Kevät tuo mukanaan myös turvallisuushaasteita – ainakin tämä jokaisen tulee tietää avotulesta

Vaikka osa Suomen maaperästä uinuu yhä talviunta metristen hankien alla, lähes puolessa Suomea ruohikkopalot ovat jo mahdollisia. Ennen keväistä nuotioretkeä onkin tärkeä varmistaa Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksesta tai verkkosivuilta, onko ruohikkopalovaroitus voimassa retken kohteena olevan maakunnan alueella. Avotulen teko on kielletty ruohikkopalovaaran aikana.
Mutta mitä tarkoittaakaan avotuli – tai sitä koskeva kielto?
- Avotulta on metsässä tai vaikka rannalla paljaalle maalle tehty nuotio.
- Avotulta on myös kaikki muu tulen käyttö, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.
- Avotulta ovat siis myös erilaiset risupolttimet ja kertakäyttögrillit.
Avotulta eivät ole maapohjasta eristetyt grillit, tiiliset ja kiviset tulisijat tai muut vastaavat, joista tuli ei pääse leviämään edes kipinöinnin vuoksi. Usein retkeilyalueiden tulisijat ovat tällaisia. Kaasu- tai spriikäyttöisen retkikeittimen käyttö palamattoman alustan päällä ei myöskään ole avotulen tekemistä.
Avotulentekokielto tarkoittaa ehdotonta tulentekokieltoa. Varoitusten aikana avotulta ei saa sytyttää missään muodossa. Paikalliset pelastus- tai ympäristöviranomaiset voivat perustellusta syystä kieltää avotulen teon muulloinkin.
Vaikka varoitusta ei olisi annettu, on avotulen käsittelyssä tärkeä olla tarkkana, jotta tulipalon vaaralta ja vahingoilta voi välttyä. Esimerkiksi tuulisella säällä tulen tekemistä on aina harkittava, vaikka kyseessä olisi retkeilyalueen katettu tulisija. Avotulen sytyttäjä on aina vastuussa tulesta.
Huomioi luonnossa:
- Seuraa alueesi ruohikko- ja metsäpalovaroituksia. Varoituksen voimassa ollessa ei nuotiota tai muuta avotulta saa sytyttää.
- Vaikka maa on vielä kosteaa, pinnalla oleva kuiva heinikko syttyy helposti ja levittää paloa nopeasti erityisesti tuulisella säällä. Huomioithan sääolosuhteet tulta käsitellessäsi.
- Valitse tulentekopaikka niin, ettei tulella ole vaaraa levitä maastoon tai rakennukseen.
- Tulta ei saa koskaan jättää vartioimatta.
- Varmista avotulen hiilloksen sammuminen vedellä, sillä nuotion pohja voi jäädä kytemään jopa useiksi päiviksi.
- Retkelle voi valmistaa myös eväät, jotka eivät vaadi lämmittämistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Uurasmaakoulutuspäällikkö
vastuualue: pelastustoimen koulutus
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Pelastusalan asiantuntijaorganisaationa meillä on osaavan toiminnan lisäksi asiantuntijaelinten ja jäsenistön tuki. 2 000 jäsenen avulla autamme asiantuntijan luo.
Kun etsit pelastus- tai turvallisuusalan asiantuntijaa, olethan yhteydessä meihin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry
Koulun arki edellyttää turvallisuusjohtamista – Opetusalan turvallisuusfoorumin julkilausuma15.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Oikea asenne ja riittävät resurssit sekä yhteistyö eri toimijoiden ja kodin välillä mahdollistavat tasa-arvoiset oppimisjärjestelyt ja opiskelurauhan. Tämä tarkoittaa laajimmillaan isoa ja monialaista yhteistyötä oppilaitosten, sosiaalihuollon, terveystoimen, viranomaisten, järjestöjen ja perheiden kesken.
Sastamalan Opisto palkittiin Opetusalan turvallisuuspalkinnolla8.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Sastamalan Opisto palkittiin Opetusalan turvallisuuspalkinnolla erityistä tukea tarvitsevien aikuisten Special Rescue -toiminnasta. Turvallisuuspalkinto luovutettiin 21:ssä Opetusalan turvallisuusfoorumissa 7.5.2025. Samassa yhteydessä palkittiin Opetusalan turvallisuuden tunnustuspalkinnolla oppilaitosturvallisuuden turvallisuusasiantuntija Tuomo Myllö Kangasalalta ja rehtori Joel Linna Jyväskylästä.
Alkaako mökkikautesi pääsiäisenä? Muista nämä turvallisuusseikat!15.4.2025 12:16:57 EEST | Tiedote
Päivien pidentyminen ja pääsiäisen vietto ovat monille kesämökkeilijöille merkkipaalu kaudenavaukselle. Mökin käyttöönotossa kylmän talven jäljiltä on kuitenkin hyvä huomioida muutamat turvallisuusriskit. Myös keliin ja kevään merkkeihin liittyvien varoitusten tarkistus edesauttaa turvallista pääsiäisen viettoa.
Palopäällystöbarometri julkaistaan Palopäällystöpäivillä 9.4.20257.4.2025 18:12:26 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan pelastusalalla työskentelevien tuntemuksista Palopäällystöbarometrin 2025 julkaisussa AIKA: keskiviikkona 9.4.2025 klo 11.30 PAIKKA: Duetto 1 -sali, Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, Tampere Palopäällystöbarometrillä selvitetään pelastusalalla eri tehtävissä ja rooleissa työskentelevien näkemyksiä alasta. Barometri tehdään pelastustoimen kehittämisen ja päätöksenteon parissa työskenteleville virkahenkilöille, poliitikoille ja järjestötoimijoille suunnittelutyön ja päätöksenteon tueksi. Suomen Palopäällystöliitto toteutti Palopäällystöbarometrin nyt toisen kerran.
Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon11.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on voittanut Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon 2024. Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on kehittänyt aktiivisesti yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan sekä pelastuslaitosten välillä. Sillä on saatu edistetty suomalaista asumisen paloturvallisuutta ja vähennettyä palokuolemia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme