Oletko ilta- tai aamuvirkku – osallistu tutkimukseen!
Monilla työpaikoilla ollaan yllättäen siirrytty etätöiden pariin. Nyt monissa organisaatioissa pohditaan, millaisia vaikutuksia töiden siirtymisellä kotioloihin on työntekemiseen ja henkilöstön hyvinvointiin. Vallitseva koronavirustilanne on myös ainutlaatuinen tutkimuksen kannalta, sillä nyt pystytään tavoittamaan sellaisia henkilöitä, jotka eivät normaalisti tekisi etätöitä lainkaan.
– Jos huomataan, että työntekijät voivat paremmin silloin, kun heillä on mahdollisuus tehdä etätöitä ja tämä on myös yhteydessä työnteon sujuvuuteen, voidaan yrityksissä pohtia etätyömahdollisuuden tarjoamista myös koronavirustilanteen jälkeen, sanoo tutkimusta vetävä tutkijatohtori Ilona Merikanto Helsingin yliopistosta.
Lisätietoa ryhdytään keräämään kuluvan kevään aikana, kun Merikannon johtamassa hankkeessa seurataan hiljattain etätyön pariin siirtyneiden ja aikaisemmin normaaliin toimistoaikaan työskennelleiden henkilöiden vuorokausirytmiä, unta ja työnteon sujuvuutta sekä näissä tekijöissä mahdollisesti ilmenneitä muutoksia.
Iltavirkut alttiimpia häiriöille
Tutkimuksessa keskitytään erityisesti etätyön vaikutuksiin aamu- tai ilta-aikaa suosivien henkilöiden vuorokausirytmiin ja jaksamiseen.
– Erityisesti iltavirkut, jotka työskentelevät normaalin toimistoajan puitteissa voivat olla alttiimpia uni-valverytmin häiriintymiselle ja siitä johtuville terveyshaitoille. Etätyö voi mahdollistaa joustoa heräämisajoissa, jolloin iltavirkkujen ero luontaisen uni-valverytmin ja toteutuneen käyttäytymisen välillä ei ole niin jyrkkä. Tällä puolestaan voi olla suotuisia vaikutuksia työssä jaksamiseen ja työtehoon, Merikanto sanoo.
Tutkimuksessa seurataan tutkittavien unta ja vuorokausirytmiä aktiivisuusrannekkeilla etätyöjakson aikana ja mittaukset toistetaan normaalityöhön palautumisen jälkeen. Lisäksi tietoa etätyön vaikutuksista hyvinvointiin kerätään verkkokyselyn avulla. Tutkimuksen alustavat tulokset valmistuvat kevään 2020 aikana.
Osallistu tutkimukseen!
Oletko itse hiljattain siirtynyt etätyön pariin? Onko työsi normaalisti kello 8 tai 9 alkavaa toimistotyötä? Koetko olevasi selkeästi aamu- tai iltaihminen eli sinulla on luontainen taipumus olla virkeimmilläsi joko aikaisin aamusta tai myöhään illalla? Jos vastasit kyllä, voit osallistua tutkimukseen vastaamalla työ- ja hyvinvointikyselyyn täällä:
https://educationhelsinki.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VmsrVQeNNJmcD3
Lisätietoja:
Ilona Merikanto, tutkimuksen vastuututkija, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
Puh. 050 448 8959
Sähköposti: ilona.merikanto@helsinki.fi
Laura Kortesoja, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Puh: 040 529 0810
Sähköposti: laura.kortesoja@helsinki.fi
************************
Ystävällisin terveisin
Miia Soininen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
miia.soininen@helsinki.fi 050 478 2906
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme