Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Kuolevan omaisella on oltava oikeus saattohoitovapaaseen

Jaa
Surujärjestöt ottavat kantaa nyt pinnalla olevaan kysymykseen saattohoitovapaasta.

Työssäkäyvien oikeus saattohoitovapaaseen on ajankohtainen kysymys. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko vaatii saattohoitovapaata kirjattavaksi työehtosopimuksiin. Aikaisemmin sitä on ehdotettu lakiin kirjattavaksi kansalaisaloitteella. Viime aikoina aiheesta ovat kirjoittaneet ainakin Helsingin Sanomat (28.1.) sekä Kaleva (3.2.).

Läheisensä menettäneiden asiaa ajavien surujärjestöjen kanta asiaan on selvä: kuolevan omaisella on oltava oikeus saattohoitovapaaseen. Tämän oikeuden on oltava tasavertaisesti kaikkien saatavilla, ja siksi saattohoitovapaa ei saa aiheuttaa työntekijälle sellaisia taloudellisia kustannuksia, jotka saattaisivat estää oikeuden toteutumisen.

Tällä hetkellä työntekijät eivät ole tasavertaisessa asemassa läheisensä kuoleman edessä. Jotkut ovat saattohoidon aikana palkallisella sairauslomalla, mutta sen saaminen on kiinni työterveyden ja työnantajan tulkinnoista ja päätöksistä – eihän läheisen kuolema ole sairaus. Osa työntekijöistä saattaa saada työnantajaltaan palkallista vapaata, mutta monet ovat poissa palkattomalla vapaalla, vuorotteluvapaalla tai lomapäiviään käyttäen.

Mallia saattohoitovapaan järjestämisestä voisi ottaa esimerkiksi Ruotsista, jossa sairausvakuutuskassa maksaa työntekijälle 80% tämän normaalista palkasta saattohoitovapaan aikana.

Inhimillisessä ja oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa jokaisella on mahdollisuus olla läheisensä vierellä tämän kuoleman lähestyessä. Yhteiskunnan ja työnantajan osoittama ymmärrys ja välittäminen ovat myös tapa huolehtia työntekijän jaksamisesta ja tulevaisuuden työkyvystä. Kaikille on lopulta etua siitä, että läheisensä kuolemaa surevia tuetaan ja heidän tarpeisiinsa suhtaudutaan ymmärtäen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirpa Mynttinen
Suomen nuoret lesket ry:n toiminnanjohtaja
044 300 6477
sirpa.mynttinen@nuoretlesket.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Åkerlundinkatu 3B, 4. krs.
33100 TAMPERE

http://www.kapy.fi

Surujärjestöjen yhteisessä Surevan kohtaaminen -hankkeessa (2018–2020) ovat mukana KÄPY – lapsikuolemaperheet ry, Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, Suomen nuoret lesket ry ja Surunauha ry – vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille. 

Hankkeella lisätään läheisensä menettäneitä kohtaavien ammattilaisten tietoa surusta, surevan kohtaamisesta ja surevalle tarjolla olevasta tuesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lapsikuolemajärjestön pyhäinpäivän viesti: suruvapaa lapsensa menettäneille vanhemmille5.11.2021 10:51:01 EET | Tiedote

Lapsikuolemaperheitä edustava Käpy lapsikuolemaperheet ry muistuttaa pyhäinpäivänä, että kuolema koskettaa myös lapsiperheitä, eikä perheystävällinen yhteiskunta saa unohtaa perheitä surun ja kriisin hetkellä. Suomessa kuolee vuosittain noin 400–500 alle 18-vuotiasta lasta, joista kuolleena syntyneitä on alle 200. Käpy ry esittääkin Suomeen suruvapaata lapsensa menettäneille vanhemmille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye