Huumekuolemien määrä edelleen kasvussa – huumeisiin kuolleita muistetaan marraskuussa Helsingissä jo 20. kerran
Huumekuolema koskettaa monia
– Huumekuolema koskettaa ihan tavallisia ihmisiä ja perheitä. Kukaan ei voi sanoa, että minun läheisestäni ei tule huumeidenkäyttäjää. Huumekuolemista pitää puhua, koska läheisen huumeriippuvuus on edelleen tabu, toteaa Heli Saavalainen, jonka poika menehtyi huumeidenkäytön seurauksena 26-vuotiaana.
– Valitettavan usein huumekuolemaan suhtaudutaan ennakkoluuloisesti ikään kuin ansaittuna tai hävettävänä. Oman lapsen tai muun läheisen kuolema viiltää kovaa kuolinsyystä riippumatta, Saavalainen sanoo.
–Kun kuolema koskettaa perhettä, suru, ahdistus ja häpeä jäävät pitkäksi aikaa. Läheisen oman elämän jatkaminen on aina tuskallista. Tämä näkyy Irti Huumeista ry:n surutyössä, jonka tarve on kasvanut, Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka sanoo.
Huumekuolemien ehkäisyyn ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota - Päihdepalveluita kehitettävä ja lainsäädäntöä uudistettava
– Huumekuolemista on syytä olla huolissaan, sillä lähes kaikki niistä olisivat ehkäistävissä. Aihe ei ole kuitenkaan juuri noussut julkiseen keskusteluun tai päättäjien huulille. Huumeita käyttävien kuolemia on pidetty ikään kuin pakollisena pahana, johon ei ole ollut poliittista halua puuttua. Monissa kunnissa päihdepalvelut ovat pahasti aliresursoituja ja hoitoon pääsy vaikeaa, sanoo toiminnanjohtaja Ron Furman päihdetyötä pääkaupunkiseudulla tekevästä Tukikohta ry:stä.
Päihdetyötä tekevät järjestöt vaativat päättäjiä ryhtymään toimiin huumekuolemien ehkäisemiseksi.
– Tärkeimpiä keinoja ovat matalan kynnyksen päihdepalveluiden saatavuuden parantaminen sekä päihdehuollon ja mielenterveyspalveluiden resurssien turvaaminen. On arvioitu, että kaksi kolmasosaa päihdepalveluista hyötyvistä eivät ole palveluiden piirissä, sanoo Furman.
– Päihdehuoltolakimme on vuodelta 1986, se tulisi ehdottomasti päivittää, samoin kuin vuodelta 1997 peräisin oleva huumausainestrategia. Ne ovat pahasti ajasta jäljessä. On myös selvitettävä mahdollisuutta ottaa käyttöön uusia haittoja vähentävän päihdetyön menetelmiä, kuten huumeiden käyttöhuoneet, Furman toteaa.
Myös huumeiden käyttäjien läheisten tarpeet ja toiveet tulee ottaa huomioon uutta huumestrategiaa työstettäessä.
– Läheisten yleinen toive on, että huumeiden käyttäjien hoitoon pääsyä helpotetaan ja hoitotakuu ulotetaan myös päihdepalveluihin. Näin vähennettäisiin oleellisesti huumekuolemia, Vainikka Irti Huumeista ry:stä toteaa.
Tilastotietoa huumekuolemista:
- Vuonna 2018 huumeiden yliannostukseen kuoli 188 ihmistä. Kuolemia oli 21 enemmän kuin edellisenä vuonna
- Vertailuna: vuonna 2005 huumeiden yliannostukseen kuoli 72 ihmistä
- Huumeyliannostukset ovat alle 40-vuotiaiden miesten yksi yleisimmistä kuolinsyistä
Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin tuomiokirkossa tiistaina 5.11.2019 klo 18.00.Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.Tilaisuus järjestetään 20. kerran. Tilaisuudessa esiintyy Jippu, ja puhumassa mm. piispa emerita Irja Askola sekä läheiset Heli Saavalainen ja Gunilla Hansen. Kirkkotilaisuuden jälkeen klo 19 kynttiläkulkue lähtee liikkeelle Helsingin tuomiokirkolta Eduskuntatalolle. Kulkueella pyritään saamaan näkyvyyttä tilaisuudelle ja sen keskeiselle sanomalle: huumekuolema on #turhakuolema. Kulkueeseen ovat kaikki tervetulleita. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tukikohta ry, Irti Huumeista ry, KRAN rf, Stop Huumeille ry, Sininauhaliitto, A-klinikkasäätiö, Myllyhoitoyhdistys ry, Vihreä Keidas ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.
Huumeisiin ja päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään valtakunnallisesti ainakin 17 paikkakunnalla. Lisätietoa eri paikkakunnilla järjestettävistä muistotilaisuuksista osoitteesta https://www.vaiettumenetys.fi/muistotilaisuudet/
Allekirjoittajat
Tukikohta ry
KRAN rf
Stop Huumeille ry
Sininauhaliitto
Irti Huumeista ry
A-klinikkasäätiö
Myllyhoitoyhdistys ry
Vihreä Keidas ry
Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
EHYT ry
EPT-verkosto
Rauman seurakunta
Olarin seurakunta
Rohka-hanke, Kemijärvi
Rovalan Setlementti ry
Joensuun Seudun Nuorisoasuntoyhdistys ry
Joensuun Siniristi ry
Joensuun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä
Jyväskylän seurakunta
Jyväskylän Katulähetys
VIKTO ry
Ehkäisevä päihdetyö A-klinikka Oy
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä/Diakoniakeskus
Woimala, Raahe
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteydenotot / yhteyshenkilöt:
Ron Furman
toiminnanjohtaja
Tukikohta ry
puh. 040 820 2564
ron.furman@tukikohta.org
Läheisten haastattelupyynnöt:
Mirka Vainikka
toiminnanjohtaja
Irti Huumeista ry
puh. 040 093 7128
mirka.vainikka@irtihuumeista.fi
Ruotsinkieliset haastattelupyynnöt / på svenska:
Mette Strauss
verksamhetsledare
KRAN rf
Tfn: 050 410 7001
mette.strauss@kran.fi
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 50 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Suomella ei ole varaa lisätä alkoholin kulutusta3.4.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu kasvuriiheen, jonka tarkoituksena on tarkastella valtion taloutta pitkällä aikavälillä ja päättää valtion menojen ylätasosta tulevina vuosina. Hallitus on tähän mennessä pyrkinyt leikkaamaan menoja ja kiristyksiä on luvassa myös jatkossa. Päihdetyötä tekevät järjestöt pitävät alkoholin kulutuksen kasvattamista menoja lisäävänä toimena, johon Suomella ei ole varaa.
Järjestöt: Päihteet ovat merkittävä ongelma kunnille ja hyvinvointialueille – katso paljonko alkoholi maksaa oman alueesi terveydenhuollolle12.2.2025 08:50:00 EET | Tiedote
Suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ratkaistaan alue- ja kuntavaaleissa 13. huhtikuuta. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat merkittäviä kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille ja lisäävät inhimillistä kärsimystä. Pelkästään alkoholi aiheuttaa satojen miljoonien kustannukset hyvinvointialueiden terveydenhuollolle. Puolueiden ja tulevien päättäjien pitää kyetä ratkaisemaan, miten päihdehaittoja ehkäistään.
Alkoholista kieltäytyminen voi olla vaikeaa – oletus on, että juodaan16.1.2025 07:56:00 EET | Tiedote
Alkoholin käyttö koetaan usein normaalina asiana ja alkoholista kieltäytyminen poikkeavana. Somevaikuttaja Arttu Ylitalo kertoo, että nuorten aikuisten keskuudessa on yleinen oletus, että alkoholia juodaan, jos lähdetään jonnekin. ”Koko yhteiskunta on alkoholissa marinoitu, sitä on kaikkialla leffoja ja sarjoja myöten. Koitan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että on ihan kivaa olla ilmankin.”
Tipattoman suosio nousussa: 18 prosenttia tipattoman viettäjistä tunsi itsensä virkeämmäksi ja energiseksi19.12.2024 11:42:14 EET | Tiedote
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme