Näin nautit auringon valosta ja lämmöstä turvallisesti

Valo ja lämpö kutsuvat pihalle, parvekkeelle ja ulkoilemaan. Kaikkien on syytä suojata ihonsa auringonsäteiltä, sillä hyödyllisen D-vitamiinin lisäksi auringosta saa haitallista UV-säteilyä. Säteilylle herkimpiä ovat lapset, vaaleaihoiset, pisamaiset ja punatukkaiset.
Auringon UVB-säteily polttaa ihon pintakerroksia. UVA-säteily puolestaan vahingoittaa ihon kollageeni- ja elastiinisäikeitä, jolloin iho menettää kimmoisuuttaan. Pahimmillaan liiallinen UV-säteily altistaa ihosyövälle. Siksi on tärkeää suojautua auringolta joka päivä — myös pilvisellä säällä.
— Lasten kanssa auringossa oleillessa on oltava erityisen varovainen. Vauvoja ei pidä altistaa auringon säteilylle lainkaan ja pienten lasten iho tulisi aina suojata ensisijaisesti sopivalla vaatetuksella. Paljaaksi jäävät ihoalueet tulee suojata lapsille tarkoitetulla aurinkotuotteella, jossa on erittäin korkea suojakerroin, farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme sanoo.
Aurinko kuivattaa kehoa sekä ulkoa että sisältä. Siksi etenkin helteessä oleillessa on tärkeää juoda säännöllisesti. Vettä ja muita nesteitä on hyvä juoda tuplasti enemmän kuin normaalisti. Hellekesänä on hyvä nauttia esimerkiksi magnesiumia sisältävää nesteytysjuomaa, joka edistää elektrolyyttitasapainoa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Näin nautit auringosta turvallisesti
1. Suojaudu vaatteilla — Värikkäät ja tiiviit kankaat suojaavat parhaiten UV-säteilyltä.
2. Pysy pystyssä — makuuasennossa säteilyannos on noin neljä kertaa suurempi kuin pystyasennossa.
3. Käytä aurinkosuojaa läpi kesän — Valitse vähintään suojakerroin 30, mieluiten 50+
4. Käytä aurinkosuojaa riittävästi — Kasvoille teelusikallinen, keholle pari ruokalusikallista.
5. Levitä voide 30 minuuttia ennen ulos lähtemistä ja lisää sitä 1—2 tunnin välein ja aina uimisen hikoilun tai pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.
6. Muista suojata herkästi palavat ja auringolle kohtisuoraan altistuvat ihoalueet, kuten huulet, nenä, päälaki tai jakaus ja korvanlehdet.
7. Käytä aurinkolaseja, joissa on merkintä UV 100 % tai UV 400.
8. Muista, että mikään aurinkosuoja ei anna 100 % suojaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hertta Hurmefarmaseutti, kosmetologi
Puh:09 5420 4435hertta.hurme@ya.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Näin poistat punkit oikein10.4.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.
Yliopiston Apteekin vuosiraportti 2024 on julkaistu9.4.2025 10:01:07 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekin verkossa julkaistu vuosiraportti 2024 sisältää taloudellisen tilinpäätöksen ja kestävyysraportin, joka on toteutettu soveltaen eurooppalaista kestävyysraportointistandardia (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme