Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet

Sata lasta valtaa valtioneuvoston Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2019!

Jaa
Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Miten lapset itse toivoisivat päättäjien huolehtivan heidän oikeuksistaan seuraavien 30 vuoden aikana? Juhlavuoden huipentumana sata lasta valtaa valtioneuvoston 20.11.2019 ja työskentelee yhdessä ministereiden ja virkamiesten kanssa Lasten tahto -julistuksen parissa.

Lapsen oikeuksien päivänä järjestettävään Valtioneuvoston valtaus -tempaukseen osallistuu sata 5-17 -vuotiasta lasta eri puolelta Suomea, viisitoista ministeriä, valtioneuvoston oikeuskansleri, eduskunnan apulaisoikeusasiamies ja nelisenkymmentä virkamiestä. He työskentelevät yhdessä kuudessa työpajassa, joiden aiheina ovat ilmastokysymykset, hyvä elämä, oppiminen, turvallisuus sosiaalisessa mediassa, talous ja päätöksenteko sekä ilon ja ylpeyden aiheet Suomessa.

Lapset pitävät päivän aikana myös Lasten istunnon, jossa laaditaan Lasten tahto -julistus valtioneuvostolle. Istunto striimataan valtioneuvoston kanavista ja sitä voi seurata livelähetyksenä osoitteesta https://www.facebook.com/events/490868628441233/. Lasten tahto -julistus julkaistaan jälkikäteen.

65 % lapsista on sitä mieltä, että aikuiset tekisivät parempia päätöksiä, jos ottaisivat lasten mielipiteet huomioon (LSKL 2017). Lapsen oikeus osallisuuteen on yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen peruskivistä: lapsen mielipide tulee aina kuulla ja hänelle on varattava mahdollisuus sen kertomiseen. Myös Suomen perustuslaki edellyttää, että lasten on saatava ilmaista näkemyksensä kaikissa itseään koskevissa asioissa. YK:n lapsen oikeuksien komitea on kehottanut Suomea vahvistamaan lasten osallistumisjärjestelmiä.

- Lapset ovat tärkeitä yhteiskuntamme jäseniä, ja heillä on oikeus tulla kuulluksi heitä koskevissa asioissa. Lapsilla on merkittävä rooli yhteiskuntamme kehittämisessä, ovathan he tulevaisuuden päättäjiä, kommentoi pääministeri Antti Rinne.

- Aikuisten pitäisi kuunnella lapsia enemmän, koska lapset ovat tärkeitä ja lasten mielipiteitä pitää kuunnella, sanoo kuudesluokkalainen Aatu Järvenpää Pateniemen koulusta Oulusta. Aatun luokka osallistuu valtioneuvoston valtauksessa työpajaan, jossa käsitellään turvallisuutta sosiaalisessa mediassa.

- Niin ja siksi, että lapsilla voi olla erilainen näkökulma asioihin, täydentää luokkakaveri Jaakko Lankila.

Amna Al-Rahal Helsingin yhteislukiosta on sitä mieltä, että lapset ja nuoret saattavat olla fiksumpiakin kuin vanhemmat. Hänestä on siistiä päästä mukaan valtioneuvoston valtaukseen. Amna työskentelee valtioneuvoston valtauksessa työpajassa, jossa mietitään, mihin nuorten näkökulmasta valtion varoja tulisi käyttää ja millä keinoin nuoria voitaisiin kuunnella päätöksenteossa.

- Se tuntuu siltä, että meitä nuoriakin kuunneltaisiin ja on aina mukava tunne tulla kuulluksi. Pääsemme ehdottamaan asioita ja kertomaan omia mielipiteitä, mikä on aina kivaa!

Valtioneuvoston valtaus -tempauksella halutaan nostaa esille YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuotta sekä lapsen oikeutta osallistua ja tulla kuulluksi. Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin käyttöön otettu ihmisoikeussopimus. Se on ratifioitu kaikissa maailman maissa paitsi Yhdysvalloissa. Suomessa lapsen oikeuksien sopimus on ollut voimassa laintasoisena vuodesta 1991 alkaen.

Valtioneuvoston valtauksen ohjelma:

11.15                 Kokoontuminen Säätytalolla ja siirtymä valtioneuvoston linnaan

12.00                 Valtioneuvoston valtaus 4. kerroksen portaikossa

12.15-13.45       Työpajat

  • Ilmastotyöpaja – Oikeus puhtaaseen elinympäristöön ja tulevaisuuteen
  • Hyvä elämä – Oikeus hyvään elämään, kasvuun ja kehitykseen
  • Miten haluaisin oppia ja opiskella? – Oikeus oppia
  • Turvallisesti somessa – Oikeus turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan/oikeus osallistua
  • Rahapaja: mihin valtion tulisi käyttää rahaa? – Oikeus osallistua ja oikeus saada osuus yhteiskunnan voimavaroista
  • Ilon ja ylpeyden aiheet Suomessa lasten näkökulmasta – Oikeus hyvään arkeen

12.45-13.45     Lasten istunto valtioneuvoston istuntosalissa (striimataan)

  • Lapset valmistelevat Lasten tahto -julistuksen

13.45-14.15     Välipala

14.15-15.00     Päivän yhteenveto ja vallan takaisin luovutus

  • Lasten tahto -julistuksen luovutus

Tapahtuman järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto yhteistyössä Lastensuojelun KeskusliitonItsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan sekä valtioneuvoston kanssa.  

Tiedotusvälineiden on mahdollista kuvata ja tehdä haastatteluja tapahtuman aikana. HUOM: Kaikilla lapsilla ei ole kuvauslupaa, joten lasten haastatteluista tulee sopia erikseen. Median tulee ilmoittautua ennakkoon tämän linkin kautta. Toivomme mahdollisuuksien mukaan etukäteissuunnitelmaa kuvattavista työpajoista, paikoista ja henkilöistä. Sisäänkäyntiohjeistus lähetetään ilmoittautuneille.

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen, Lastensuojelun Keskusliitto, p. 050 3533 480 (lapsen oikeudet 30 vuotta, lasten haastattelupyynnöt)

Viestintäpäällikkö Kirsi Campello, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö, p. 040 630 1633

Tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, valtioneuvoston kanslia, p. 050 329 42 83 (tapahtuman koordinointi ja käytännön järjestelyt)

Viestintäavustaja Tiina Varhee, valtioneuvoston kanslia, p. 050 4704353 (mediayhteistyö)

Viestintäasiantuntija Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia, p. 050 470 6965 (kuvausasiat)

Lue lisää:

www.lapsenoikeudet.fi

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

+358 (0) 9 3296 011https://www.lapsenoikeudet.fi

Lapsen oikeuksien viestintäverkoston tavoitteena YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteen mukaisesti sopimuksen tunnettuuden lisääminen, lapsen oikeuksien toteutumisen edistäminen sekä lapsen oikeuksien näkökulmien esiin tuominen julkisessa keskustelussa.

Verkosto koostuu lapsi- ja nuorisojärjestöistä, lapsiasiavaltuutetun toimistosta sekä kirkon ja valtion toimijoista. Verkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto.

www.lapsenoikeudet.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet

Jokaisella lapsella on väliä – Lapsen oikeuksien sopimus takaa oikeuden hyvään kohteluun17.11.2021 07:28:55 EET | Tiedote

Jokaisella lapsella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin ja saada osakseen huolenpitoa sekä suojaa väkivallalta ja välinpitämättömältä kohtelulta. Kiusaaminen, syrjintä ja kouluväkivalta ovat edelleen liian yleisiä ongelmia, joilla on vakavia seurauksia lapsille ja nuorille sekä kustannuksia myös yhteiskunnalle. Lapset ja nuoret eivät aina ole tietoisia omista oikeuksistaan, eivätkä välttämättä tunnista, jos heitä kohdellaan väärin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme