Osallistuminen luo kestävää ja suvaitsevaa kaupunkiympäristöä - Espoon kulttuuripalveluissa huomioidaan väestörakenteen muutos

Väestömäärän kasvu ja kansainvälistyminen ohjaavat kulttuuritarjonnan kehitystä
Espoossa asui vuoden 2018 lopulla 283 632 ihmistä, ja se on Suomen toiseksi suurin kaupunki. Espoon väkiluku kasvaa nopeasti muihin kaupunkeihin verrattuna. Vuoden 2018 lopulla 17 prosenttia Espoon asukkaista oli muunkielisiä, ja Espoossa puhuttiin 118 eri kieltä. Yleisimmät kielet olivat venäjä, viro, arabia, englanti, somalia ja kiina. Kaupungin tuottamien palveluiden tuleekin uudistua ja elää toimintaympäristön nopeassa muutoksessa mukana.
Espoon kaupunki haluaa tuoda kulttuuritarjontaa entistä paremmin kaikkien kuntalaisten saataville. Osallistumisen esteiden tunnistaminen ja poistaminen ovat tärkeä osa kaikki asukkaat huomioivan kaupungin rakentamisessa. Kulttuurin saavutettavuuden parantaminen edellyttää aktiivista yhteistyötä eri toimialojen, kulttuuritoimijoiden ja maahanmuuttaja- ja vähemmistöryhmien edustajien välillä. Espoossa kehitetään myös edellytyksiä asukkaiden lähellä naapurustoissa ja matalan kynnyksen tiloissa tapahtuvaan toimintaan.
Espoossa kirjastot ja museot ovat tuottaneet palveluja vieraskielisille kuntalaisille. Sellosta löytyy esimerkiksi venäjänkielinen kirjasto ja museoissa järjestettiin Turvapaikkana museo -hanke, jolla pyrittiin parantamaan nuorten turvapaikanhakijoiden ja heidän perheidensä osallistumista ja hyvinvointia.
Kulttuuria kaikille -palvelut tuovat kulttuuripalvelut lähelle asukkaita
Kulttuuria kaikille -palvelu tuo kulttuuritarjontaa aidosti kaikkien kuntalaisten saavutettavaksi. Toimintaan kuuluu esimerkiksi Kaikukortti, jonka avulla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja kortin verkostoon kuuluviin kulttuurikohteisiin, -tapahtumiin ja -kursseihin. Kaikukortti on tarkoitettu sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaille, joilla ei tiukan rahatilanteen takia ole varaa pääsylippuihin.
Toiminnassa on mukana myös KULPS! – kulttuuri- ja liikuntapolku, joka vie espoolaisia peruskoululaisia kotikaupunkinsa kulttuuri- ja liikuntapalvelujen äärelle. Maksuton KULPS! on osa peruskoulun oppilaiden opetussuunnitelmaa. Kulttuurikurkkauksessa taide ja kulttuuri jalkautuvat espoolaisen varhaiskasvatuksen arkeen. Syksyllä 2019 käynnistynyt Kulttuurikurkkaus kattaa jo tällä hetkellä kaikki Espoon 175 kunnallista päiväkotia.
Espoon kulttuuritarjontaa muokataan yhdessä asukkaiden ja yhteistyöverkostojen kanssa
Espoossa vaalitaan tulevaisuudessakin kulttuurien moninaisuutta ja pyritään varmistamaan kulttuuritarjonnan saavutettavuus. Asukkaita kannustetaan osallistumaan aktiivisesti kulttuuritoimintaan ja kulttuurien välisiin kohtaamisiin. EspooCult-tutkimuksessa kysyttiin asukkailta, millaista kulttuuritoimintaa he toivovat Espooseen tulevaisuudessa. Tärkeänä asukkaat pitivät esimerkiksi yhteisöllisten ja asukaslähtöisten kulttuuripalveluiden tarjontaa alueilla.
Asukkaat mukaan toimintaa suunnittelemaan ja toteuttamaan. Kaupungin tilat asukas- ja kulttuuritoiminnan käyttöön nykyistä laajemmin (mm. koulujen tilat). Alueellisesti kattavasti tarjontaa eri puolilla Espoota. (EspooCult – asukaskyselyn vastaus)
Toivoisin osallistavaa kulttuuritoimintaa, missä erilaisten ihmisten on luonteva kohdata toisia oman kuplan ulkopuolelta. (EspooCult – asukaskyselyn vastaus)
Asukaskysely toteutettiin 4.6.-27.10.2019 ja siihen vastasi 232 henkilöä. Kulttuuritarjontaa kehitetään myös solmimalla uusia kumppanuussuhteita ja keräämällä aktiivisesti palautetta kuntalaisilta.
Kaksivuotinen tutkimushanke EspooCult selvittää, minkälainen kulttuurikaupunki Espoo on. Tutkimus tarjoaa vankan tietopohjan kaupungin kehittämiseksi. Tutkimuksen tilaaja on Espoon kulttuurin tulosyksikkö ja toteuttaja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. Tutkimushanke käynnistyi tammikuussa 2018. Tutkimuksen aikana julkaistaan yhteensä neljä tietokorttia. Ensimmäinen tietokortti ilmestyi 26.4.2018, toinen 11.12.2018, kolmas 28.5.2019 ja neljäs 16.1.2020. Neljäs tietokortti on tuotettu yhteistyössä KEA European Affairs -tutkimusinstituutin kanssa, joka on toiminut EspooCult-tutkimuksen kansainvälisenä kumppanina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoistutkija, tutkimuskoordinaattori Anna Kanerva, kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore
p. 050 302 1414 tai anna.kanerva@cupore.fi
kulttuurijohtaja Susanna Tommila, Espoon kaupunki, kulttuurin tulosyksikkö
p. 043 825 5074 tai susanna.tommila@espoo.fi
erityisasiantuntija Katja Koskela, Espoon kaupunki, kulttuurin tulosyksikkö
p. 043 827 1080 tai katja.koskela@espoo.fi
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Kulttuurin tulosyksikkö vastaa Espoon kulttuuritarjonnasta ja kulttuuriprofiilista. Tulosyksikköön kuuluu neljä palvelualuetta: kaupunginkirjasto, kaupunginmuseo, kaupunginorkesteri Tapiola Sinfonietta sekä tapahtuma- ja kulttuuripalvelut.
www.kulttuuriespoo.fi | www.espoo.fi/kulttuuri
#kulttuuriespoo @kulttuuriespoo
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 7.5.20257.5.2025 21:31:18 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi Keltaperhon päiväkodin tarveselvityksen. Lautakunta hyväksyi myös Lähderannan koulun tarveselvityksen. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että kasvun ja oppimisen toimiala luovuttaa Matinkylän monitoimitalossa sijaitsevan teatterisalin sekä siihen liittyvän lämpiön hallintaoikeuden kulttuurilautakunnan hallintaan. Lautakunta hyväksyi esitetyt opiskelijoille annettavan tuen muutoksiin liittyvät tarkennukset Espoon kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan. Lautakunta hyväksyi periaatteet huoltajien kanssa tehtävälle yhteistyölle Espoon kaupungin lukioissa.
Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote toukokuu 20257.5.2025 16:58:57 EEST | Tiedote
Toimintaympäristön tila Espoossa 2025 -tietopaketti on julkaistu espoo.fi-sivuilla. Espoon väkiluku oli maaliskuun 2025 lopussa ennakkotietojen mukaan 322 180. Pitkäaikaistyöttömien määrä lähestyy korona-ajan huippua.
Alberga centrum får ett nytt utseende norr om banan7.5.2025 08:35:35 EEST | Pressmeddelande
Framtidens byggande som grundar sig på den internationella idétävlingen om Alberga formar stadsmiljön norr om banan avsevärt. Det trivsamma grönskande och trygga gångnätet kring centrumområdet förenar i framtiden centrumområdet via Gransbacken ända till idrottsparken. Hela Alberga centrumområde blir en sammanhängande stadsmiljö när däckkonstruktionen över banan förenar centrumen på båda sidorna om banan med varandra.
Leppävaaran keskusta saa uuden ilmeen radan pohjoispuolella7.5.2025 08:35:35 EEST | Tiedote
Leppävaaran kansainväliseen ideakilpailuun perustuva tulevaisuuden rakentaminen muokkaa kaupunkiympäristöä radan pohjoispuolella merkittävästi. Keskusta-alueen ympärillä kulkeva viihtyisän vehreä ja turvallinen jalankulkureitistö yhdistää tulevaisuudessa keskusta-alueen Gransinmäen kautta aina urheilupuistoon asti. Koko Leppävaaran keskusta-alueesta muodostuu yhtenäinen kaupunkiympäristö, kun radan yli kulkeva kansirakenne yhdistää keskustat radan molemmin puolin toisiinsa.
Leppävaara city centre gets a new look on the north side of the track7.5.2025 08:35:35 EEST | Press release
Building the future based on the Leppävaara international idea competition will significantly shape the urban environment north of the track. In the future, a cosy lush and safe pedestrian route running around the city centre area will connect the city centre via Gransinmäki to the sports park. The entire Leppävaara city centre area becomes a cohesive urban environment, as the deck structure running across the track connects the centres on both sides of the track.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme