Väkivaltaan sai apua Oulussa useampi kuin koskaan aikaisemmin
– Ensimmäinen turvakoti perustettiin Ouluun vuonna 1979. Yhdistys oli perustettu kuitenkin jo vuonna 1945. Se keskittyi aluksi ensikotityöhön vauvojen ja äitien tukemiseksi, kertoo toiminnanjohtaja Timo Peltovuori, Oulun ensi- ja turvakoti ry:stä.
– Sittemmin yhdistyksemme on vauvatyön lisäksi kehittynyt monipuoliseksi koko perheen lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntijaksi.
Turvakotiin voi tulla lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa pakoon. Oulun turvakodissa on kahdeksan perhepaikkaa ja sinne voi tulla aikuinen yksin tai vanhempi lastensa kanssa. Jakson aikana väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan väkivaltaan erikoistuneen ammattilaisen kanssa tilanteestaan ja tekemään yhdessä suunnitelmaa tulevaisuudestaan. Turvakotiin hakeutuvan kanssa pohditaan yhdessä väkivallan uusiutumisen riskejä ja turvallisuutta kotona. Turvakodissa asutaan muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Keskimäärin vuonna 2018 Oulun turvakodissa oltiin 14 päivää.
Turvakotien toiminnan rahoittaa THL:n kautta valtio. Se on kunnalle ja asiakkaalle maksutonta.
Pelkkä kriisiapu ei riitä
– Väkivalta on saattanut jatkua vuosikausia. Muutaman viikon kriisijakso turvakodissa on vasta ensimmäinen askel toipumiseen, Peltovuori muistuttaa.
Turvakotien kriisiavun lisäksi yhdistykseltä saa myös apua pitkäkestoisemmasta väkivallasta toipumiseen. Lähinnä Veikkausvaroin toteutettavat matalan kynnyksen avopalvelut auttavat niitä, jotka eivät tarvitse turvakodin välitöntä suojaa. Palvelussa autetaan myös väkivaltaa käyttäneitä sekä väkivaltaa kokeneita aikuisia ja väkivallalle altistuneita lapsia.
– Tarvitaan riittävän pitkää ja vankkaa tukea elämän järjestämiseksi. Lasten kohdalla aikaa tarvitaan vielä enemmän. Lapset ymmärtävät kodin painostavan ilmapiirin, vaikkeivat he näkisi konkreettista väkivaltatilannetta. Väkivaltainen ilmapiiri vaikuttaa aina lapseen, vaikka lyönnit tai väkivallan uhka eivät kohdistuisi suoraan häneen.
Yhdistyksen avopalveluissa autettiin vuonna 2018 yli 300 aikuista ja 24 lasta. Lisäksi uusissa kehittämishankkeissa autetaan liki sataa henkilöä seksuaalineuvonnassa ja seksuaaliväkivaltatilanteissa.
Ympäri vuorokauden saa apua turvakodin kriisipuhelimesta p. 0400 581 606.
Väkivallan avopalveluista saa tietoa p. 040-7411 284 tai turvakodin numeron kautta.
Tietoa väkivallasta: www.nettiturvakoti.fi (chat) sekä www.oetk.fi
Oulun ensi- ja turvakoti ryon kansalaisjärjestö, jonka jäseneksi voi liittyä ja osallistua sen vapaaehtoistoimintaan. Yhdistys järjestää Turvakotitoiminnan 40 vuotisen taipaleen juhlistamiseksi seminaarin to 3.10. Ilmoittautumiset 27.9. mennessä toimisto@oetk.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo Peltovuori
toiminnanjohtaja, Oulun ensi- ja turvakoti ry
p. 0500 438858
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Lapsiin kohdistunut lähisuhdeväkivalta kotona on lisääntynyt23.6.2025 10:58:59 EEST | Tiedote
Lasten kokema fyysinen ja henkinen väkivalta vanhempien taholta on lisääntynyt. Viranomaisten tietoon tulleista lähisuhdeväkivallan uhreista useampi kuin joka viides on oman vanhemman pahoinpitelemä alaikäinen lapsi. Ensi- ja turvakotien liiton paneelissa SuomiAreenassa etsitään ratkaisuja tilanteeseen.
Pakolaisnuoria yli 30 vuotta kotouttaneen perheryhmäkodin toiminta loppuu11.6.2025 10:57:02 EEST | Tiedote
Turun ensi- ja turvakoti ry:n perheryhmäkodissa on 33 vuoden aikana tuettu suomalaiseen yhteiskuntaan noin 200 ilman huoltajaa Suomeen saapunutta alaikäistä pakolaisnuorta. Toiminta päättyy heinäkuussa 2025, kun Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kilpailutuksessa ei tullut jatkoa.
Miina Sillanpään perustamat ensikodit auttavat vauvaperheitä edelleen3.6.2025 10:21:28 EEST | Tiedote
Keskiviikkona 4. kesäkuuta vietetään kansalaisvaikuttaja Miina Sillanpään syntymäpäivää. Sillanpää perusti ensimmäiset ensikodit yksihuoltajaäitien tueksi yli 80 vuotta sitten Helsinkiin, Ouluun, Turkuun ja Tampereelle. Nämä kaikki ja kuusi muuta Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ensikotia voivat edelleen hyvin ja auttavat vuosittain yli 500 vauvaperhettä uuteen alkuun.
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme