75-vuotias teollisuusyritys ei jarruta – juhlan kunniaksi hiilinielu Lempäälään

Jaa
75 vuotta täyttävä ympäristökalustevalmistaja Lehtovuori Oy osti juhlan kunniaksi 75 hiilidioksiditonnin hiilininielun Lempäälästä. Yhtiössä koronaviruspandemia sytytti taistelutahdon. – Tuotanto Ylöjärven tehtaallamme pyörii normaalisti. Tilanteeseen reagoitiin uudella tuotteella, antimikrobisella käsidesi-jalustalla, sanoo toimitusjohtaja Eero Ojanen.
Lehtovuori Oy on  sukupolvenvaihdoksen tehnyt perheyritys, jonka toimitusjohtajuus siirtyi vuonna 2017 Yrjö Ojaselta Eero Ojaselle.
Lehtovuori Oy on sukupolvenvaihdoksen tehnyt perheyritys, jonka toimitusjohtajuus siirtyi vuonna 2017 Yrjö Ojaselta Eero Ojaselle.

– Haluamme myös  nähdä synkän tilanteen hyvän puolen. Nyt luonto sentään hymyilee, vaikka ihmiset eivät, Ojanen sanoo.

75 vuotta täyttävä perheyhtiö Lehtovuori Oy juhlisti merkkivuottaan ostamalla 75 hiilidioksiditonnin hiilinielun Lempäälästä. Kyse on Helsingintien kupeessa olevasta joutomaasta, johon istutetaan toukokuusta alkaen koivuja ja mäntyjä.

Lempäälän kaupungin kanssa tehdyllä sopimuksella taataan, että puut saavat kasvaa 100 vuotta, jonka aikana vain harvennus on sallittua. Alueen täysi hallinta palautuu Lempäälälle 100 vuoden sopimusajan umpeuduttua.

Laskelmat hiilinielusta on tehnyt Luonnonvarakeskus (Luke). Ne perustuvat istutusalueen puiden kapasiteettiin sitoa hiilidioksidia 100 vuoden aikana. Prosessin operaattorina toimii mikkeliläinen startup-yritys Puuni Oy.

Koronavirus synnytti taistelutahdon ja uuden tuotteen

Cleantech-tuotteisiin keskittyvän Lehtovuoren Ylöjärven tehdas valmistaa ulkokalusteita tällä hetkellä samalla tahdilla kuin ennen koronaviruspandemiaa. Hygieniasta pidetään tietenkin erityistä huolta.

Uusi teollinen tuotekin on ehditty kehittää viruksen Suomeen rantautumisen jälkeen. Se on muotoilija Henri Sydänheimon luoma, teräksestä valmistettu käsidesiannostelijan jalusta Saniq.

Jalusta on pinnoitettu antimikrobisella maalilla, joka tuhoaa bakteereja ja viruksia. Mukana on käsidesiteline sekä kumppanilta tulevat litran pumppupullo ja 25 litran täydennyskanisteri käsidesiä.

– Perussyy tuotteen luontiin oli halu helpottaa hygieniasta ja terveydestä huolehtimista myös omalla tehtaallamme. Tuote osoittautui käteväksi, ja se näkyy jo lähiaikoina joissakin kaupoissa ja ravintoloissa, sanoo toimitusjohtaja Eero Ojanen.

Toisin kuin moni valmistaja. Lehtovuori ei kärsi juurikaan komponenttipulasta.

– Suurimmassa osassa tuotteita ei ole toimitusongelmia, sillä käytämme suomalaisia kumppaneita. Totta kai aika on vaikea, mutta kyllä tästä yhteistyöllä ja uusilla innovaatioilla selvitään.

Joutomaasta hiilinieluksi – myös asiakkaat saavat CO2-tonneja

Helsingintien kyljessä, osoitteessa Marjamäki 2 sijaitseva istutusalue on heinittymässä oleva maanläjitysalue, johon on rakennettu hulevesiallas. Siihen ei ole odotettavissa luontaista puiden kasvua, mutta edellytykset istutetun lehtometsän kasvulle ovat erinomaiset.

Lehtovuori jakaa myös yhden CO2-tonnin hiilinieluja samalta alueelta asiakkailleen, jotka ostavat yhtiön tuotteen tänä keväänä. Yhtiö koki konkreettisen, Suomeen tehtävän metsityksen hyväksi tavaksi edistää ilmastonsuojelua.

– Nythän koronaviruspandemia vähentää reilusti globaaleja hiilidioksipäästöjä, ja se on koko vaikean tilanteen valoisa puoli, Eero Ojanen näkee.

Ylöjärvellä ympäristökalusteita valmistava Lehtovuori on toteuttanut hiilidioksidipäästöjä vähentäviä ratkaisuja aiemminkin. Yhtiö tunnetaan kaupunkien kaduille kehitetystä älyroska-astiasta, joka puristaa jätteensä aurinkovoimalla ja ilmoittaa täyttymisestään jätehuoltoon.

Esimerkiksi Helsingissä ja Tukholman alueella laajasti näkyvät CitySolar-älyroskikset vähentävät jäteautojen ajoja ja päästöjä jopa 90 prosenttia perinteisiin roska-astioihin verrattuna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eero Ojanen, toimitusjohtaja
eero.ojanen@lehtovuori.fi | 050 466 3610

Kuvat

Lehtovuori Oy on  sukupolvenvaihdoksen tehnyt perheyritys, jonka toimitusjohtajuus siirtyi vuonna 2017 Yrjö Ojaselta Eero Ojaselle.
Lehtovuori Oy on sukupolvenvaihdoksen tehnyt perheyritys, jonka toimitusjohtajuus siirtyi vuonna 2017 Yrjö Ojaselta Eero Ojaselle.
Lataa
Antimikrobinen käsidesijalusta Saniq syntyi nopean tuotekehityksen tuloksena Lehtovuoren tehtaalla Ylöjärvellä.
Antimikrobinen käsidesijalusta Saniq syntyi nopean tuotekehityksen tuloksena Lehtovuoren tehtaalla Ylöjärvellä.
Lataa
Antimikrobinen käsidesijalusta Saniq tehtiin ensin Ylöjärven tehtaan oman henkilöstön  käyttöön.
Antimikrobinen käsidesijalusta Saniq tehtiin ensin Ylöjärven tehtaan oman henkilöstön käyttöön.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lehtovuori Oy
Hopeatie 4
33470 Ylöjärvi

+358 (0)3 7846 777http://www.lehtovuori.fi

Vuonna 1945 perustettu, Design from Finland -merkin saanut Lehtovuori Oy on Suomen johtava ympäristökalustaja, jolla on tytäryhtiöt Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Lehtovuoren tyylikkäät penkit, roska-astiat ja muut ulkokalusteet näkyvät lähes jokaisen kaupunkimme kaduilla, puistoissa, kiinteistöissä ja ulkoilualueilla.

Yhtiön tuotteita on viety jo yli 40 maahan. Ne ovat tunnettuja muotoilunsa ja kestävyytensä lisäksi uusista älyratkaisuista. Lehtovuori Oy työllistää 45 ammattilaista, ja sen liikevaihto oli vuonna 2018 noin seitsemän miljoonaa euroa. Lehtovuori Oy:n tehdas sijaitsee Ylöjärvellä.

 

Tiedotuspalvelu ja sisällöntuottaja: Tulostie