Tuore kysely: Lapsen kuoleman jälkeen vanhemmat eriarvoisessa asemassa
Vaikka suru ei ole sairaus, se tekee työkyvyttömäksi. Koska surulle ei ole olemassa diagnoosia, lapsen kuoleman jälkeen vanhempien saamat diagnoosit ovat hyvin kirjavia ja esimerkiksi masennusdiagnoosi voi vaikeuttaa vanhemman elämää jatkossa. Myös sairauslomien pituuksissa on suuria eroja kuin myös siinä, kuinka monta kertaa vanhemmat ovat joutuneet sairauslomia hakemaan.
Lapsen kuoleman jälkeen vanhemmat ovat saaneet muun muassa seuraavanlaisia diagnooseja: akuutti stressireaktio, traumaperäinen stressireaktio, sopeutumishäiriö, masennus sekä sekamuotoinen ahdistus- ja masennustila. Suurin osa vastaajista on saanut sairauslomaa ensimmäisellä kerralla haettaessa alle kuukauden. Lähes 30% vanhemmista on joutunut hakemaan sairauslomaa ensimmäisen suruvuoden aikana yli neljä kertaa. Huolestuttavaa on myös se, että masennusdiagnoosin saaneista 60% sai diagnoosin alle kolmen kuukauden kuluessa lapsen kuolemasta. Monet vanhemmat kokevat, että masennusdiagnoosi on ollut heidän kohdallaan väärä ja on vaikeuttanut myöhempää elämää.
”Suru on normaali reaktio lapsen kuolemaan. Surussa on samanlaisia oireita kuin masennuksessa mutta ne kuuluvat normaaliin suruun, ja kolme ensimmäistä kuukautta on jokaiselle vanhemmalle raskasta ja lohdutonta aikaa. Sairauslomakäytäntöjen yhtenäistäminen olisi erittäin tärkeää yhdenvertaisuuden turvaamiseksi.” Kertoo KÄPY ry:n toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki.
Lapsensa menettäneet vanhemmat ovat eriarvoisessa asemassa jo lainsäädännönkin kautta, koska jos lapsi kuolee kohtuun tai äitiysrahakaudella, on äiti oikeutettu äitiysrahaan yhteensä 105 arkipäivää ja isä 18 arkipäivää. Jos vauva kuolee vanhempainrahakaudella, ovat molemmat vanhemmat oikeutettuja vanhempainrahaan 12 arkipäivää kuolinpäivästä. Tästä eteenpäin, jos lapsi kuolee, vanhemmat eivät ole oikeutettuja mihinkään tukiin. Nämä vanhemmat ovat riippuvaisia lääkäreiden ja työnantajien suhtautumisesta.
”Taloudellisista asioista surun keskellä taisteleminen on äärimmäisen raskasta. Auttaisi, jos surevan ei tarvitsisi hakea jatkuvasti uusia sairauslomia. Sen lisäksi työnantajien tulisi huomioida surevan työhön paluun helpottaminen esimerkiksi mahdollistamalla osa-aikatyö sekä työtehtäviin ja työaikoihin liittyvät joustot.” Uittomäki jatkaa.
*Kysely toteutettiin 27.-30.9.2019 KÄPY- Lapsikuolemaperheet ry:n Facebook-sivujen kautta. Kyselyyn vastasi 89 lapsensa menettänyttä vanhempaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Voit kysyä lapsen kuoleman kokeneita vanhempia haastateltavaksi aiheeseen liittyen: Susanna Uittomäki, susanna.uittomaki@kapy.fi, 045-3260980
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry on vertaistukiyhdistys, joka tarjoaa tukea ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa tai nuorena aikuisena.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Perhejärjestöt ja Kokoomusnaiset: Suruvapaa olisi tärkeä tuki lapsensa menettäneille16.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Lapsensa menettäneille vanhemmille tulisi taata suruvapaa alaikäisen lapsen kuoleman tai kuolleena syntyneen lapsen syntymän jälkeen, linjaavat Kokoomusnaiset, Käpy Lapsikuolemaperheet ry ja Monimuotoiset perheet -verkosto.
Kuolleiden lasten muistopäivää vietetään 23.9.14.9.2023 06:50:00 EEST | Tiedote
23.9. vietetään valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää, joka on käynnistynyt lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta. Useilla paikkakunnilla sytytetään muistohetkissä kynttilöitä kuolleiden lasten muistoksi. Käpy Lapsikuolemaperheet kampanjoi syyskuussa lisätäkseen tietoisuutta kuolleiden lasten muistopäivästä ja parantaakseen lapsen kuoleman kohdanneiden perheiden asemaa.
Kuolleiden lasten muistopäivä on 23.9.14.9.2022 08:21:00 EEST | Tiedote
Perjantai 23.9. on kuolleiden lasten muistopäivä. Silloin muistellaan kuolleita lapsia ja annetaan ääni heidän perheilleen. Monilla paikkakunnilla eri tahot, esimerkiksi seurakunnat järjestävät tapahtumia, joissa voi hiljentyä muistojen ääreen. Kuolleiden lasten muistopäivän vietto on alkanut lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta vuonna 2010.
Club For Fiven uusi kappale tekee lapsensa menettäneiden surusta näkyvän12.5.2022 10:32:59 EEST | Tiedote
Club For Five -lauluyhtye on julkaissut 12.5. uuden singlen, jonka syntytarina ja merkitys ovat poikkeuksellisia. Onnensäteenä-kappale on syntynyt yhteistyössä Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n kanssa lohduksi lapsen menettäneille vanhemmille ja perheille.
Lapsikuolemajärjestön pyhäinpäivän viesti: suruvapaa lapsensa menettäneille vanhemmille5.11.2021 10:51:01 EET | Tiedote
Lapsikuolemaperheitä edustava Käpy lapsikuolemaperheet ry muistuttaa pyhäinpäivänä, että kuolema koskettaa myös lapsiperheitä, eikä perheystävällinen yhteiskunta saa unohtaa perheitä surun ja kriisin hetkellä. Suomessa kuolee vuosittain noin 400–500 alle 18-vuotiasta lasta, joista kuolleena syntyneitä on alle 200. Käpy ry esittääkin Suomeen suruvapaata lapsensa menettäneille vanhemmille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme