OECD-maiden vertailu – suomalaissairaala kansainvälistä kärkeä tekonivelleikkausten vaikuttavuudessa

Jaa
Kanadalaistyöryhmän johtamassa OECD-hankkeessa vahvistettiin kansainväliset tekonivelleikkausten vaikuttavuuden mittausstandardit. Samalla verrattiin lonkan ja polven tekonivelleikkausten vaikuttavuutta eri sairaaloissa potilaiden arvioinnin perusteella. Suomea hankkeessa edustaneen Tekonivelsairaala Coxan tulokset olivat kansainvälisen vertailun kärjessä.
Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja, osastonylilääkäri Antti Eskelinen.
Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja, osastonylilääkäri Antti Eskelinen.

Tuloksia kerättiin kahdeksasta maasta. Vertailun aineistona olivat potilaiden omiin arviointeihin perustuvien Oxford Knee ja Hip Score -kyselymittausten tulokset.

Mukaan hyväksyttiin kustakin maasta vain ne sairaalat tai valtakunnalliset laaturekisterit, jotka olivat kattavasti ja riittävän pitkältä ajalta keränneet tietoa tekonivelleikkausten vaikuttavuudesta. Kriteerit täytti Suomessa ainoana sairaalana Tekonivelsairaala Coxa.

– Oli tietenkin hyvä tietää, että tuloksemme kestävät vertailun mihin tahansa kansainväliseen toimijaan, mutta vielä tärkeämpää on se, että vaikuttavuutta mitataan potilaan näkökulmasta, ja mittaamiselle saatiin nyt sovittua kansainväliset standardit, sanoo Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja Antti Eskelinen.

Potilaan arvio nousemassa
lääkärin arviota tärkeämmäksi

Perinteinen lääkärin näkemyksen painottaminen leikkausten onnistumisen arvioinnissa on viimeisen vuosikymmenen aikana vaihtunut monissa maissa potilaan näkemyksen priorisointiin. Potilaan subjektiivinen arvio, joka tehdään hoitohenkilöstöstä riippumattomasti, poikkeaa toisinaan kirurgin arviosta.

– Jos potilas itse arvioi, että polvi ei toimi hyvin leikkauksen jälkeen, tavoitetta ei olla saavutettu, vaikka leikkauksen jälkeinen röntgenkuva näyttäisi asianmukaiselta. Potilaslähtöinen vaikuttavuusmittaus yleistyy, mutta on Suomessakin vielä hyvin harvinaista verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Hollantiin ja Englantiin, Antti Eskelinen sanoo.

OECD-hankkeessa sovittiin yhteisistä menetelmistä polven ja lonkan tekonivelleikkausten vaikuttavuuden mittaukseen. Valinnaksi vahvistuivat vertailussakin käytetyt Oxford Knee ja Hip Score -kyselyt, jotka on kehitetty nimensä mukaisesti Englannissa, Oxfordin yliopistossa.

Avoin vaikuttavuusmittaus
potilaan ja sairaalan etu

Oxford Score -mittaus perustuu validoituun, helposti täytettävään ja 12 vakiokysymystä sisältävään kyselyyn, jonka tulokset muunnetaan pisteiksi. Kysely tehdään ennen leikkausta sekä 2–3 ja 12 kuukautta sen jälkeen. Kysymykset käsittelevät mm. potilaan kokemusta kivusta ja toimintakyvystä.

Tutkimusjohtaja Antti Eskelinen pitää tärkeänä, että hoitotulosten vaikuttavuuden vertailu sairaaloiden kesken yleistyisi Suomessa.

– Koska sairaalat ovat julkisesti rahoitettuja, niiden pitäisi myös kyetä esittämään julkisesti tiedot leikkaustensa vaikutuksista. Avoin vertailu auttaa sairaaloita parantamaan toimintaansa ja antaa potilaille perusteen arvioida sekä valita hoitopaikkansa, hän sanoo.

Tekonivelleikkausten vaikuttavuuden mittaamisen standardointi ja eri maiden vaikuttavuustulosten vertailu oli osa OECD:n uutta, laajaa Health at a Glance 2019 -projektia, joka käsitteli kattavasti 36 jäsenmaan asukkaiden terveyttä. Kyse ei ollut tieteellisestä tutkimuksesta, vaan kansainvälisestä pilottivertailusta.

Mukana pilottivertailussa oli sairaaloita ja laaturekisterejä seuraavista maista: Englanti, Alankomaat, Ruotsi, Kanada, Sveitsi, Australia, Suomi ja Italia.


Liite:
Tekonivelleikkausten vaikuttavuus -pilottivertailu OECD:n Health at a Glance 2019 -raportissa: osa 6. QUALITY AND OUTCOMES OF CARE, Hip and knee surgery:
– Liitteen sivu 2, kuvat 6.21 ja 6.22 (vas. palsta), Oxcord Hip Score ja Oxford Knee Score.

Koko raportti:
Health at a Glance 2019: OECD Indicators

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Eskelinen I osastonylilääkäri, tutkimusjohtaja
antti.eskelinen@coxa.fi


Roope Tähkä I markkinointipäällikkö,
040 7538549 I roope.tahka@coxa.fi

Kuvat

Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja, osastonylilääkäri Antti Eskelinen.
Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja, osastonylilääkäri Antti Eskelinen.
Lataa
Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja Antti Eskelinen kannustaa kaikkia sairaaloita mittaamaan systemaattisesti ja myös esittämään julkisesti leikkaustensa vaikuttavuustulokset. Avoin onnistumisten vertailu auttaisi hänen mukaansa paitsi potilaita, myös sairaaloita.
Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja Antti Eskelinen kannustaa kaikkia sairaaloita mittaamaan systemaattisesti ja myös esittämään julkisesti leikkaustensa vaikuttavuustulokset. Avoin onnistumisten vertailu auttaisi hänen mukaansa paitsi potilaita, myös sairaaloita.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tekonivelsairaala Coxa
Niveltie 4
33520 TAMPERE

03 311 715https://www.coxa.fi

Tekonivelsairaala Coxa lyhyesti

Tekonivelsairaala Coxa on Suomen ainoa ja yksi Euroopan johtavista puhtaasti tekonivelkirurgiaan erikoistuneista sairaaloista. Coxan koko henkilökunta keskittyy tekonivelkirurgiaan ja on alansa huippuammattilaisia.

Vuonna 2018 Coxassa tehtiin vuonna 4569 leikkausta. Tekonivelten uusintaleikkauksissa, joissa vaaditaan kirurgeilta erityisosaamista ja riittävää kokemusta, Coxa on valtakunnallisesti johtava sairaala. Coxan erikoisosaamisaluetta on myös tuumori- ja infektiopotilaiden hoito. Coxan asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-luku oli viime vuonna 95.

Tekonivelsairaala Coxan tärkeimmät tavoitteet ovat parhaan mahdollisen hoidon tarjoaminen potilaille ja heidän palauttamisensa takaisin toimintakykyiseen arkeen. Coxan potilasturvallisuus on kansainvälisesti tarkasteltuna alansa huippuluokkaa.

Tulokset

Coxa on julkaissut toimintansa mitattuja tuloksia osoitteissa:
https://www.coxa.fi/tulokset/  (2017)
https://coxavuosikertomus.fi/ (2018)

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekonivelsairaala Coxa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme