Keskuskauppakamari

Rahanpesulaki edellyttää aktiivisia toimia yrityksiltä

Jaa
Rahanpesulain ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan 1.7.2019, mutta vasta pieni osa suomalaisista yrityksistä on tehnyt lain edellyttämän ilmoituksen. Rahanpesulain edellyttämä ilmoitus tulee tehdä sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa 1.7.2020 mennessä.
Keskuskauppakamarin lakimies Erkko Meri. Kuva: Ari Toivonen.
Keskuskauppakamarin lakimies Erkko Meri. Kuva: Ari Toivonen.

Nykyinen laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi on ollut Suomessa voimassa heinäkuusta 2017 lähtien. Rahanpesulain tarkoituksena on estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista, edistää tällaisen toiminnan paljastamista ja selvittämistä sekä tehostaa rikoksen tuottaman hyödyn jäljittämistä ja takaisinsaantia.

Rekisteröintivelvoite koskee esimerkiksi yksityisiä osakeyhtiöitä ja osuuskuntia. Pörssiyhtiöiden osalta osakkeenomistajien tiedoista säädetään sen sijaan arvo-osuusjärjestelmää koskevassa lainsäädännössä. Edunsaajatietojen rekisteröinti koskee kaikkia EU-maita.

”Edunsaajarekisterin kannalta keskeinen määritelmä on tosiasiallisen edunsaajan käsite, sillä yhteisön on ilmoitettava nimenomaan tosiasiallisten edunsaajien tiedot. Yrityksen tulee ilmoittaa tällöin sellaisen henkilön tiedot, joka esimerkiksi omistaa suoraan tai välillisesti yli 25 % oikeushenkilön osakkeista tai käyttää suoraan tai välillisesti yli 25 %:n osuutta oikeushenkilön äänioikeuksista”, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Erkko Meri.

Muistathan tehdä maksuttoman ilmoituksen verkossa 

Rahanpesulaki asettaa velvoitteita Suomessa toimiville yhteisöille. Yksi tällainen on velvollisuus rekisteröidä yrityksen tai muun yhteisön tosiasiallisten edunsaajien tiedot Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ylläpitämään rekisteriin.

Kaupparekisteriin kerätyt edunsaajatiedot eivät ole samalla tavalla julkisia kuin muut rekisteritiedot, sillä PRH antaa tietoja ainoastaan niille tahoille, joilla on esittää selvitys rahanpesulain mukaisesta käyttötarkoituksesta.

”Ilmoituksen tekeminen on maksutonta ja se tehdään sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekeminen on tehty varsin helpoksi, mikä onkin tärkeää, jotta yrityksiä ei kuormiteta hallinnollisesti turhaan. Sivuilta löytyy myös tarkemmat ohjeet ilmoituksen jättämisestä”, Meri sanoo.

Määräajan päättymisen eli 1.7.2020 jälkeen ilmoitus tulee tehdä aina, kun yhteisön tosiasiallisten edunsaajien tiedoissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi omistusjärjestelyiden seurauksena. Velvollisuus koskee myös 1.7.2020 jälkeen perustettavia uusia yrityksiä.

”Määräaika tosiasiallisten edunsaajien rekisteröinnille on yksi vuosi. On tärkeää huomata, että ilmoitus on tehtävä, vaikka yrityksellä ei olisi yhtään rahanpesulaissa tarkoitettua edunsaajaa. Tällöin yrityksen on ilmoitettava, että tosiasiallista edunsaajaa ei ole. Seurauksena ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä on julkinen varoitus tai jopa uhkasakko, mikäli määrätyt edellytykset täyttyvät”, muistuttaa Meri.

PRH:n tiedotteen mukaan ensimmäisen kuukauden aikana ilmoituksia on tehty vasta noin 3 500. Kaikkiaan ilmoitusvelvollisuus koskee noin 300 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa.

Lisätiedot: Keskuskauppakamarin lakimies Erkko Meri, p. 050 406 4291, erkko.meri@chamber.fi

Avainsanat

Kuvat

Keskuskauppakamarin lakimies Erkko Meri. Kuva: Ari Toivonen.
Keskuskauppakamarin lakimies Erkko Meri. Kuva: Ari Toivonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kesämökin huono kunto voi tuoda odottamattomia kustannuksia – varmista nämä ennen mökin ostoa19.5.2025 13:45:00 EEST | Tiedote

Kesämökkikauppa käy kuumimmillaan, mutta innostuksen lisäksi kaupanteossa kannattaa aina pitää järki mukana. Mökki voi sijaita täydelliseltä näyttävällä paikalla ja olla ihanan näköinen, mutta ennen kauppojen tekoa kannattaa varmistaa muutama seikka, ettei mökistä tulekin huomattavasti kauppahintaa kalliimpi, muistuttaa rakennusalalla toimiva Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Kurt Westberg.

Kauppakamarikysely: Viidennes kaikista ja kolmannes teollisuusyrityksistä aikoo lisätä investointeja hallituksen riihipäätösten vauhdittamana – lisää kasvua edistäviä toimia toivotaan16.5.2025 06:55:00 EEST | Tiedote

Hallituksen kehysriihessä tekemät veropäätökset lisäävät suomalaisyritysten halua investointeihin kotimaassa. Viidennes kaikista yrityksistä kertoi investointihalukkuuden lisääntyneen veropäätösten myötä. Teollisuuden alan yrityksistä investointeja aikoi lisätä 30 prosenttia. 67 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä toivoi hallitukselta vielä lisää kasvua edistäviä toimenpiteitä. Kauppakamarikyselyyn vastasi toukokuun alussa lähes 1500 yritystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye