Tupakointi raskauden aikana lisää lapsen astmariskiä vielä aikuisenakin
Tupakansavulle altistumisen tiedetään lisäävän lapsuusiän astmariskiä, mutta myöhemmästä vaikutuksesta on niukasti tutkimustietoa.
European Respiratory Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 5 200 henkilöä, jotka syntyivät Pohjois-Suomessa vuonna 1966. Äidin tupakointi raskauden aikana aiheutti noin 1,5-kertaisen astmariskin jälkeläisillä 31–46 vuoden iässä. Riski oli suurempi niillä, jotka ilmoittivat kärsineensä aikaisemmista hengitysoireista tai jotka kantoivat RUNX-1-alttiusgeeniä.
– Tulokset voivat viitata hengitysteiden varhaiseen haavoittuvuuteen ja pysyviin tupakan aiheuttamiin haittoihin, dosentti Sanna Toppila-Salmi Helsingin yliopistosta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoo.
Toppila-Salmen mukaan raskautta suunnittelevia perheitä ja raskaana olevia äitejä tulisi kannustaa lopettamaan tupakointi. Tämä vähentäisi lasten myöhemmällä iällä alkavan astman riskiä ja parantaisi hengitysteiden terveyttä.
Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä.
Lisätietoja:
Dosentti Sanna Toppila-Salmi, Helsingin yliopisto
Puh. 050 543 1421
Sähköposti: sanna.salmi@helsinki.fi
Viite: Sanna Toppila-Salmi, Annika T. Luukkainen, Baizhuang Xu, Jussi Lampi, Juha Auvinen, Kishor Dhaygude, Marjo-Riitta Järvelin, Juha Pekkanen. Maternal smoking during pregnancy affects adult onset of asthma in offspring: a follow up from birth to age 46 years. European Respiratory Journal 2020. DOI: 10.1183/13993003.01857-2019
********************
Ystävällisin terveisin
Miia Soininen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
miia.soininen@helsinki.fi 050 478 2906
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme