Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Nanoform aikoo pörssiin

Elektroniikan tutkimuslaboratorion perustutkimuksesta syntyi laajamittaista yritystoimintaa. Tämän mahdollisti muun muassa erinomainen idea, intohimoiset tutkijat sekä Helsingin yliopiston tuki innovaation kaupallistamiseksi.
− Pörssiin listautuminen on merkki vahvasta luottamuksesta yrityksen teknologiaan ja kykyyn kasvaa globaalissa lääkemarkkinassa. Se on myös selkeä osoitus Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen kyvystä tuottaa käänteentekeviä innovatiivisia ratkaisuja koko maailman parhaaksi, kuvailee CEO Jari StrandmanHelsinki Innovation Servicestä.
Pienentämällä syntyy vaikuttavampaa
Nanoformin skaalautuva ja patentoitu CESS®-tekniikka luo pieniä lääkepartikkeleita, mikä puolestaan parantaa lääkkeiden hyväksikäytettävyyttä ja tehokkuutta.
− Yksinkertaistaen kyse on menetelmästä, joka luo pieniä molekyyliryppäitä eli partikkeleita niiden kemiallisten ominaisuuksien kärsimättä, kertoo Nanoformin perustaja, professori Edward Haeggström.
Lääkeainepartikkeli kiteytetään uudelleen 10 – 200 nanometrin kokoluokkaan käyttämällä ylikriittistä hiilidioksidia. Nanonisoinnin ansiosta hiukkasen pinta-ala suhteessa tilavuuteen kasvaa, jolloin liukoisuus paranee ja nopeutuu.
Nanonisoimalla on mahdollista huomattavasti kasvattaa kliinisiin tutkimuksiin etenevien ja markkinoille pääsevien lääkkeiden määrää.
Moni lääkeainekandidaatti nimittäin hylätään, koska sen vaikutus osoittautuu riittämättömäksi. Vuosittain käynnistetyistä 200-300 lääkekehityshankkeesta vain joka viides selviytyy kliinisistä kokeista apteekin hyllylle asti. Kariutumisista 15-20 % johtuu siitä, ettei lääke liukene kunnolla vaikuttaakseen toivotulla tavalla elimistössä.
− Näille epäonnistuneille lääkkeille annamme uuden mahdollisuuden, Hæggström sanoo.
Innovaatiorahoitus perustutkimukseen kantaa hedelmää
Nanoform on edennyt huimaa vauhtia. Huhtikuussa se sai Fimealta luvan lääketehtaan perustamiseen.
− Olemme saaneet uusia asiakkaita jopa koronakriisin syvimpinä aikoina, Hæggström toteaa.
Menetelmä kehitettiin Helsingin yliopistolla professori Hæggströmin johtamassa elektroniikan tutkimuslaboratoriossa ja yhteistyössä farmasian teknologian professori Jouko Yliruusin kanssa. Kaupallistamalla akateemisesta tutkimuksesta syntyneitä innovaatioita ne saadaan hyödyttämään koko yhteiskuntaa.
− Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten perustutkimuksesta voi syntyä laajamittaista yritystoimintaa vain muutamassa vuodessa, kun on hyvä idea ja hyvät tekijät, matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Kai Nordlund toteaa.
Helsingin yliopisto tukee tutkijoiden – ja opiskelijoiden – innovaatioiden kaupallistamista monin tavoin tavoitteena ratkaista globaaleja ongelmia ja tuoda tutkimustulokset laajasti yhteiskunnan käyttöön.
− Sain yliopistolta vapauden tutkia mitä halusin sekä kannustusta ja tukea yrittää kaupallistaa aihio, muistelee professori Hæggström innovaationsa alkutaivalta.
Nanoform on perustettu Helsingin yliopistossa käytössä olevien kaupallistamisen pelisääntöjen ja prosessien mukaan. Innovaatioiden kaupallistamisessa tutkijoita auttaa yliopiston omistama yhtiö Helsinki Innovation Services (HIS).
Lisätietoa
Nanoformin perustaja, professori Edward Haeggström
edward.haeggstrom@helsinki.fi
p. 050 3175 493
dekaani Kai Nordlund
kai.nordlund@helsinki.fi
p. 02 9415 0007
@kai_nordlund
CEO Jari Strandman
Helsinki innovation Services (HIS)
jari.strandman@his.fi
p. 040 7006 968
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna PellinenViestintäpäällikkö
Puh:+358 43 8245 394johanna.p.pellinen@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme