradition puitteissa ystävykset, Pauli Kosonen, Jussi Kylliäinen ja Pauli Johansson, pakkasivat laukkunsa, makuupussinsa ja uimahousunsa kartoittaakseen kesäisen Suomen kulttuurista antia. Herrojen Kulttuuriretkillä museot, taidenäyttelyt, kirkot ja kaikki uteliasta mieltä innoittavat kohteet kolutaan eikä kesäistä saunakulttuuria päästetä unohtumaan.
– Luutuneet käsitykset suomalaisen miehen kulttuuriennakkoluuloista voi heittää meidän kohdallamme romukoppaan, Museokortin seikkailijat Pauli Johansson, Jussi Kylliäinen ja Pauli Kosonen kertovat.
Herrojen Kulttuuriretki -perinne on jatkunut jo seitsemän vuotta, ja neljän päivän matkoilla on auton keula kääntynyt eri puolille Suomea.
Tänä kesänä herrat suuntasivat museokierrokselle Kotkasta Savonlinnaan. Ensimmäisenä he vierailivat Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla Kotkassa. Kyseinen kalastusmaja on rakennettu vuonna 1889 keisari Aleksanteri III:lle ja hänen puolisolleen keisarinna Maria Fjodorovnalle.
– Mehän olemme Jussin kanssa käyneet Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla ensimmäisen kerran jo 60-luvulla kansakoulun luokkaretkellä, Pauli Johansson kertoo museoseikkailulla.
Kotkan Merikeskus Vellamossa herrat tutustuvat muun muassa Suomen merimuseon Merimonsterit-näyttelyyn ja Jäänmurtaja Tarmoon.
– Merikeskus Vellamossa oli todella paljon nähtävää. Siellä olisi voinut viettää vaikka koko päivän, Pauli Kosonen muistelee vierailua Vellamossa.
Kotkasta ystävykset ajoivat ensin Haminan kaupunginmuseoon, jossa on esillä Muistoissa lasitaiteilija Tamara Aladin -näyttely ja sitten Luumäelle presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin entiseen kotiin Kotkaniemeen, P. E. Svinhufvudin kotimuseoon.
– Kotkaniemi oli todella hieno kohde, ja opastus oli kiinnostava, seikkaperäinen historiakatsaus Ukko-Pekan ja Ellenin elämästä eläväisesti kerrottuna, herrat kiittelevät.
Museokierros jatkui kohti Lappeenrannan taidemuseota ja viipurilaissyntyisen kuvataitelija Väinö Raution teoksista koottua retrospektiivistä näyttelyä.
– Vahva suositus Väinö Rautio -näyttelylle. Siellä oli erittäin hienoja tauluja, ja näyttely oli koko uran kattava mielenkiintoinen kokonaisuus, ystävykset ylistävät Lappeenrannan taidemuseon näyttelyä.
Museoseikkailun kruunasi vierailu Savonlinnan Olavinlinnassa, jonka tarinoihin herrat pääsivät tutustumaan linnan opastetulla kierroksella.
– Tervetuloa tutustumaan museoseikkailuumme! Museokortin Seikkailijat-kampanja on kuin tehty seurueemme rennon humoristista lomailua varten, kulttuuriherrat iloitsevat.
Katso alta herrojen ensimmäinen seikkailuvideo. Jos video ei näy laitteellasi, voit katsoa sen täältä.
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Seikkailijoiden yhteystiedot haastattelua tai lisätietoa varten saa Museokortin kautta osoitteesta viestinta@museot.fi.
Matkan videopäiväkirjoja seurataan Museokortin kanavissa viikolla 30, 22.–28. heinäkuuta.
Herrojen Kulttuuriretkeä voi seurata sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #herrojenkulttuuriretki #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo Vänttinen
Viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Puh. 044 430 0712
marjo.vanttinen@museot.fi
Susanna Seppälä
Sisällöntuottaja
Puh. 044 430 0716
susanna.seppala@museot.fi
Kuvat


Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museokortti
Museokortti tänään 10 vuotta – uusi maksutapa tuo kulttuurin yhä useamman ulottuville5.5.2025 10:01:29 EEST | Tiedote
Museokortti juhlii tänään 5. toukokuuta 10-vuotista taivaltaan. Merkkipaalun kunniaksi korttiin tuodaan myöhemmin tänä vuonna kuukausimaksumalli, joka tekee museokäynneistä entistä saavutettavampia. Tavoitteena on madaltaa kynnystä kulttuuriin osallistumiseen ja vahvistaa museoiden roolia arjen elämyksissä.
Jenni Haukio onnittelee 10-vuotiasta Museokorttia: ”Ainutlaatuinen, historiaan jäävä kulttuuriteko”5.5.2025 08:08:00 EEST | Tiedote
Ensimmäiset Museokortit ojennettiin presidentti Sauli Niinistölle ja Jenni Haukiolle Mäntyniemessä vuonna 2015. Kymmenessä vuodessa Museokortista on kasvanut koko kansan kulttuuri-ilmiö. Museokortti löytyy tällä hetkellä lähes 350 000 suomalaisen taskusta.
Kulttuuria työhyvinvoinnin tueksi – Museokortti-lahjoitus annettiin tänä vuonna hoitotyöntekijöille27.2.2025 08:12:40 EET | Tiedote
Museokortti lahjoitti 60 korttia Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hoitajille osana vuosittaista hyvinvointilahjoitustaan. Lahjoituksen tavoitteena on muistuttaa kulttuurin positiivisista vaikutuksista työhyvinvointiin ja jaksamiseen.
Vuoden 2025 hittinäyttelyt – katso 20 kiinnostavinta kulttuurivinkkiä21.1.2025 08:23:49 EET | Tiedote
Koe surrealismin suurnimet Salvador Dalísta Joan Miróon ja vietä taiteilija Reidar Särestöniemen juhlavuotta. Näe mammutit ja muut jääkauden jättiläiset, tutustu supersankarien historiaan ja astu muumien lumoavaan maailmaan.
Museokortti on kärkisijoilla kulttuurietujen tarjoajien listoilla – työikäiset hakevat palautumista museovierailuista25.10.2024 08:49:49 EEST | Tiedote
Työssäkäyvät käyttävät kulttuurietujaan erityisen paljon Museokortin hankintaan. Edenredillä Museokortti on tuhansien palveluiden joukosta neljänneksi suosituin kohde, ja myös Smartumilla se on viiden kärjessä. ePassilla Museokortti on ollut kulttuuriedun toimipaikkojen TOP 5 -kärjessä joka kuukausi vuoden 2024 aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme