Avoin verkkokurssi talouskriiseistä: Nyt on toisin, mutta miten?

Kukaan ei vielä tiedä, miten kauan koronavirusepidemia kestää. Virusepidemian pysäyttäminen on yhteiskunnan ensimmäinen tehtävä.
Samalla on selvää, että taloudellisen toiminnan pysäyttäminen merkitsee valtavaa taloudellista sokkia koko maailmassa ja väistämättä myös Suomessa. Edessä on terveyskriisin ohella myös talouskriisi, vaikka sen suuruuta tai luonnetta emme vielä tiedäkään.
Tämä ei ole ensimmäinen talouskriisi maailman tai Suomen historiassa. Carmen M. Reinhart and Kenneth S. Rogoff käyvät kuuluisassa kirjassaan This time is different, läpi viimeisen 800 vuoden aikaisia finanssikriisejä. Pääviesti on, että kriisit toistuvat ja niillä on paljon yhteistä. Mutta aina on myös eroja.
Helsingin yliopisto järjestää kaikille avoimen verkkokurssin, jonka tavoite on asettaa nyt kehkeytymässä oleva kriisi perspektiiviin. Helsingin yliopiston Tiedekulmasta tallennettavien luentojen päähuomio on viime vuosikymmenien talouskriiseissä: Suomen 1990-luvun lama, globaali finanssikriisi, eurokriisi. Kurssilla käydään läpi, mitä yhteisiä ja mitä erilaisia piirteitä kriiseissä on ollut ja miten kriisejä ja niiden seurauksia on politiikalla pyritty lievittämään. Tämä auttaa ymmärtämään nykyistä tilannetta ja ehkä myös hahmottamaan, millaisin toimin vahingot voidaan nyt pitää mahdollisimman pieninä.
Kurssin luennoitsijat ovat taloustieteilijöitä, jotka eri tavoin ovat perehtyneet talouskriiseihin. Usealla on myös kokemusta politiikan valmistelusta ja toteutuksesta aikaisempien kriisien yhteydessä. Kurssin järjestää Helsingin yliopisto.
Nauhoitetut luennot julkaistaan Tiedekulman sivuilla ja linkit jaetaan luentosarjan verkkosivuilla keskiviikkoisin ja perjantaisin kahden 30–45 minuutin luennon kokonaisuuksina. Ensimmäinen luento julkaistaan perjantaina 27.3. kello 12. Luentosarjan päättää webinaari, jossa pyritään vastaamaan kysymykseen, miten kriisin taloudellisia kustannuksia pitäisi julkisen vallan toimin pyrkiä lievittämään.
Kurssin ohjelma (muutokset mahdollisia)
pe 27.3.
Roope Uusitalo & Vesa Vihriälä:
Johdanto. Mistä talouskriiseissä on kyse?
ke 1.4.
Jaakko Kiander: Suomen 1990-luvun lama
Vesa Vihriälä: Globaali finanssikriisi ja Suomi
pe 3.4.
Olli Rehn: Eurokriisi ja sen opit
Jukka Pekkarinen: Epävakauden pitkä historia
ke 8.4.
Jari Eloranta: Talouden toiminta poikkeusoloissa
Markku Lehmus Korona-kriisi – mitä nyt tiedetään?
ke 15.4.
Niku Määttänen: Talouskriisien mekanismit
Hanna Westman: Pankkikriisit ja niiden hallinta
pe 17.4.
Seija Ilmakunnas: Työmarkkinat talouskriiseissä
Sixten Korkman: Yhteiskuntien resilienssi kriiseissä
ti 21.4.
Webinaari: Mitä pitäisi tehdä?
Koulutuskokonaisuuteen pääsee tutustumaan ilman tunnuksia kirjautumalla vierailijana-kohdasta. Kurssin suorittamista varten tulee käyttäjällä olla Helsingin yliopiston voimassaolevat tunnukset.
Yhteyshenkilöt
Tom-Henrik Sirviö, tom-henrik.sirvio@helsinki.fi
Roope Uusitalo, roope.uusitalo@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme