Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19.5.2020

Jaa
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 19.5. päätöstiedote on liitteenä. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuillamme myöhemmin. Julkaisu ei valitettavasti tällä hetkellä onnistu.
  • Kokouksen päätöstiedote 19.5.2020 on liitteenä ja se julkaistaa myöhemmin. Valitettavasti julkaisu ei tällä hetkellä onnistu,
  • Lautakunnan jäsenet varajäsenineen
  • Lautakunnan ja sen jaostojen päätösasiakirjat
  • Kevään kokousaikataulu

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan seuraava kokous järjestetään 2.6.2020

Esitys 7: Maa-alueen vuokraaminen Pirkkolan liikuntapuiston alueelta Pirkkolan liikuntahalli Oy:lle

Tänään tiistaina 18.5. kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi maa-alueen vuokraamisen Pirkkolan liikuntapuiston alueelta Pirkkolan liikuntahalli Oy:lle. 

Halliin on suunniteltu tiloja, yhteensä 10.035 m2, kori-/lentopallolle, salibandylle/futsalille, padelille, rytmiselle/voimistelulle tms., taitoharjoittelulle, lämmittelylle ja oheisharjoittelulle. Hallin suunnittelee Pirkkolan liikuntapuistoa ja liikuntapaikkarakentamista tunteva Siren Arkkitehdit Oy. Tavoitteena on turvallinen, elinkaariedullinen ja energiatehokas rakennus. Näihin tavoitteisiin pyritään kenttien riittävillä turva-alueilla, materiaalivalinnoilla, nykyaikaisella tekniikalla sekä suunnittelemalla kiinteistö helposti huollettavaksi ja ylläpidettäväksi.

Viimeisten parin päivän aikana on syntynyt keskustelua Pirkkolan liikuntapuistoon suunnitellusta liikuntahallin rakentamisesta. Kysymyksiä on herättänyt erityisesti hallin suunniteltu sijainti, hallin tarvitsemat lisäparkkipaikat ja huoli ympäröivästä luonnosta.

Liikuntahalleille sekä eri lajien ja harrastajaryhmien tarvitsemille sisäliikuntatiloille on pidemmän aikaa ollut kasvava kysyntä Helsingissä. Tarve tulee entisestään kasvamaan Helsingin kaupungin ja koko pääkaupunkiseudun kasvaessa sekä asukas- ja käyttäjämäärien noustessa. Asukasmäärän, lajikirjon sekä seurojen ja harrastajaryhmien määrän kasvu tuo mukanaan erilaisten liikuntatilojen ja –paikkojen entisestään kasvavan tarpeen ja kysynnän.

Sisäliikunta ja -palloilulajien lisätilojen toteuttaminen Pirkkolan liikuntapuiston alueelle tai sen läheisyyteen on ollut esillä useaan otteeseen menneiden vuosikymmenien aikana. Eri ehdotusten yhteydessä on tarkasteltu uusien sisäliikuntatilojen sijoittumisen mahdollisuuksia lähialueille sekä eri osiin liikuntapuiston aluetta. Pirkkolan liikuntapuiston eduiksi on todettu olemassa olevien liikuntapalveluiden ja tilojen tuoma synergiaetu ja monipuolisen liikuntakokonaisuuden aikaan saaminen sekä liikuntapuiston sijainnin ja ympärillä olevien liikenneyhteyksien mahdollistama hyvä saavutettavuus.

Alla yleisimpiin kysymyksiin vastauksia:

Miksi liikuntahalli rakennetaan ko. paikkaan?
Pirkkolan liikuntapuiston eduiksi on todettu olemassa olevien liikuntapalveluiden ja tilojen tuoma synergiaetu ja monipuolisen liikuntakokonaisuuden aikaan saaminen sekä liikuntapuiston sijainnin ja ympärillä olevien liikenneyhteyksien mahdollistama hyvä saavutettavuus.

Miksi hallia ei voi sijoittaa toiseen paikkaan?
Liikuntahallin nykyinen paikka on voimassa olevan, kaupunginhallituksen 29.1.2014 hyväksymän ja 14.3.2014 lainvoimaisesti tulleen Keskuspuiston keskiosan ensimmäisen asemakaavan mukainen. Asemakaavan laadinnan yhteydessä käytiin läpi eri vaihtoehtoisia paikkoja liikuntahallin sijoittumiseen Pirkkolan liikuntapuiston alueelle sekä vaihtoehtoisten paikkojen vaikutuksia liikuntapuistoon, ympäröiviin alueisiin, ympäröivien alueiden suunnitelmissa oleviin rakennushankkeisiin, liikenteeseen, Keskuspuiston luontoon sekä Keskuspuiston ja ympäröivien alueiden muihin arvoihin.

Tämä hanke on viety loppusuoralle voimassa olevan kaavan mukaisesti. Muu sijainti vaatisi uutta kaavaprosessia, joka vie hyvin pitkän aikaa ja jonka lopputuloksesta ei ole varmuutta.

Vahingoittaako hallin rakentaminen Pirkkolan luontoa?
Aloituskokouksessa hallin rakentajan on esitettävä työmaasuunnitelma, jossa on muun muassa esitettävä, miten rakennustöiden aikaiset haitat ympäristölle minimoidaan ja miten tontilla ja rakennusalueen ympärillä oleva kasvillisuus suojataan niin, että sille ei aiheudu vahinkoa. Rakentajan tulee myös merkata maastoon rakennuspaikan ulkopuolella sijaitseva muinaisjäännösalue ja rajata se työmaan ulkopuolelle, jotta se ei vahingoitu rakennusaikana. Liikuntahalli vaatii maaston tasausta ja rakennusalueella olevien puiden kaatamista. Kallio ei häviä, sitä tasoitetaan rakentamisen mahdollistamiseksi. Metsä jää ympärille ja se pyritään säilyttämään ja pitämään mahdollisimman elinvoimaisena ja monimuotoisena.

Onko ympäristövaikutustenarviointi tehty?
Kyllä. Ympäristövaikutustenarviointi on tehty rakennussuunnitelman ja asemakaavan yhteydessä.

Alueella on havaittu liito-oravia. Onko asiaa selvitetty?
Ympäristövaikutusarviointi on tehty rakennussuunnitelman ja asemaan yhteydessä. Hanke on teettänyt liito-oravaselvityksen hakiessaan rakennuslupaa. Selvitys tehty keväällä 2019 ja liitetty rakennuslupahakemukseen. Rakennuslupa on siis myönnetty, ja selvityksessä ei havaittu liito-oravien pesimäalueita rakennusalueella.

Pirkkolan alueelta on tehty liito-oravaselvityksiä ja seurattu kannan kehitystä. Liito-oravien ydin ja elinalueet sekä kulkureitit ovat Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ylläpitämän kaupungin luontotietojärjestelmän mukaan kauempana liikuntapuiston rakennuksista ja suunnitellun uuden hallin paikasta.

Viekö uusi liikuntahalli tilaa Pirkkolan ulkoilumahdollisuuksilta?
Uusi halli ei vaikuta Pirkkolan ulkoliikunta ja ulkoilumahdollisuuksiin. Uusi halli moninaistaa alueen liikuntamahdollisuuksia entisestään.

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme