Vuonna 2020 HAMin ohjelmiston keskiössä on ensimmäinen Helsinki Biennaali Vallisaaressa
Vuoden 2020 ohjelmistossa myös helsinkiläisten oma taidekokoelma pääsee monipuolisesti esille. Gustafsson&Haapojan ihmisyyttä haastavassa näyttelyssä on esillä sekä HAMin kokoelmiin kuuluva videoinstallaatio Museum of Nonhumanity että taiteilijakaksikon uusi teos, interventio kokoelmaan. Töölöläisessä taiteilijakoti Lallukassa asuneiden kuvataiteilijoiden tuotannosta Marja Lahelman kuratoima näyttely koostuu suurimmalta osaltaan HAMin kokoelmateoksista. Oman roolinsa kokoelma ottaa myös Vilho Lammen tuotantoa esittelevässä, Oulun taidemuseon kanssa yhdessä tuotettavassa näyttelyssä. Se on koottu Bäcksbacka-kokoelman rakastetun Limingan joki –teoksen ympärille. Perttu Saksan valokuvien aiheena ovat kuvanveistäjä Laila Pullisen käyttämät työvälineet ja ateljeen muu esineistö, ja Saksan teokset rinnastuvat Pullisen pienoisveistoksiin HAMin kokoelmasta.
HAM-galleriassa nähdään uutta taidetta seitsemältä suomalaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta.
Näyttelyt HAM Helsingin taidemuseossa vuonna 2020:
Vilho Lampi
14.2.–18.10.2020
Vilho Lampi (1898–1936) oli lakeuden maalari Limingasta, jonka elämä jäi lyhyeksi. Itsemurha katkaisi Lammen vahvan ja ilmaisuvoimaisen, vain 14 vuotta kestäneen uran, jonka aikana hän ehti kokeilla monia maalaustyylejä ekspressionismista pointillismiin. Vilho Lampi tasapainoili koko elämänsä taiteilijakutsumuksen ja kotitilan töiden välillä. Aikaa maalaamiseen oli usein vain iltaisin ja öisin. Teosten aiheet olivat Limingasta: omakuvia, läheisiä ihmisiä, tupien miljöitä ja lakeuden maisemia.
HAMin näyttely on koottu Katariina ja Leonard Bäcksbackan lahjoituskokoelmassa olevan Limingan joki -teoksen ympärille. Suurin osa muista näyttelyn noin 50 teoksesta on lainassa Oulun taidemuseosta, jonka kanssa yhteystyössä näyttely on koottu.
Gustafsson&Haapoja
Museum of Becoming
3.4.-16.8.2020
Museum of Becoming on Gustafsson&Haapojan ensimmäinen suuri museonäyttely Suomessa. HAMin molemmat isot kaarihallit käsittävä näyttely peräänkuuluttaa uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä ja tämän suhdetta ympäristöön, toisiin lajeihin ja yhteisöönsä sekä tulevaisuuteen. Kolmiosaisessa näyttelyssä ovat esillä installaatio Museum of Nonhumanity, kokoelmainterventio Remnants sekä taiteilijoiden uusin videoinstallaatio Becoming.
Vuonna 2016 valmistunut, mediataiteen valtionpalkinnolla palkittu Museum of Nonhumanity - Epäihmisyyden museo on kuvitteellinen, ihmisen ja eläimen välisen eronteon väkivaltaiselle historialle omistettu museo. Remnants – Jäänteet kokonaisuudessa Helsingin kaupungin kokoelmista valikoidut teokset ja esineet näyttävät ihmisen hahmon hauraana ja määrittelemättömänä maisemassa, jota hallitsevat häntä suuremmat historian, luonnon ja ajan voimat. Becoming-videoteoksessa etsitään olevaisen moninaisuudesta niitä ilmiöitä, olioita ja inhimillisiä piirteitä, joita tulisi vaalia ja kasvattaa. Näyttelyn ohessa julkaistaan Nuppukirja: Maallisen elämän käsikirja – Bud Book: Manual for Earthly Living. Näyttely on osa Helsinki Biennaalin ohjelmistoa.
Katharina Grosse
8.10.2020–syyskuu, 2021
Saksalainen Katharina Grosse (s. 1961) tunnetaan kansainvälisesti taiteilijana, joka aktiivisesti tutkii maalaustaiteen paikkaa, muotoja ja vaikuttavuutta ajassamme. HAMissa hän ottaa haltuunsa päänäyttelytilat, yläkerran molemmat kaarihallit. Esille tulee kaksi uutta, maalauksen kaksiulotteisuuden konventioita uhmaavaa teoskokonaisuutta. Toisen teoksista taiteilija maalaa paikan päällä käyttäen taiteelleen tunnusomaisia, voimakkaita ja raakoja värejä.
Grosse muuntaa näyttelysalit tilan arkkitehtuurin kanssa aktiivisesti kommunikoiviksi, kokonaisvaltaisiksi installaatioiksi, joiden pääosassa on maalaus prosessina ja interventiona. Katsojasta tulee näyttelytiloissa liikkuessaan aktiivinen osallistuja, jonka toiminta vaikuttaa myös muiden tilassa olevien havaintoihin ja kokemukseen.
Perttu Saksa
Syksy, 2020-kevät, 2021
Valokuvataiteilija Perttu Saksan (s. 1977) näyttelyn valokuvien aiheina on kuvanveistäjä Laila Pullisen (1933–2015) jäämistö. Saksan intensiivinen kuvaustapa vangitsee vahvan taiteilijapersoonan käyttämiä työkaluja ja henkilökohtaisia esineitä. Lopputuloksessa läsnä ovat kaksi taiteilijaa ja heidän väliinsä syntynyt uusi kuvallinen maailma.
Perttu Saksa voitti Fotofinlandia-palkinnon vuonna 2014 ja Mauno Koiviston hautamuistomerkkikilpailun 2018. HAM Helsingin taidemuseon kokoelmissa on sekä Perttu Saksan että Laila Pullisen teoksia.
Lallukan taiteilijat
13.11.2020 – elokuu, 2021
Juho ja Maria Lallukan testamenttivaroilla rakennettu Lallukan taiteilijakoti valmistui Helsingin Etu-Töölöön vuonna 1933. Ensimmäisten joukossa taloon muuttivat esimerkiksi Eero Nelimarkka, Ester Helenius ja Ellen Thesleff. Tähän päivään mennessä Lallukassa on asunut ja työskennellyt yli 130 kuvataiteilijaa. Talon seinien suojissa ovat maalanneet ja veistäneet monet Suomen taidekentän merkkihenkilöt Eva Cederströmistä Kain Tapperiin. Myös nuori Tove Jansson vietti opiskelijavuosiaan isänsä Viktor Janssonin ateljeeasunnossa Lallukassa.
Taiteilijakodin elämä kietoutuukin kiehtovalla tavalla Suomen taidehistoriaan ja myös laajempiin yhteiskunnan ilmiöihin. Filosofian tohtori, taidehistorioitsija Marja Lahelma kuratoi näyttelyn Lallukassa asuneiden kuvataiteilijoiden tuotannosta. Näyttelyyn kootaan Lallukassa eri aikoina asuneilta taiteilijoilta noin 80 teosta, vuodesta 1933 nykyaikaan. Suurin osa teoksista kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan. Näyttelyn yhteydessä Kustannusosakeyhtiö Parvs ja HAM julkaisevat Lallukan taiteilijoista runsaasti kuvitetun tietokirjan, joka perustuu Marja Lahelman tekemään tutkimukseen.
HAM-galleria vuonna 2020
HAM-galleria esittelee uutta suomalaista taidetta ja nousevia taiteilijoita. Gallerian taiteilijat vuonna 2020 ovat Corinna Helenelund, Enni Suominen, Iiris Kaarlehto ja Inka Kynkäänniemi, Laura Wesamaa, Hemmo Siponen, Dylan Ray Arnold ja Océane Bruel ja Inka Bell.
Muutokset näyttelyohjelmaan mahdollisia.
Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).
HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Avoinna: ti-su 11-19, ma suljettu
www.hamhelsinki.fi
Yhteyshenkilöt
näyttelypäällikkö Pirkko Siitari, HAM, puh. 040 590 8803, pirkko.siitari@hel.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
HAM Helsingin taidemuseo
HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Nuorisotyöllä tärkeä rooli mutta väkijoukossa ammutut ilotulitteet olivat vaara kaikille1.5.2025 03:15:29 EEST | Tiedote
Nuorten kanssa vappuillassa kulki joukko nuorisotyöntekijöitä. Helsingin kaduille jalkautui noin 100 nuorisotyöntekijää ja vapaaehtoista. Nuorisotyöntekijät kuuntelivat, olivat läsnä ja tarjosivat apua. Illan ja yön aikana kohdattiin yli 2100 nuorta.
Vuosaaren kirjasto uudistuu – kirjaston palveluissa muutoksia kesällä30.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisessä Vuosaaren kirjastossa tehdään kesän aikana lattiaremontti ja tilamuutoksia. Remontin aikana 2.6.–15.8.2025 kirjasto palvelee pop up -tilassa Vuotalon 2. kerroksen musiikkiluokassa. Lasten kirjastoauto Skidi pysähtyy Vuotalon pihalla kesällä kuutena maanantaina ja täydentää näin Vuosaaren kirjastopalveluita.
Nordsjö bibliotek förnyas – bibliotekets tjänster förändras under sommaren30.4.2025 06:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under sommaren renoveras golvet på Nordsjö bibliotek i Nordhuset och ändringar görs i lokalerna. Under renoveringen 2.6–15.8.2025 betjänar biblioteket i en pop up-lokal i musikklassrummet på Nordhusets andra våning. Barnens bokbuss Skidi stannar på Nordhusets gård sex måndagar under sommaren för att komplettera bibliotekstjänsterna i Nordsjö.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 29.4.202529.4.2025 19:25:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 29.4. kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
150 ungdomsarbetare bistår ungdomar i Helsingfors under valborg28.4.2025 17:10:07 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors ungdomstjänster med ett flertal andra samarbetsorganisationer patrullerar ute på stan på valborgsmässoafton för att trygga ungdomars välmående. Ungdomsarbetarna och de frivilliga inleder arbetet klockan 17. De fortsätter så länge ungdomarna är i rörelse och deras insatser behövs.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme