Salon taidemuseo Veturitalli

Tiedotustilaisuus pe 24.1. klo 11: Tommi Toijan näyttely Omia kuvia Salon taidemuseossa

Jaa
Tervetuloa Tommi Toijan Omia kuvia -näyttelyn tiedotustilaisuuteen Salon taidemuseoon perjantaina 24.1.2020 klo 11 (os. Mariankatu 14) Tommi Toijan läsnä ollessa.
Tommi Toija, Eksynyt, 2014. Kuva Tommi Toija
Tommi Toija, Eksynyt, 2014. Kuva Tommi Toija

Tommi Toija (s. 1974) on yksi tämän hetken tunnetuimmista kuvanveistäjistämme. Toijan hämmentynein silmin katsovat hahmot ja niiden luoma omintakeinen maailma ovat löytäneet tiensä monien sydämiin. Omia kuvia -näyttelyn on kuratoinut taidekriitikko ja -galleristi Veikko Halmetoja.

Tommi Toija tunnetaan erityisesti keramiikkaveistoksista ja niistä koostuvista installaatioista. Toijan pikkuihmiset kertovat elämästä kommellusten, sekaannusten ja arjen sattumusten kautta. Ne kuvastavat taiteilijan omia tuntemuksia, mutta yhtä lailla samoja tunteita, joita me kaikki koemme joka päivä. Onnistumisen ja riemun kokemusten rinnalla Toija käsittelee pelkoa, vihaa, surua ja häpeää. Mukana on lukuisa joukko persoonallisia hahmoja ‒ yksi viettää ikuista vappua, toinen näkee unia pimeässä ja kolmas puhaltaa saippuakuplia ylös korkeuksiin. Tuttujen Muukalaiset -veistoshahmojen lisäksi näyttelyssä on sarja rintakuvia sekä croquis-piirroksia ja akvarelleja, joissa surumielinen ja suurisilmäinen hahmo katsoo kysyvästi.

Tutut ihmisenä olemisen kysymykset, myös ne vaikeat ja vaietummat, saavat Toijan moniulotteisissa teoksissa paljastavan muodon. Teokset ovat syvästi inhimillisiä ja helposti lähestyttäviä. ”Niissä yhdistyy empatiaa herättävällä tavalla viattomuus ja kapina, lapsuus sekä iätön ja ajaton huumori”, näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja kuvailee.

Toija on taitava rakentamaan erilaisia tilallisia kokemuksia, joissa veistoshahmot omalla toiminnallaan ottavat näyttelysalit haltuunsa. Toija luo kokonaiselämyksen, jossa katsojalla on lupa samaistua ja heittäytyä. Näyttelyn teokset ovat taiteilijan omia kuvia, mutta myös muotokuvia nykyihmisestä ihmettelemässä ympärilleen levittäytyvää maailmaa. ”Veistokset kertovat ihmisenä olemisen tarinaa, juuri siksi ne ovat niin puhuttelevia. Veistoksissa on löydettävissä samaistumisen kohteita, näyttelyssä kukin voi löytää itsensä tai tuttujaan – ja mitä erilaisemmissa tilanteissa. Ehkäpä juuri siksi Toijan teokset ovat niin pidettyjä” sanoo Veturitallin johtaja Susanna Luojus.

Tommi Toija asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänellä on työhuone myös Somerolla ja 2018 Someron uuteen Kiiruun kouluun hankittiin Toijalta teos Tuulen viemää.  2000-luvun alusta lähtien Toija on osallistunut lukuisiin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla ja hän on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä. Taiteilija on tehnyt julkisia veistoksia muun muassa Riihimäelle, Jyväskylään ja Kotkaan ja hänen teoksiaan on monissa kotimaisissa taidekokoelmissa. Toija on valmistunut Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi vuonna 2003.

Tommi Toijan Omia kuvia näyttely siirtyy Salon taidemuseoon Hämeenlinnan taidemuseosta, jossa se on esillä 12.1. 2020 asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tommi Toija, kuvanveistäjä, p. 041 433 0376, tommi.toija@hotmail.com , https://tommitoija.com
Veikko Halmetoja, näyttelyn kuraattori, p. 044 215 3005, veikkohalmetoja@gmail.com
Susanna Luojus, taidemuseon johtaja, Salon taidemuseo, p. (02) 7784900, susanna.luojus@salo.fi
Lehdistökuvia näyttelystä: http://www.salontaidemuseo.fi/medialle/pressikuvat/ ja Pirjo Juusela, Salon taidemuseo, p. 044-7784888, pirjo.juusela@salo.fi

Kuvat

Tommi Toija, Eksynyt, 2014. Kuva Tommi Toija
Tommi Toija, Eksynyt, 2014. Kuva Tommi Toija
Lataa
Tommi Toija, Muukalaiset 2011-2015. Kuva Reima Määttänen
Tommi Toija, Muukalaiset 2011-2015. Kuva Reima Määttänen
Lataa
Tommi Toija, Paha poika, 2018. Kuva Tommi Toija
Tommi Toija, Paha poika, 2018. Kuva Tommi Toija
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon taidemuseo Veturitalli
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 SALO

p. +358 (0)2 778 4892, veturitalli@salo.fihttps://salontaidemuseo.fi

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä ja toimii konserttien ja muiden eri tapahtumien järjestäjänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme