Kuuban katolinen kirkko ei jäänyt hiljaiseksi vallankumouksen marginaalissa – ensimmäinen Kuuban vallankumousajan katolisia arkistolähteitä hyödyntävä tutkimus julki Helsingin yliopistolla

Petra Kuivalan kirkkohistorian alaan kuuluva väitöstutkimus nostaa esille aiemmin huomiotta jääneitä historioita, kertomuksia ja tulkintoja uskonnon ja vallankumouksen vuorovaikutuksesta Kuubassa. Tutkimustulokset haastavat aiemman käsityksen katolisesta kirkosta hiljaisena kirkkona vallankumouksen marginaalissa vailla toimivaltaa ja itsenäistä toimijuutta.
– Suurelta osin puutteellinen tutkimuksellinen käsitys on johtunut arkistoaineistojen saatavuuden rajallisuudesta. Vallankumousajan arkistot Kuubassa eivät yleisesti ole avoinna tutkimukselle: suuri määrä historiallista aineistoa esiintyy omassa tutkimuksessani ensimmäisen kerran, väittelijä kertoo.
Kuivalan mukaan uskontoa Kuuban vallankumouksessa on tutkittu vain vähän ja rajoittuneista näkökulmista sekä kansainvälisen Kuuba-tutkimuksen että globaalin katolisuuden tutkimuksessa. Myös vallankumouksen omassa kertomuksessa ja historiakäsityksessä uskonto on jäänyt suurelta osin huomiotta.
– Aiempi tutkimus on pääasiassa tarkastellut kuubalaista katolista kirkkoa instituutiona. Tutkimuksessa ei ole huomioitu kirkon sisäistä monimuotoisuutta eikä kuubalaisten katolilaisten moniulotteisia, myös keskenään ristiriitaisia, elettyjä historioita vallankumouksessa, Kuivala tiivistää.
Uskonto ei ollut irrallinen osa Kuuban vallankumousta
Kuivalan väitöstutkimus käsittelee uskontoa Kuuban vallankumouksessa perustuen pioneerityöhön kuubalaisissa vallankumousajan arkistoissa ja kenttätyöhön Kuubassa vuosina 2014–2017. Kenttätyön myötä Kuivala pääsi työskentelemään aiemmin tutkijoilta suljettuihin arkistoihin. Hän tarkasteli kansainvälisesti ensimmäisenä tutkijana vallankumoukseen ajoittuvia katolisia arkistolähteitä.
Tutkijan mukaan uskonnon läsnäolo vallankumouksessa ja kommunistisessa yhteiskunnassa on kiehtova paradoksi. Uskonnon ja vallankumouksen liittymäkohdat ovat tulleet näkyviin erityisesti kuubalaisessa arjessa.
– Arkistolähteet ja tekemäni haastattelut valottavat aiemmin hiljaisiksi jääneitä kuubalaisia katolisia kokemuksia elämästä vallankumouksessa. Kirkkoinstituution ja vallankumouksen virallisten rakenteiden rinnalla suuri joukko kuubalaisia on elänyt elämäänsä uskonnon ja vallankumouksen rajapinnoilla. Kuubalaiset, sekä katolilaiset että kommunistit, ovat kohdanneet arjessa toisiaan kouluissa, työpaikoilla, naapurustoissa ja kaduilla. Eletyssä elämässä uskonnon historiat ovatkin vallankumouksen historioita ja vallankumous sisältää myös uskonnon läsnäolon.
**
TM Petra Kuivala väittelee 9.11.2019 kello 10 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Never a Church of Silence: The Catholic Church in Revolutionary Cuba, 1959–1986". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, PII, Yliopistonkatu 3.
Vastaväittäjänä on professori Jorge Duany, Florida International University, ja kustoksena on professori Tuomas Heikkilä.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot: Petra Kuivala, s-posti: petra.kuivala@helsinki.fi, puh. 050 305 9970, Twitter: @PetraKuivala
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka RautioViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 415 5531pekka.rautio@helsinki.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme