Ateria 19 -tapahtumassa keskustellaan ruoan vastuullisuudesta ja kasvisruoasta ammattikeittiössä

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen avaa tapahtuman ohjelmaosuuden puhumalla kestävästä ruoasta vaikuttamisen keinona julkisella puolella. Julkiset ruokahankinnat vaikuttavat paitsi määrällään myös suunnannäyttäjänä yksityisille tottumuksille ja kulutukselle. Opetusneuvos Marjaana Manninen pureutuu puheenvuorossaan siihen, miten kestävä kouluruokailu tehdään yhdessä.
Julkiset ruokapalvelut voivat tekojensa kautta luoda toivoa ilmasto- ja ympäristöahdistukseen, sillä ruokapalveluilla on merkittävä rooli ympäristöongelmien ratkaisussa. Tutkija-kirjailija Panu Pihkala käsittelee aihetta puheenvuorossaan, joka tarttuu ympäristöahdistukseen ja -toivoon.
Ruokaan liittyviä ympäristövaikutuksia muodostuu sen koko valmistusketjun aikana. Luonnonvarakeskuksen emeritatutkimusprofessori Sirpa Kurppa luo puheenvuorossaan katsauksen siihen, mikä osuus niistä muodostuu alkutuotannossa, jalostuksessa ja kuljetuksessa ja kuinka julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalvelukilpailutuksilla voidaan ohjata yrityksiä toimimaan ympäristövastuullisemmin ja taloudellisemmin.
Ruoan terveellisyys on ruokavalion kestävyyden peruspilari, ja ympäristövaikutusten hallinta ruoan tuotannossa rakentuu sen päälle. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, MMT Merja Saarinen kertoo puheenvuorossaan eri ruokavalioiden mahdollisuuksista vähentää ympäristövaikutuksia terveellisyydestä tinkimättä.
Kasvisruoka liittyy oleellisesti vastuullisuuteen ja kestävyyteen, mutta lisäksi se on vahvasti kasvava trendi, joka vaatii ammattikeittiöltä kykyä vastata kasvisruokavaliota noudattavien asiakkaiden tarpeisiin sekä erilaisten raaka-aineiden käyttöä ja tarjontaa. Helsingin yliopiston Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen tutkimusavustaja Pirjo Apell esittelee Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa ja sen julkaisemaa sähköistä reseptipankkia.
Kasvisruokailun lisääntyessä ruokailijat toivovat yhä enemmän kotimaisista raaka-aineista valmistettuja kasvisruokia. Biologi-ravintolakokki FT Päivi Lehtonen esittelee uusien maukkaiden kotimaisten kasviproteiinivaihtoehtojen käyttömahdollisuuksia ammattikeittiöissä. Pro Luomun asiantuntija Aura Lamminparras ja Luomussa vara parempi -hankkeen vastuuhenkilö Heli Jurkkola puolestaan puhuvat luomusta ja miten sillä saadaan lisäarvoa kasvisruokaan.
Vastuullisuuden, kestävyyden ja kasvisruoan lisäksi ohjelmassa on puheenvuoroja myös muun muassa työyhteisöistä, hyvinvoinnista ja ateriakuljetushankinnoista. Kuntien kilpailuttamat kuljetukset ovat hankintalain alaista toimintaa, ja alueellisia pk-kuljetusyrittäjiä voidaan kannustaa tekemään yhteistarjous yhdistämällä kuljetukset sopiviin ”paketteihin”. Näin tuetaan paikallista yrittäjyyttä ja elinvoimaa. Lapinjärven kunnan tekninen johtaja Maria Luoma-aho kertoo esimerkin siitä, kuinka kunnan kuljetukset on kilpailutettu kokonaisuutena.
Tapahtuman koko ohjelma ja mukana olevat yritykset ovat nähtävillä nettisivuilla www.julkinenateria.fi. Median edustajat voivat akkreditoitua Ateria 19 -tapahtumaan sähköpostitse antti.karjunen@messukeskus.com.
Lisätietoja: Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com.
Ateria 19 on alan toimijoiden yhteinen kontaktifoorumi, jonka kävijöitä ovat kunnan ruokapalvelujohtajat, ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät ja ravitsemusasiantuntijat. Tapahtuma on avoinna Helsingin Messukeskuksen Siivessä tiistaina 5.11.2019 klo 8.30–16. Tapahtuma on alan ammattilaiskävijöille maksuton, kävijät voivat rekisteröityä tapahtumaan nettisivuilla www.julkinenateria.fi.
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Kennelliiton Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain.
Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Messukeskus toi vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle 245 miljoonan euron tulovirran ja toiminnan työllisyysvaikutus oli 3335 henkilötyövuotta. Omistajayritys Suomen Messut perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The realsocial media. www.messukeskus.com @messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congresses and business events every year.
Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel. The events held at the Helsinki Exhibition and Convention Centre last year brought in a revenue stream of 245 million euros to the Helsinki metropolitan area and created the equivalent of 3,335 full-time jobs. The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
Matkamessujen lomakysely – kolmasosa on varannut ulkomaanmatkan12.6.2025 11:00:17 EEST | Tiedote
Tuoreen lomakyselyn mukaan suomalaisten kesälomasuunnitelmat ovat monimuotoisia ja jakautuvat laajasti eri puolille maailmaa ja kotimaata. Matkamessujen kesälomakyselyyn vastanneista kolmasosa on varannut ulkomaanmatkan, noin joka kahdeksas vastaaja odottaa vielä äkkilähtötarjouksia. Kotimaan kohteissa korostuvat mökkeily, kaupunkilomat ja luonnossa liikkuminen. Vastuullisuus näkyy valinnoissa.
KUTSU VAIKUTTAJILLE I Habitare 10.–14.9.202512.6.2025 07:30:00 EEST | Kutsu
Habitaren vaikuttajapassin haku on avautunut. Passia voivat hakea tapahtuman aihepiireistä aktiivisesti sisältöjä tekevät somevaikuttajat 27.8.2025 mennessä. Pohjoismaiden johtava huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 10.–14.9.2025.
Ensi viikolla on Prätkällä töihin ja minne vaan -teemapäivät moottoripyörämyymälöissä11.6.2025 15:19:53 EEST | Tiedote
Tänä vuonna perinteinen Prätkällä töihin -päivä on laajentunut Prätkällä töihin ja minne vaan -teemapäiviksi, jotka kannustavat Suomen moottoripyöräilijöitä pyörän selkään ja näkymään liikenteessä – sekä innostaa uusia harrastajia lajin pariin. Samalla motoristeja kehotetaan ajamaan töihin tai vapaa-ajalla vaikkapa moottoripyörämyymälään omalla moottoripyörällä. Päivien aikana myymälöissä on luvassa jokaiselle motoristille jotakin – uusille motoristeille prätkäkummit antavat vinkkejä moottoripyöräilyn aloittamisesta ja kokeneet kuskit suuntaavat tuuletuslenkeille. Teemapäiviä vietetään maanantaista keskiviikkoon 16. – 18.6.2025 moottoripyörämyymälöissä ympäri Suomen.
Mestarikoulu nostaa nuoret huippuosaajat esiin – ravintola-alan tulevaisuutta rakennetaan Gastro 2026 -messuilla6.6.2025 09:17:31 EEST | Tiedote
Mestarikoulu-kilpailu palaa Gastro Helsinki -messuille 2026 tuoden lavalle Suomen lupaavimmat ravintola-alan opiskelijat tai jo kokeiksi valmistuneet opiskelijat. Kilpailu nostaa esiin nuorten huippuosaajien taitoja, vahvistaa alan vetovoimaa ja houkuttelee uusia tekijöitä mukaan rakentamaan alan tulevaisuutta. Gastro Helsinki järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 11.–12.3.2026.
Fashion Finland ja I love me järjestävät muodin ja kauneuden ammattilaisseminaarin – teemana kasvu ja kansainvälisyys5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Fashion Finland ja I love me järjestävät lokakuussa muodin ja kauneuden ammattilaisille suunnatun seminaarin. Ohjelman teemana on kasvu ja kansainvälisyys. Puhujina on joukko muoti- ja kauneusalan toimijoita, joilla on vahva kokemus kansainvälisestä liiketoiminnasta sekä kansainvälisten brändien luomisesta. Seminaarin ohjelma julkistetaan alkusyksyn aikana. Pohjoismaiden johtava kauneuden, muodin, hyvinvoinnin ja terveyden tapahtuma I love me järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 17.–19.10.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme