Fimlab Laboratoriot Oy

Fimlab lisää merkittävästi koronaviruksen testauksen kotimaista kapasiteettia

Jaa
Fimlab on tehnyt ison laitehankinnan, joka nostaa koronaviruksen testauskapasiteetin monikertaiseksi. Kahdella Rochen Cobas 8800 -laboratoriojärjestelmällä on mahdollista tutkia suuri osa koko Suomen testaustarpeesta, sillä laboratoriojärjestelmä mahdollistaa jopa 8000 näytteen tutkimisen vuorokauden aikana. Samalla testausta voidaan automatisoida ja tehostaa sekä nopeuttaa vastausten saamista.

Hallituksen linjaaman hybridistrategian mukaan Suomen käyttämää testaa, jäljitä, eristä ja hoida -strategiaa laajennetaan entisestään ja samalla pyritään asteittain purkamaan rajoitustoimia. Testauskriteerejä väljennetään ja testausmääriä lisätään. Sosiaali- ja terveysministeriön päivitetyn näytteenottostrategian tavoitteellinen suunnitelma on nostaa kapasiteettia 10 000 näytteeseen vuorokaudessa. Fimlab vastaa haasteeseen laitehankinnalla, joka mahdollistaa jopa 8000 näytteen tutkimisen vuorokauden aikana.

– Kotimainen testauskapasiteetti varmasti riittää, vaikka näytemäärät kasvavat. Valmistaudumme samalla lisäämään näytteenoton kapasiteettia, kertoo Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen.

Koronaviruksen testaukset ovat alkaneet Fimlabissa jo helmikuun lopulla ja testauskapasiteettia on lisätty sitä mukaa kuin näytemäärät ovat kasvaneet. Tällä hetkellä testataan noin 500-600 näytettä päivässä.

– Rajoitustoimet ovat purreet hyvin, mutta rajoitusten asteittaisen purkamisen seurauksena ja syksyn flunssakauden käynnistyessä on odotettavissa, että oireisten potilaiden määrä kasvaa ja sen myötä testaustarve, arvioi ylilääkäri Tapio Seiskari.

Fimlabin hankkimien Roche Cobas 8800 -laboratoriojärjestelmien testausprosessit ovat pitkälle automatisoituja. Uudet laitteet palvelevat laajasti virusdiagnostiikkaa. Automaation avulla saadaan tehostettua toimintaa ja nopeutettua vastausten saamista, kun samanaikaisesti voidaan testata suuria määriä näytteitä yhdellä laitteella. Suuren globaalin kysynnän vuoksi laitteita on jouduttu odottamaan, mutta nyt ne ovat tulossa Sveitsistä Suomeen ja testauskapasiteetti kasvaa jo toukokuun aikana.

– Ennen tavoiteltuihin testausmääriin pääsemistä pitää kuitenkin myös näytteiden ottamista lisätä merkittävästi. Kun testauksen kriteerejä väljennetään, nousee testattavien määrä vähitellen. Meillä on tarvittava kapasiteetti käytössä silloin, kun sitä tarvitaan, vakuuttaa Ari Miettinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:


Toimitusjohtaja Ari Miettinen, Fimlab Laboratoriot Oy.
p. 050 587 6855, ari.miettinen@fimlab.fi


Ylilääkäri Tapio Seiskari, Fimlab Laboratoriot Oy
p. 050 440 0025, tapio.seiskari@fimlab.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Fimlab Laboratoriot Oy
Fimlab Laboratoriot Oy
PL 66
33013 Tampere

(03) 311 717http://www.fimlab.fi/

Sairaanhoitopiirien omistama Fimlab Laboratoriot Oy on Suomen suurin laboratorioalan yritys ja täysin kotimainen toimija. Fimlab toimii viiden sairaanhoitopiirin alueella Pirkanmaalla, Kanta-Hämessä, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla. Fimlabilla on yli 100 toimipistettä, ja sen toiminta-alueella asuu noin 1,4 miljoonaa suomalaista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fimlab Laboratoriot Oy

Linnainmaan laboratorio muuttaa uusiin tiloihin23.8.2023 12:55:29 EEST | Tiedote

Linnainmaan laboratorio avautuu asiakkaille uusissa tiloissa Citymarketin yhteydessä (Mäentakusenkatu 1) maanantaina 4. syyskuuta. Uusiin tiloihin saadaan käyttöön aiempaa laajempi palveluvalikoima: Heti syyskuussa avautuu ilman ajanvarausta verinäytteenottoon saapuville asiakkaille Nopsa-palvelu. Uusien tilojen avautumisen yhteydessä käyttöön tulevat uusina palveluina myös gynekologinen näytteenotto ja valvottu huumetestaus. Veri- ja virtsanäytteenotto, EKG-tutkimukset sekä sokerirasitustutkimukset pysyvät Linnainmaan laboratorion palveluvalikoimassa. Uusi Linnainmaan laboratorio on 4.9. alkaen avoinna ajanvarauksella ma−to klo 8−15.45 ja pe klo 8−13. Myös vuoronumeroasioinnilla toimiva päivystysnäytteenotto ja muut palvelut ovat avoinna ma−to klo 8−15.45 ja pe klo 8−13. Nopsa on avoinna ma−pe klo 8−12. Terveysaseman yhteydessä olleet vanhat Linnainmaan laboratorion tilat sulkeutuivat 26. kesäkuuta.

Muutoksia Ruoveden laboratorion palveluihin 3.4.2023 alkaen21.3.2023 10:28:48 EET | Tiedote

Vähentyneen näytteenoton palvelutarpeen takia Fimlabin Ruoveden laboratorion aukiolopäivät ja palvelut muuttuvat 3.4 2023 alkaen. Laboratorio palvelee 3.4.2023 alkaen arkisin maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 8–14 osoitteessa Palmenintie 1, 34600 Ruovesi. Vaikka aukiolopäivät vähenevät, haluamme palvella asiakkaitamme entistä joustavammin ottamalla käyttöön asioinnin myös ilman ajanvarausta. Ruoveden laboratorio palvelee siten 3.4.2023 alkaen maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin ajanvarauksella klo 8–12 ja ilman ajanvarausta klo 12–14 välisenä aikana. Ruoveden laboratoriossa on aiemmin otettu myös vähäisiä määriä gynekologisia näytteitä ja sieniviljelynäytteitä. Riittävän osaamisen ja näytteen hyvän laadun takaamiseksi nämä näytteenotot keskitetään muihin Fimlabin toimipisteisiin, esimerkiksi Mäntän tai Virtojen toimipisteisiin. Kaikki Fimlabin toimipisteet ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.fimlab.fi/toimipisteet-ja-aukioloajat.

Koronanäytteenotto Hatanpäällä päättyy 6.2.30.1.2023 13:31:38 EET | Tiedote

Virallisen koronatestauksen tarve on vähentynyt näytteenottokriteerien ja tartuntatautipäivärahan muutosten takia vuoden 2023 alusta. Koronanäytteenottojen määrä on siten merkittävästi laskenut. Tammikuun aikana on Hatanpään koronanäytteenottopisteessä Tampereella päivittäin asioinut vain yksittäisiä asiakkaita. Vähäisen tarpeen vuoksi Fimlabin yhdessä UpWeGo-yrityksen kanssa tuottama koronanäytteenotto Hatanpään O-rakennuksessa palvelee 1.–5.2.2023 lyhennetyllä aukioloajalla klo 10–12 ja päättyy 6.2.2023 alkaen toistaiseksi. Palvelun tarve arvioidaan uudelleen, jos epidemiatilanne merkittävästi muuttuu. Jatkossa koronanäytteenottoon ohjataan paikallisten terveysasemien ja hoitoyksiköiden ohjeiden mukaisesti.

Fimlabin näytteenottotoiminta Vaasan keskussairaalassa on edelleen rajattua remontin takia / Provtagningsverksamheten vid Vasa centralsjukhus är fortfarande reducerad på grund av renovering24.1.2023 13:30:34 EET | Tiedote

Vaasan keskussairaalan polikliininen näytteenotto palvelee edelleen rajatusti sairaalassa käynnissä olevan remontin takia. Poliklinikkalaboratorio palvelee tällä hetkellä ainoastaan Vaasan keskussairaalan lähetteellä tulevat asiakkaat ja ainoastaan ajanvarauksella. Vuoronumerolla palvelemme vain asiakkaita, jotka ovat saaneet päivystyslähetteen hoitoyksiköltä tai palauttavat kotona otettuja näytteitä. Vaasanpuistikon näytteenottokeskus palvelee asiakkaita ajanvarauksella ja vuoronumerolla ma–to klo 7–15, pe klo 7–14. Vaasanpuistikossa on myös viisi Nopsa-pistettä, joissa palvelemme verinäytteenottoon tulevia asiakkaita ilman ajanvarausta ja vuoronumeroa. // Vasa centralsjukhus polikliniska provtagning är begränsad pga av renovering och betjänar för tillfället i första hand kunder med remiss från Vasa centralsjukhus enheter och endast med tidsbokning. Kunder med dejourremiss eller de som skall lämna in prover tagna i hemmet betjänas med könummer. Provtagningen på Vasaepslanaden betjänar

Muutoksia Kruunupyyn alueen laboratorioiden ajanvaraukseen5.12.2022 10:10:55 EET | Tiedote

Kruunupyyn alueen laboratoriotoiminnot siirtyvät Fimlabille vuoden 2023 alusta. Ajanvaraukset Kruunupyyn, Teerijärven ja Alavetelin laboratorioissa 2.1.2023 alkaen tehtäviin laboratoriotutkimuksiin tehdään Fimlabin Vihta-ajanvarausjärjestelmän kautta. Varauksia voi tehdä ensi vuodelle Fimlabin Vihta-ajanvarausjärjestelmässä joulukuun 2022 alusta alkaen. Vaikka ajanvarausjärjestelmä muuttuu, näytteenottopaikat Kruunupyyssä, Teerijärvellä ja Alavetelissä säilyvät samoina. Vuoden 2022 aikana tapahtuvat laboratoriokäynnit varataan normaalisti nykyisen käytännön mukaisesti Nordlabin ajanvarausjärjestelmän kautta. Ajanvaraukset joulukuun alusta 2022 alkaen Fimlabin Vihta-ajanvarausjärjestelmään ohjaudutaan Fimlabin nettisivujen kautta fimlab.fi/ajanvaraus tai suoraan osoitteesta fimlab.vihta.com. Vihta-ajanvaraussivustolla ohjeistetaan asiakasta yksityiskohtaisesti ajanvarauksen tekemisessä. Fimlabin asiakasneuvonta ja puhelinajanvaraus Fimlabin Pohjanmaan alueen puhelinajanvaraus ja -asiaka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme