Askel eteenpäin atomin sähköisen dipolimomentin etsinnässä
Liverpoolin yliopiston johtama kansainvälinen tutkimusryhmä teki löydön, joka rajaa atomin sähköisen dipolimomentin (EDM, electric dipole moment) etsintää. Tulosten mukaan radonin isotoopit sopivat EDM:n etsintään radonia huonommin.
EDM kuvaa varausnapojen välistä voimakkuutta ja välimatkaa esimerkiksi atomissa. Varausnapojen välisen voimakkuuden ja välimatkan mittaaminen voisi auttaa löytämään uusia hiukkasfysiikan teorioita.
— Mikäli kyseinen suure on mitattavissa, vaatisi se standardimallin uudelleen tarkastelua ja voisi mahdollisesti selittää maailmankaikkeuden materian ja antimaterian välisen epäsuhteen, kansainvälisen tutkimusryhmän johtaja emeritusprofessori ja tutkimuksesta julkaistun artikkelin pääkirjoittaja Peter Butler Liverpoolin yliopistosta sanoo.
Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen Cernin Isolde-laboratoriossa mitattiin radioaktiivisilla radonsuihkuilla pyörivien radonytimien ominaisuuksia. Radonin Rn-224 ja Rn-226 -isotooppien havaittiin värähtelevän päärynämuodon ja sen peilikuvan välillä. Tämä käytös on täysin erilainen verrattuna radiumin isotooppeihin, joiden perustila on staattisesti päärynän muotoinen.
— Päärynämuoto on avainasemassa, kun etsitään ehdokkaita atomin sähköisen dipolimomentin mittaamiseen, yliopistotutkija ja HIP:n Isolde-projektin johtaja Janne Pakarinen selvittää.
Suomesta tutkimukseen osallistuivat tohtorikoulutettava Joonas Ojala ja maisteriopiskelija Ville Virtanen jotka edustavat sekä Fysiikan tutkimuslaitosta (HIP, Helsinki Institute of Physics) että Jyväskylän yliopistoa. He käyttävät ja säätävät Isolde-laboratoriossa tutkimuksessa käytettyä Miniball-mittalaitteistoa.
Tulokset julkaistiin kesäkuussa arvostetussa tiedejulkaisussa: Nature Communications 10, Article number: 2473 (2019) https://www.nature.com/articles/s41467-019-10494-5
Lisätietoja
Tohtorikoulutettava Joonas Ojala, joonas.k.ojala@jyu.fi, puh. +358 40 805 4057
Yliopistotutkija Janne Pakarinen, janne.pakarinen@jyu.fi, puh. +358 40 805 4900
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Happikato jää järven ekologiseen muistiin24.7.2025 14:14:04 EEST | Tiedote
Vaikka jääpeitteinen aika on lyhentynyt ilmaston lämmetessä, ei kaikkien järvien happitilanne ole parantunut.
Vanhempien rokote-epäröinti voi heikentää rokotekattavuutta23.7.2025 08:56:30 EEST | Tiedote
Vanhempien luottamus asiantuntijoihin ja virallisiin tietolähteisiin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten he rokotuttavat lapsensa. Myös terveydenhoitajilla on keskeinen rooli kansallisen rokotusohjelman toteuttamisessa.
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme