Oulussa on tarjolla monipuolista tukea seksuaaliväkivallan ja lähisuhdeväkivallan uhreille - Tietoiseksi Pohjois-Suomen seksuaalineuvontakeskus on toiminut kohta vuoden
- Neuvontapalvelumme ovat olleet suosittuja ja varsinainen seksuaaliväkivaltatyö alkoi tämän vuoden alusta, kertoo hankepäällikkö Paula Mällinen. Lisäksi tukemme seksuaaliväkivaltakokemuksesta selviämiseen on maksutonta, muistuttaa seksuaaliväkivaltatyötä ja seksuaalineuvontatyötä tekevä Minja Lappalainen.
Seksuaalineuvontakeskus Tietoiseksi taustalla ovat Oulun ensi- ja turvakoti ry:n ja Vuolle Setlementin ja toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Hankkeessa ajetaan pohjoisuomalaisten ja maahanmuuttajien seksuaalioikeuksia, edistetään seksuaaliterveyttä ja tuetaan seksuaalirikoksen uhreja. Toiminnassa lisätään myös ammattilaisten tietoisuutta seksuaaliterveydestä. Oulussa on tarjottu aikaisemmin tukea seksuaaliväkivaltaa kokeneille nuorille Vuolle Tyttöjen Talolla. Viime vuonna myös Poikien Talolla päästiin aloittamaan seksuaaliväkivaltatyö 12-29-vuotiaiden parissa.
-Yhteistyö eri toimijoiden kesken on tärkeää, toteaa Mällinen. Näin pystymme tarjoamaan iästä ja sukupuolikokemuksesta riippumatta maksutonta tukea. Aikaisemmin iso ikäryhmä jäi huomiotta seksuaaliväkivaltatyössä, tarkentaa Lappalainen.
OYS on myös avaamassa nyt helmikuussa Seri-keskuksen. Tämä on odotettu ja tärkeä askel seksuaaliväkivallan uhrien hoidossa. Seri-keskus tarjoaa välittömän avun heti seksuaaliväkivaltakokemusten jälkeen yli 16-vuotiaille. Seri-keskus ohjaa asiakkaat tarvittavan jatkohoidon ja tuen piiriin. Tietoiseksi seksuaalineuvontakeskukseen voi taas hakeutua, vaikka tapahtumista olisi pitkäkin aika.
-Jos koet tai epäilet, että seksuaalisia rajojasi on rikottu ja haluaisit puhua asiasta vaitiolovelvollisen ammattilaisen kanssa, niin meihin kannattaa olla yhteydessä, Lappalainen rohkaisee.
Monipuolista tukea lähisuhdeväkivaltaan
Oulun ensi- ja turvakoti ry: n lähisuhdeväkivaltatyössä nähdään, kuinka väkivalta on usein monimuotoista ja raaistuu, jos sitä ei tunnista, eikä siihen saa apua. Seksuaaliväkivallan lisäksi lähisuhteissa voi olla henkistä tai fyysistä väkivaltaa ja eron jälkeistä vainoa. Näissä tilanteissa Oulun ensi- ja turvakoti ry:n turvakoti sekä avopalvelut ovat tukena kaikille, joita väkivalta koskee, myös tekijöitä autetaan muuttamaan käytöstään. Väkivaltakokemuksen jälkeen kenenkään ei tarvitse jäädä yksin, vaan apua on saatavilla. Kokemukset työskentelystä ovat rohkaisevia. Vaikeistakin tilanteista päästään eteenpäin. Toiminnan mahdollistaa Veikkausvoittovaroin toimiva STEA-avustuskeskus.
Yhteystiedot
Tietoiseksi www.tietoiseksihanke.fi puh. 0400 608943 paula.mallinen@oetk.fi
Varaa aika 040-6592400 ja 0400608943 tai info@tietoiseksihanke.fi
Lähisuhdeväkivalta www.oetk.fi puh. 040 7411 284 riitta.pohjoisvirta@oetk.fi
Tyttöjen Talo www.likka.fi puh. 0400 263844 mervi.koskela@vuolleoulu.fi
Poikien Talo www.poikientalo-oulu.fi puh. 044 726 1265 matti.rissanen@vuolleoulu.fi
Keskusteluapua lähisuhdeväkivaltaan puh. 0405140400 tai lahisuhdevakivalta@oetk.fi.
OULUN Turvakoti päivystä aina (24/7) numerossa 0400 581 606.
Muiden paikkakuntien Turvakodeista voi tiedustella valtakunnallisesta numerosta 080 005005
THL koordinoi Turvakotien valtionrahoitusta. Ne ovat asiakkaille maksuttomia.
Yhteyshenkilöt
Timo Peltovuori
Toiminnanjohtaja
Oulun ensi- ja turvakoti ry
p. 0500-438858
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme