Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Vuoden 2019 sähköurakoitsija: Kasvua järkevästi vakavaraisuutta vaarantamatta

Jaa
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on valinnut Vuoden 2019 Sähköurakoitsijaksi HSK Sähkö Oy:n. Yrittäjäpariskunta Johanna ja Hannu Kauppi vastaanottivat tunnustuksen Sähköurakoitsijapäivillä Hämeenlinnan Aulangolla 21.11.2019.
Kalajoelle rakennettiin vuonna 2018 uusi paloasema 8-tien varteen. HSK Sähkö oli mukana toteuttamassa sen talotekniikan. Kuvassa vasemmalta  Hannu Kauppi, Johanna Kauppi ja Sami Juola.
Kalajoelle rakennettiin vuonna 2018 uusi paloasema 8-tien varteen. HSK Sähkö oli mukana toteuttamassa sen talotekniikan. Kuvassa vasemmalta Hannu Kauppi, Johanna Kauppi ja Sami Juola.HSK Sähkön toiminta käynnistyi viisitoista vuotta sitten Pohjois-Pohjanmaan Kalajoella. Tänä päivänä yritys on reilun 10 miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa tekevä ja noin 70 henkilöä työllistävä sähköurakointiyritys, jolla on toimipisteet Kalajoen lisäksi Rovaniemellä ja Oulussa. Palvelutarjonta ja asiakaskunta ovat poikkeuksellisen laajat.

- Osaamiseemme kuuluu perinteisen talotekniikan lisäksi sähköverkon- ja tievalaistuksen rakentaminen ja telematiikka. Teemme töitä pienasuintaloista ja niiden remonteista esimerkiksi kauppakeskuksiin ja ydinvoimalaitoshankkeista kesämökkeihin saakka. Julkisella rakentamisella on suuri painoarvo, kertoo Hannu Kauppi.
Hän ennakoi, että mm. aurinkosähkövoimaloiden yleistyminen tuo merkittävän bisnesmahdollisuuden voimaloiden koon kasvaessa.

Infrarakentamisen puolella HSK Sähkön asiakkaisiin kuuluu isoja verkkoyhtiöitä kuten Elenia, Caruna, Korpelan Voima ja Savon Voima. Elenian kanssa HSK Sähkö on toteuttanut historiansa suurimman urakan viisivuotisen ja 15 miljoonan euron suuruisen rakentamissopimuksen muodossa.

Referenssit puhuvat puolestaan

Vuoden sähköurakoitsijaksi valittavalta edellytetään näyttävää referenssilistaa. HSK Sähköllä referenssejä on yrityksen kotisivuilla 11 sivun verran. Ne ovat järjestään tunnettuja ja vaativia kohteita kattaen niin talotekniikka- kuin sähköverkkourakoinninkin. Tästä ei voi olla vaikuttumatta: https://hsksahko.fi/fi/referenssit

Osaaminen keskiössä

Kaupit näkevät alan tulevaisuuden myönteisenä.
- Sähköisen talotekniikan osuus rakentamisessa lisääntyy koko ajan kehittyvän tekniikan myötä. Yksi haaste on osaamisen pysyminen uuden tekniikan vauhdissa, esim. PoE-kytkinten kautta syötettävä energia eri järjestelmille, pientuotantointegraatiot ja sähköautonlataus. Käänteisesti tarkastellen näissä on kuitenkin nähtävissä mahdollisuus, koska kyseessä on kasvava markkina.

- Liikevaihdon kasvattaminen ei ole meille kuitenkaan itseisarvo. Mutta jos se järkevästi syntyy vakavaraisuutta vaarantamatta, emme näe sille esteitä, Hannu Kauppi huomauttaa.

Näköpiirissä on, että yrityksen työntekijämäärä vielä kasvaa. Täysin ongelmatonta se ei ole ja Kaupit esittävätkin huolensa siitä, miten varmistaa ammatillisen koulutuksen omaavien osaavien työntekijöiden saaminen Kalajoen kaltaisiin maaseutupitäjiin, kun koulutettu väki suuntaa isoihin kaupunkeihin.

- Meillä töissä olevia nuoria jatkokouluttautuu esimerkiksi insinööreiksi, ja he ovat sitten pois asentajaringistä. Toisaalta tein itsekin aikoinani juuri niin, asentajana työuransa aloittanut Hannu Kauppi toteaa.

Ihmisten johtamisessa Kauppien pääperiaatteet ovat tasapuolisuus ja avoimuus.
- Olemme huomanneet, että nuoremman polven osoittama kunnioitus vanhempia työntekijöitä ja esimiehiä kohtaan on vuosien myötä muuttunut. Nykynuoria johdettaessa tilanteista pitää keskustella aikaisempaa enemmän, pohdiskelee Johanna Kauppi.

Tyytyväinen asiakas on paras laatumittari

HSK Sähköllä on käytössään ISO 9000 standardiin perustuva toimintajärjestelmä, jota päivitetään joustavasti tarpeen mukaan. Kaupeille konkreettinen ja paras laadun mittari on asiakkaan tyytyväisyys lopputulokseen. Yritys sain vuosi sitten keskeiseltä asiakkaaltaan ”Laadukkainta projektiurakointia” -tunnustuksen.

- Meille laatu tarkoittaa sitä, että asiakkaan ongelma tai tarve on ratkaistu niin, että asiakas tilaisi työn meiltä uudelleenkin. Laatua ilmentää myös se, että työt toteutetaan kustannustehokkaasti, standardeja ja lainsäädäntöä noudattaen.

Allianssi reilumpi malli talotekniikkaurakoitsijoille

Hannu Kaupin mielestä sähköurakoitsijoiden asemassa rakentamisessa on parantamisen varaa. Hän moitiskelee yhä vain vallalla olevaa käytäntöä, jossa urakoitsijan kyvykkyys ja muut laadulliset ominaisuudet jätetään huomiotta.

- Tällä hetkellä tyypilliset KVR-urakat ajavat sähköurakoitsijat rakennusliikkeiden ”keppihevosiksi”, jossa liian monesti halvin hinta voittaa, sisällöstä ei niin välitetä. Toivoisinkin että yhä useammin toimittaisiin allianssissa, mikä voi parantaa talotekniikkaurakoitsijoiden asemaa, sanoo Hannu Kauppi.

Aktiivinen verkostoituja

Oman yrityksensä toiminnan pyörittämisen lisäksi Hannu Kauppi on ollut lukuisia vuosia Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n Pohjanmaan alueosaston puheenjohtaja ja toimii edelleen sen hallituksessa varapuheenjohtajana. Parhaaksi anniksi järjestötoiminnasta hän on kokenut tiedon karttumisen alasta ja koulutusten järjestämisen lähialueella.

- Se on myös verkostoitumiskanava. Jos on  ollut esimerkiksi ylitarjontaa tai resurssipulaa, niin sitä kautta on saavutettu muiden alan toimijoiden kesken synergiaetuja. Kukaan ei pärjää yksin. Tehdään yhteistyötä.

Kuvat: Janica Karasti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vuoden sähköurakoitsija HSK Sähkö Oy:
- Toimitusjohtaja Hannu Kauppi, puh. 050 441 4491, sähköposti hannu.kauppi@hsksahko.fi
- Toimistopäällikkö Johanna Kauppi, puh. 040 351 1669, sähköposti johanna.kauppi@hsksahko.fi


Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:
- Toimitusjohtaja Kai Puustinen, puh. 09 547 610, kai.puustinen@stul.fi
- Viestintäjohtaja Paula Ihamäki, puh. 041 451 5482, paula.ihamaki@stul.fi

Kuvat

Kalajoelle rakennettiin vuonna 2018 uusi paloasema 8-tien varteen. HSK Sähkö oli mukana toteuttamassa sen talotekniikan. Kuvassa vasemmalta  Hannu Kauppi, Johanna Kauppi ja Sami Juola.
Kalajoelle rakennettiin vuonna 2018 uusi paloasema 8-tien varteen. HSK Sähkö oli mukana toteuttamassa sen talotekniikan. Kuvassa vasemmalta Hannu Kauppi, Johanna Kauppi ja Sami Juola.
Lataa
Meillä ei ole suuria hierarkioita täällä töissä. Pääosä työntekijöistä on sähköasentajia ja heillä sitten työnjohto, Johanna ja Hannu Kauppi kertovat.
Meillä ei ole suuria hierarkioita täällä töissä. Pääosä työntekijöistä on sähköasentajia ja heillä sitten työnjohto, Johanna ja Hannu Kauppi kertovat.
Lataa
Yrittäjyys antaa paljon Kaupin pariskunnalle. 
- Kun lapset olivat pienempiä, niin hoidin enemmän kotia. Nyt on enemmän aikaa tähän, kun he ovat kasvaneet, toimistopäällikkö Johanna Kauppi tuumaa yrittäjän arjesta.
Yrittäjyys antaa paljon Kaupin pariskunnalle. - Kun lapset olivat pienempiä, niin hoidin enemmän kotia. Nyt on enemmän aikaa tähän, kun he ovat kasvaneet, toimistopäällikkö Johanna Kauppi tuumaa yrittäjän arjesta.
Lataa
HSK Sähkössä työnjohtotehtävissä työskentelevä Sami Juola vastaa muun muassa kuituhitsauksista Kalajoelle rakennettavan valokuituhankkeesessa.
- Työ yrityksessä on kyllä monipuolista ja mielekästä. Projektit vaihtuvat jatkuvasti, kohteet ovat vaihdelleet pientaloista Kalajoelle rakennettuihin kauppakeskuksiin, kertoo vuodesta 2010 HSK Sähköllä työskennellyt Juola.
HSK Sähkössä työnjohtotehtävissä työskentelevä Sami Juola vastaa muun muassa kuituhitsauksista Kalajoelle rakennettavan valokuituhankkeesessa. - Työ yrityksessä on kyllä monipuolista ja mielekästä. Projektit vaihtuvat jatkuvasti, kohteet ovat vaihdelleet pientaloista Kalajoelle rakennettuihin kauppakeskuksiin, kertoo vuodesta 2010 HSK Sähköllä työskennellyt Juola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Harakantie 18 b
02601 Espoo

09 547 610http://www.stul.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Talotekniikka-ala: Julkinen rakentaminen käyntiin ja asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakausta vahvistettava5.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Talotekniikka-alan toimijat ovat rakentamisalan näkymiä ennustaneiden tahojen kanssa samoilla linjoilla: ei kovin hyvältä näytä. Joitakuita tuleva kevät suorastaan hirvittää; nähdäänkö samanlainen konkurssien tsunami kuin 1990-luvulla? Nyt tarvitaan nopeita toimia, jotta korjausrakentaminen saadaan vauhtiin ja pahimmat skenaariot torjuttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme