Jyväskylän yliopisto

Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarja osaksi yliopiston opetusohjelmaa. Kutsu medialle: Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennus 29.1.2020 klo 14.00–16.00

Jaa
Jyväskylän yliopiston tavoitteena on lisätä opintoihin ammatillisia valmiuksia väkivallan kohtaamiseen ja siihen puuttumiseen. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta liittää Tuffi Films -tuotantoyhtiön toteuttaman Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarjan osaksi opetusta. Sen tuotannossa mukana ollut näyttelijä Krista Kosonen osallistuu Ruusupuiston tilaisuuteen. Lyhytelokuvasarja käsittelee monipuolisesti sukupuolistunutta vallankäyttöä.

– Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta haluaa näkyä edelläkävijänä, jossa osana opetussuunnitelmia käsitellään ja opitaan kohtaamaan väkivaltailmiötä, opettajakoulutuslaitoksen johtaja Sirpa Eskelä-Haapanen kertoo.

– Teeman käsittely liittyy pitkäaikaiseen monitieteiseen väkivaltatutkimukseen, psykologian laitoksen johtaja Juha Holma lisää. Yliopiston opintotarjontaan kuuluu myös vapaasti valittava monitieteinen väkivaltatutkimuksen opintokokonaisuus, joka on saanut hyvän vastaanoton.

Yliopistosta valmistuu vuosittain satoja opettajia ja psykologeja kouluille eri asteille. Ainejärjestötoimijat ovat yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa olleet aktiivisia tämän kokonaisuuden syntymisessä. Opiskelijat ovat olleet mukana Yksittäistapaus -lyhytelokuvasarjan tuottamien kampanjamateriaalien testauksessa ja vaikuttaneet siihen, että sisältö saadaan osaksi opintoja.

– On todella innostavaa, että opiskelijoiden toiveet otetaan Jyväskylän yliopiston kasvatustieteissä ja psykologiassa hyvin vastaan ja koulutusta kehitetään yhdessä. Kasvatustyö on avainasemassa, kun vaikutetaan yhteiskuntaan, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Juulia Saukkonen toteaa.

Iltapäivässä monipuolisesti elokuvaa ja tutkimusta

Ruusupuiston tilaisuuden avaa vararehtori Marja-Leena Laakso. Näyttelijä Krista Kosonen kertoo kampanjasta ja kokemuksistaan kouluvierailuista. Sukupuoleen liittyvä vallankäyttö on esillä taiteen, tutkimuksen ja opetuksen näkökulmista.

Yleisölle tarjotaan traileri 11 lyhytelokuvan Yksittäistapaus-elokuvasarjasta. Yksittäistapaus on viidentoista elokuvantekijän viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan toteuttama kokonaisuus, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Lisäksi nähdään lyhytelokuva Pikku juttu, joka on yksi elokuvasarjan teoksista.

Apulaisprofessori Marita Husso käyttää puheenvuoron ERASE GBV -hankkeesta, jossa tutkitaan sukupuolistunutta väkivaltaa, vastuullisuutta ja eettisesti kestävää toimijuutta kouluissa ja kasvatusalalla.

ERASE GBV -hankkeen tavoitteena on opetus- ja kasvatusalan työntekijöiden sekä koulujen muun henkilökunnan tietoisuuden lisääminen sukupuolistuneen väkivallan kohtaamista koskevissa käytännöissä sekä siihen puuttumisen käytäntöjen kehittäminen. Yksittäistapaus on myös mukana hankkeessa.

Tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Lisätietoa kampanjasta

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat julkaistaan Yle Areenassa 26.1.2020 ja samalla aukeaa verkkosivusto yksittaistapaus.fi, jolla keskustelu -ja tukimateriaalit ovat saatavilla ilmaiseksi.

Yksittäistapauksen aikaisemmin julkaistut vaikuttavuuskampanjan kumppanit ovat Opetushallitus, Tasa-arvovaltuutettu, Loisto setlementti ry: Helsingin Tyttöjen Talo ja Poikien Talo, jotka ovat olleet mukana kehittämässä keskustelumateriaalia. Rakentavan keskustelun menetelmän kampanjaan tuo Erätauko-säätiö. Yle on Yksittäistapauksen mediakumppani.

Elokuvien käsikirjoittajina ja/tai ohjaajia ovat Reetta Aalto, Maryan Abdulkarim, Tine Alavi, Alli Haapasalo, Ulla Heikkilä, Sonya Lindfors, Inari Niemi, Raisa Omaheimo, Anna Paavilainen, Kirsikka Saari, Aino Suni, Saara Särmä, Miia Tervo, Elli Toivoniemi​ ja ​Jenni Toivoniemi.

Yksittäistapauksen yhdestätoista tarinasta kuusi on ollut pohjana pitkälle elokuvalle Tottumiskysymys.

Yksittäistapaus-traileri http://link.yle.fi/yksittaistapaus_01

Tilaisuuden ohjelma ja suoran lähetyksen linkki tarkentuvat tapahtumakalenteriin:  https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/01/201dminka-nakee-voi-muuttaa201d-yksittaistapaus-lyhytfilmikampanja-osaksi-yliopiston-opetusohjelmaa

Lisätietoa:

Kampanjasta ja Krista Kososen haastattelupyynnöt:

Kampanjapäällikkö Sini Hormio, puh. 040 749 5886, sini@tuffifilms.com

Pressimateriaalia https://drive.google.com/drive/folders/1-wwD7PQwf8h8u4_KxgYKY09ntjEFj-qH?usp=sharing

Sirpa Eskelä-Haapanen, puh. +358 40 805 4956, sirpa.eskela-haapanen@jyu.fi

Marita Husso, puh. 0400-849345, marita.husso@tuni.fi
ERASE GBV -hanke https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/sukupuolistunut-vakivalta-vastuullisuus-ja-eettisesti-kestava-toimijuus-kouluissa-ja 

Juulia Saukkonen +358 50 307 0540, sopo-asiantuntija@jyy.fi

Juha Holma, puh. +358408053488, juha.m.holma@jyu.fi

Tiedottaja Anitta Kananen, puh. 040 846 1395, anitta.kananen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye