Hammaslääkärit seulomaan diabetesta ja esidiabetesta Suomessa kehitetyn pikatestin avulla?
Tulehduksellisten iensairauksien on osoitettu olevan yhteydessä moniin yleissairauksiin. Useiden tutkimusten mukaan ne muun muassa lisäävät tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan riskiä huonoon sokeritasapainoon sekä diabetekseen liittyviin komplikaatioihin. Yhteys selittyy iensairauteen liittyvien bakteerien ja tulehduksen leviämisellä suusta verenkiertoon ja muualle elimistöön.
Tulehduksellisten iensairauksien – parodontiitin – tunnistamiseen on Suomessa kehitetty helppokäyttöinen ’tuolinvierus’-pikatesti, aMMP-8. Noin viiden vuoden ajan markkinoilla ollut testi perustuu professori Timo Sorsan Helsingin yliopistossa tekemään pitkäaikaiseen tutkimustyöhön.
– Kysymyksessä on yksinkertainen immunologinen testi, jolla voidaan mitata suunesteiden aMMP-8-pitoisuus. MMP-8 on entsyymi, jonka kohonnut pitoisuus kertoo tulehduksellisesta iensairaudesta. Suuhuuhdetesti antaa tuloksen viiden minuutin sisällä, Sorsa kertoo.
Helsingin yliopisto, Karoliininen Instituutti ja Thessalonikin yliopisto ovat nyt tutkineet, voisiko aMMP-8-testiä hyödyntää hammaslääkärin vastaanotolla myös diabeteksen ja esidiabeteksen seulonnassa. Testi voitaisiin tehdä niille potilaille, jotka täyttämänsä kyselylomakkeen perusteella täyttävät tietyt kriteerit.
Diagnostics-lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset vahvistavat tutkijoiden mukaan käsitystä siitä, että hammaslääkärin vastaanotto on ihanteellinen tilanne diabeteksen seulontaan ja että hammaslääkärin suorittama sokerihemoglobiinikoe (point-of-care HbA1c) yhdistettynä aMMP-8-pikatestiin on luotettava ja tehokas tapa tunnistaa diagnosoimaton diabetes ja esidiabetes.
– Vaikuttaa siltä, että aMMP-8-pikatesti on käyttökelpoinen työkalu niin parodontiitin kuin diabeteksen ja esidiabeteksenkin seulonnassa, Sorsa toteaa.
Lisätietoja:
Professori Timo Sorsa
Puh. 040 737 42 40
Sähköposti: timo.sorsa@helsinki.fi
Viite: Diagnostics 2019, 9(4), 151; https://doi.org/10.3390/diagnostics9040151
*******************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme