Jyväskylän yliopisto

Väitös 31.1.2020: Selkäkipu ajoissa hallintaan fysioterapeutin vastaanotolla (Karvonen)

Jaa
Varhainen selkäkipuun puuttuminen ehkäisee kivun pitkittymistä, kroonistumista ja vähentää sairauspoissaoloja työstä. Suomessa toteutetaan käytäntöä, jossa selkäkipua poteva henkilö voi myös julkisella sektorilla päästä suoraan fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärillä käyntiä. TtM Eira Karvonen tutki väitöstyössään fysioterapian toteutusta ja selkäkipuasiakkaiden ja fysioterapeuttien kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanottokäytännöstä, jota vuoden 2020 alusta noudatetaan myös työterveydessä.
Eira Karvonen.
Eira Karvonen.

Selkäkivut ja niihin liittyvät toiminnalliset haitat ovat Suomessa tilastojen mukaan toiseksi suurin syy varhaiseen työkyvyttömyyteen ja terveydenhuollon suuriin kustannuksiin. Karvosen väitöstutkimuksessa fysioterapeuttien osaamista asiakkaiden tutkimisessa ja yksilöidyssä ohjauksessa täydennettiin ensin lisäkoulutuksella. Fysioterapeuttien osaamista sekä asiakkaiden ja fysioterapeuttien kokemuksia suoravastaanottotoiminnasta selvitettiin  neljällä osatutkimuksella.

Pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan terveyskeskuksissa tehtyjen kyselytutkimusten mukaan kaikki asiakasryhmät (työssäkäyvät, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät; yhteensä 80 asiakasta) olivat fysioterapeutilla käyntiinsä erittäin tyytyväisiä. He kokivat tulleensa kuulluksi, saivat ohjeita kipunsa hoitoon ja sen uusiutumisen ehkäisyyn. Kolme kuukautta fysioterapeutilla käynnin jälkeen vain yksi työssäkäyvistä henkilöistä oli sairauslomalla.

Fysioterapeuttien osaaminen suoravastaanottotoiminnassa oli tutkimustulosten mukaan hyvällä tasolla. Fysioterapeutit kokivat työnsä mielekkyyden lisääntyneen, kun asiakkaat olivat heidän mielestään oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja ammatillisen osaamisen koettiin olevan hyvässä käytössä.

Tämän vuoden alusta lähtien suoravastaantoiminta käynnistyy myös työfysioterapeuttien vastaanotoille. Asiakas voi siis varata ajan suoraan työfysioterapeutille ilman lääkärillä käyntiä.

- Tutkimustulosteni mukaan tämä uudistus on erittäin hyödyllinen, sillä etenkin työssä käyvät henkilöt kokivat hyötyneensä varhaisesta fysioterapeutilla käynnistä selkäkipunsa hoidossa erittäin paljon. Väitöstutkimukseni tuloksia voidaan hyödyntää Suomen sote-uudistuksen yhteydessä laajemminkin, samoin kuin toteutettaessa fysioterapeuttien suoravastanottoon liittyvää lisäkoulutusta, Karvonen toteaa.

TtM Eira Karvosen terveystieteiden väitöskirjan ”Physiotherapy for Low Back Pain Clients in Direct Access Practice; Competences and Implementations” tarkastustilaisuus pidetään 31.1.2020 klo 12 Mattilanniemessä salissa MaD 202. Vastaväittäjänä professori Olavi Airaksinen (Kuopion yliopisto) ja kustoksena professori Ari Heinonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Julkaisutiedot: 

Karvonen, Eira. Physiotherapy for Low Back Pain Clients in Direct Access Practice: Competences and Implementations. Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2020, 66 p. JYU Dissertations 189. ISSN 2489-9003; ISBN 978-951-39-8046-7. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

TtM Eira Karvonen, eira.karvonen@kolumbus.fi, +358405076405

Kuvat

Eira Karvonen.
Eira Karvonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus uudistuu – nauhoita ja auta tutkimusta!4.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisille avautui viime keväänä ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa lähipiirinsä lintuja niiden laulun perusteella. Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus keräsi suursuosion, yli 160 000 käyttäjää ja yli miljoona lintuhavaintoa. Käyttäjien nauhoitusten avulla tutkijat saavat tietoa esimerkiksi siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen.

Arvostetulla ERC-rahoituksella pyritään ymmärtämään suolistomikrobiomin roolia eliöiden sopeutumisessa muuttuvaan ympäristöön4.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Suvi Ruuskaselle merkittävän ERC Consolidator rahoituksen. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan noin 2 miljoonaa euroa ja se keskittyy ymmärtämään, mitkä mekanismit selittävät eliöiden sopeutumista ympäristöön. Tutkimus keskittyy erityisesti suolistomikrobiomiin, jota selvitetään kokeellisesti luonnonvaraisista linnuista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye