Amnesty International

Saudi-Arabia vaientaa kriittiset äänet julmassa erikoistuomioistuimessa

Jaa
Kiduttamalla saatuja tunnustuksia, eristyssellejä ja oikeusturvan täydellistä romuttamista. Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa, miten Saudi-Arabia hiljentää toimittajia, aktivisteja ja ihmisoikeuspuolustajia epäoikeudenmukaisessa erikoistuomioistuimessaan.

Amnesty Internationalin tänään torstaina 6. helmikuuta julkaisema Muzzling critical voices: Politicized trials before Saudi Arabia's Specialized Criminal Court -raportti tuo esille kriittisten äänien systemaattisen hiljentämisen Saudi-Arabiassa.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on viime vuosina kiillottanut maan julkisuuskuvaa erilaisilla uudistuksilla, kuten myöntämällä naisille ajo-oikeuden. Uudistuksilla ei kuitenkaan ole ollut todellista vaikutusta maan ihmisoikeustilanteeseen. Saudi-Arabia syyllistyy vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kun se tuomitsee ihmisiä räikeän epäoikeudenmukaisessa erikoistuomioistuimessa, esimerkiksi kidutuksella saatujen valheellisten tunnustusten perusteella.

Erikoistuomioistuimessa käsitellään ihmisoikeuspuolustajiin, toimittajiin, taloustieteilijöihin, uskonnollisiin johtajiin ja aktivisteihin kohdistuvia syytteitä. Syytetyistä moni kuuluu maan shiiavähemmistöön. 

Amnestyn tutkimusten mukaan ainakin 20 shiiaa on tuomittu kuolemaan kiduttamalla saatujen tunnustusten perusteella. Heistä 17 on jo teloitettu.

“Amnestyn tutkimus paljastaa Saudi-Arabian julkisuuskuvan valheellisuuden. Maan hallitus käyttää häikäilemätöntä valtaa tukahduttaessaan niitä rohkeita ääniä, jotka puolustavat ihmisoikeuksia tai vaativat todellisia uudistuksia”, sanoo Heba Morayef, Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja.

“Jokainen vaihe erikoistuomioistuimen oikeusprosessissa on ihmisoikeusloukkausten tahraama: oikeusavun kieltäminen, eristysvankeus ja kiduttamalla saatuihin tunnustuksiin perustuvat tuomiot ovat kaikki esimerkkejä tästä”, Morayef jatkaa.

Terrorismin vastaisen lain mielivaltaista tulkintaa

Erikoistuomioistuimen langettamien tuomioiden pohjalla on usein epämääräinen tulkinta terrorismin vastaisesta laista, joka kriminalisoi rauhanomaisen mielipiteenilmaisun ja samaistaa poliittisen toiminnan terrorismirikoksiin.

Amnesty on käynyt läpi 95 tuomioistuimessa vuosina 2011-2019 käsiteltyä tapausta. Yleisimmät syytteet koskivat “tottelemattomuutta hallitsijaa kohtaan”, “viranomaisten rehellisyyden kyseenalaistamista” tai “väärän tiedon levittämistä ulkomaalaisille ryhmille”.

Amnesty International vaatii mielipidevankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Lisäksi Amnesty vaatii kidutussyytösten riippumatonta tutkintaa sekä perustavanlaatuisia muutoksia erikoistuomioistuimen toimintatapaan, jotta oikeusturvan toteutuminen voidaan jatkossa taata.

“Jos Saudi-Arabian kuningas ja kruununprinssi ovat tosissaan uudistusten kanssa, heidän täytyy vapauttaa kaikki mielipidevangit välittömästi ja ehdoitta. Maan tulee myös luopua kuolemanrangaistuksesta kokonaan”, toteaa Morayef.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.