Alkoholi on koronaepidemiassa yhä suurempi terveysuhka – ei ravintoloiden pelastaja
Poliittisessa keskustelussa on esitetty ravintolaelinkeinon tukemista sallimalla vahvojen oluiden ja viinien ulosmyynti jopa 16 % tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäville juomille. Esitetty muutos ei sallisi myyntiä ja kotiinkuljetusta vain ravintoloille ja pienpanimoille, vaan kaikille anniskeluluvan haltijoille pelkällä ilmoitusmenetellyllä.
Koronaviruspandemiasta johtuvat poikkeusolot koettelevat ihmisten hyvinvointia ja jaksamista. Järjestöjen tukipalvelut ovat saaneet signaaleja siitä, että arjen rakenteiden muutokset ovat lisänneet alkoholinkäyttöä sekä perheissä että yksinasuvien keskuudessa.
Päihteidenkäyttöön liittyvien ongelmien kasvu näkyy selkeästi koronaepidemian aikana ehkäisevän päihdetyön tukipalveluissa sekä lastensuojelussa. Esimerkiksi EHYT ry:n Päihdeneuvontapuhelimeen (0800 900 45) on tullut huolestuneita yhteydenottoja koronatilanteen aikana lisääntyneestä päihteiden käytöstä kotona. Alkoholinkulutus on kasvanut osassa perheitä, joissa jo ennen koronatilannetta juotiin paljon. Päihteidenkäytön hallinta vaikeutuu etätöiden, lomautuksien ja työttömyyden takia.
Monet Päihdeneuvontapuhelimeen soittavat ovat puheluissa tuoneet esiin myös sen, että he eivät koronan pelossa uskalla hakeutua palveluiden piiriin. Moni myös ajattelee, etteivät he halua vallitsevassa tilanteessa kuormittaa järjestelmää omilla ongelmillaan.
Koronaepidemian aikana kansanterveyttä tukevan alkoholipolitiikan tarve on entistä suurempi, koska:
- Alkoholi itsessään heikentää kehon vastustuskykyä. Tämä lisää riskiä sairastua tehohoitoa vaativaan keuhkokuumeeseen sekä äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään (ARDS), joka on liitetty koronavirustartuntaa seuranneisiin kuolemantapauksiin.
- Alkoholi heikentää harkintakykyä ja lisää tartunnan saamisen kannalta riskialtista käyttäytymistä.
- Alkoholinkäyttöön liittyvät sairaudet ja tapaturmat kuormittavat epidemian vuoksi vaarassa olevaa terveydenhuollon kapasiteettia sekä poliisia, pelastustoimea ja sosiaalityön palveluita.
Päihdeongelmat koskettavat laajaa joukkoa suomalaisia. Tiedetään, että noin puoli miljoonaa suomalaista kuluttaa alkoholia riskitasolla. Alkoholiongelmat peilautuvat myös vahvasti lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Näin etenkin nyt, kun perheissä vietetään aikaa tiiviisti yhdessä. Arviolta 70 000 lasta elää Suomessa perheissä, joissa ainakin toisella vanhemmalla on vakava päihdeongelma.
Nyt esitetty alkoholin ulosmyyntioikeuden laajentaminen muun muassa viineihin ei koskisi vain ruokaravintoloita, vaan kaikkia anniskeluluvan saaneita toimijoita. Näitä olisivat markettien ja huoltoasemien kahvilat sekä esimerkiksi anniskeluluvan omaavat kioskit. Mikäli viinin ulosmyynti avattaisiin anniskeluluvan haltijoille, ravintoloiden olisi vaikea kilpailla ulosmyynnin hinnoissa isojen kaupanalan toimijoiden kanssa. Viinien ulosmyyntioikeus ei näin ollen todennäköisesti kohentaisi ravintola-alan taloustilannetta kuin marginaalisesti. Muutos sen sijaan avaisi suomalaiset alkoholimarkkinat vastoin hallitusohjelmaan kirjattuja linjauksia.
Julkisuudessa on myös esitetty, että pienpanimoille ja tilaviinien valmistajille tulisi sallia oikeus alkoholijuomien kotiinkuljetukseen. Tällä hetkellä alkoholilain puitteissa alkoholin myynti on sallittua vain myymälätiloissa, joissa viranomainen voi valvoa alkoholilain noudattamista esimerkiksi ikärajojen ja myyntiaikojen osalta.
On esitetty, että alkoholijuomien kotiinkuljetuksen yhteyteen voitaisiin luoda valvontajärjestelmä. Todellisuudessa viranomaisella ei ole mitään mahdollisuutta valvoa tällaisen järjestelmän asianmukaisuutta. Todennäköistä on, että kotiinkuljetusta on mahdotonta syrjimättömän kilpailun puitteissa rajata vain pienpanimoille ja tilaviinien tuottajille, vaan tämä sama oikeus olisi myönnettävä samoin reunaehdoin kaikenlaiselle alkoholinmyynnille. Osa kaupallisista toimijoista saattaisi myös ensi sijassa keskittyä yksinomaan alkoholin kotiinkuljetukseen.
Suomen koronaepidemiaa torjuvissa toimissa on priorisoitu ihmisten terveyttä ja viruksen leviämisen hallitsemista. Ravintoloiden ja anniskelupaikkojen toiminnan rajoittaminen on osa näitä toimia. Ei ole miltään osin perusteltua heikentää tehtyjen rajoitustoimien vaikuttavuutta. Alkoholin saatavuuden merkittävä lisääminen heikentäisi kansalaisten terveyttä ja lisäisi yhteiskunnalle aiheutuvien haittojen taakkaa.
Poikkeusoloissa tarvitaan vastuullista alkoholipolitiikkaa
EHYT ry peräänkuuluttaa päättäjiltä pandemiaoloista johtuvissa poikkeuksellisen vaikeissa olosuhteissa vastuullista päätöksentekoa ja toimintaa. Mittaluokaltaan erittäin merkittäviä alkoholin saatavuutta lisääviä muutoksia ei tule tehdä koronaepidemian kaltaisissa kriisioloissa. Nyt jos koskaan on tärkeää tukea yhteiskunnan kantokykyä pitkäjänteisiin tavoitteisiin perustuvilla kansantaloutta, terveyttä ja hyvinvointia tukevilla päätöksillä.
Alkoholilaissa ja hallitusohjelmassa on sitouduttu vähentämään alkoholista aiheuttavia haittoja rajaamalla yli 5,5 % alkoholijuomien myynti valtion vähittäismyyntimonopolille. Suomen alkoholilaki on EU:n sisämarkkinoita koskevien säännösten mukainen. Alkoholijuomien myynnin yksinoikeusjärjestelmälle on vahvat kansanterveydelliset perusteet.
Yli 5,5 % vahvuisten alkoholijuomisen ulosmyynnin ja kotiinkuljetuksen sallimisesta kaikille anniskeluluvan haltijoille ei ole olemassa minkäänlaista ennakkoarviota hyvinvointi- ja terveysnäkökulmasta. Ehdotuksen alkoholin myynnin ja kulutuksen lisäämisestä korona-aikana voi nähdä edesvastuuttomaksi, koska kaikkia muutoksen potentiaalisia seurauksia ei ole arvioitu ja tuotu kattavalla tavalla esiin.
Ehdotuksen yhtenä seurauksena olisi todennäköisesti alkoholin vähittäismyyntimonopolin purkautuminen ja myös väkevien alkoholijuomien myynnin siirtyminen ruokakauppoihin. Tämä aiheuttaisi toteutuessaan merkittäviä kielteisiä seurauksia suomalaisten terveydelle. Kansanterveyttä suojeleva alkoholipolitiikka tulee nähdä merkittävänä osana koronaviruksen vastaista yhteistä taistelua.
Oheisessa kuvassa vinkkejä oman alkoholinkäytön hallintaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Mikkonen
toiminnanjohtaja
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 527 4780
juha.mikkonen@ehyt.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme