Säteilyturvakeskus (STUK)

Säteilyturvakeskus turvaa toimintansa

Jaa
Säteilyturvallisuus Suomessa pystytään turvaamaan koronavirusepidemiasta huolimatta.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) tehtävä on valvoa, että säteilystä ei ole haittaa ihmisille, yhteiskunnalle tai ympäristölle.

Koronaviruksen vuoksi STUK on sopeuttanut toimintansa sellaiseksi, että se selviää tehtävästään myös koronavirusepidemian laajentuessa Suomessa. STUKin työntekijät tekevät esimerkiksi mahdollisimman paljon etätöitä, jotta tartunnoilta vältytään.

Etätyöjärjestelyistä huolimatta STUK huolehtii, että ympäristön säteilyvalvonta toimii ja että STUKilla on aina riittävä tieto säteilytilanteesta Suomessa. STUK on myös varmistanut, että sen laboratoriotoiminta jatkuu ja että STUK kykenee vastaamaan virka-apupyyntöihin, joita se voi saada esimerkiksi tullilta tai rajavartiolaitokselta.

STUKin säteilyvaaratilanteita varten rakentamat valmius- ja hälytysjärjestelyt toimivat myös normaalisti.

Valvontaa kohdennetaan riskien mukaisesti

Koronaviruksen aiheuttama tilanne vaikuttaa esimerkiksi STUKin ydinvoimalaitospaikoilla ja muiden toiminnanharjoittajien luona tekemään valvontaan. Paikan päällä tarkastuksia tehdään toistaiseksi vain turvallisuusmerkitykseltään merkittävimmissä kohteissa ja tarkastusjärjestelyissä otetaan huomioon terveysviranomaisten ohjeet lähikontaktin välttämisestä. STUKin valvontakohteissa on yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta kriittisiä toimijoita, kuten terveydenhuolto ja ydinvoima, joten tartuntariskiin suhtaudutaan erittäin vakavasti. Suurin osa valvonnasta perustuu asiakirjojen tarkastuksiin. Tämä työ jatkuu normaalisti etätyönä.

STUK on myös varmistunut, että ydinvoimayhtiöt ovat varautuneet koronavirustilanteeseen. Merkittävin koronaviruksen mahdollisesti aiheuttama seuraus olisi käyttöhenkilökunnan yhtäaikainen sairastuminen, mikä vaikuttaisi laitosten käyttöön. Sellainenkaan tilanne ei aiheuttaisi suoraan turvallisuusriskiä. Voimayhtiöissä on riittävät varahenkilöjärjestelyt sairastapausten varalle. STUKin näkemyksen mukaan ydinvoimalaitoksilla on varauduttu riskeihin riittävästi ja ydinvoimalaitoksia voidaan käyttää turvallisesti.

”Säteilyturvallisuus Suomessa perustuu viime kädessä säteilyn käyttäjien vastuulliseen toimintaan ja hyvään turvallisuuskulttuuriin. Koronavirus aiheuttaa sen, että STUKin pitää ottaa käyttöön uudenlaisia työtapoja valvontatehtävissä. Säteilyturvallisuus pystytään varmistamaan tässäkin tilanteessa”, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761


Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release

From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye