Johtaja on Media! Oy

Arvovalta-kirja: Kriisiaika haastaa johtajien arvoretoriikan uudella tavalla - onko organisaatiomme siihen valmis?

Jaa
Arvot mielletään helposti mainoslauseiksi, vaikka niiden pitäisi vastata sidosryhmien vaikeimpiin kysymyksiin. Erityisesti kriisiaikana odotetaan, että julkilausutut arvot näkyvät arjen teoissa. Jukka Saksin kirjoittama Arvovalta-kirja tarkastelee arvojen roolia johtamisessa ja viestinnässä monesta näkökulmasta. Uskottavasti jalkautetut ja viestityt arvot vaikuttavat organisaation maineeseen ja taloudelliseen arvoon.

Saksin mukaan enää ei voida puhua arvoista pelkkinä tyhjinä mainoslauseina, vaan niiden tulee edustaa yksilön ja organisaation aitoja valintoja. Sidosryhmät tekevät 2020-luvulla enemmän arvopohjaisia päätöksiä kuin koskaan aiemmin. Arvot korostuvat poikkeusoloissa, jolloin turvaudutaan johonkin pysyvämpään. Se haastaa johdon arvoretoriikkaa uudella tavalla.

Koko maailmaa syleilevät arvot eivät ole todellisia arvoja

Johtajuuden toimiympäristö on muuttunut 10 vuodessa merkittävästi. ”Kansalaisilla on media taskussaan ja yhteiskunta odottaa läpinäkyvyyttä. Jotta arvot ovat todellisia, edellyttää se rohkeutta linjata asioita. Todelliset arvot menevät jopa rahan edelle”, kuvaa Saksi arvojen merkitystä. ”Koko maailmaa syleilevät lausahdukset eivät ole arvoja lainkaan, vaan enemmänkin yhteisön toiveita ja markkinointipuhetta.”

Myynnissä ei aina tunnisteta asiakkaiden tai myyjien arvolatauksia

Saksi näkee arvoissa hyödyntämätöntä potentiaalia, jonka avulla yritykset voisivat vahvistaa brändiään ja saada sidosryhmiensä luottamuksen. ”Liian harva myyntijohtaja pohtii, minkälaiset arvot vaikuttavat asiakkaiden, myyjien ja yhteistyökumppaneiden valintoihin. Osataanko syvällisesti ymmärtää sidosryhmien arvolatauksia ja auttaa niiden toteutumista? Arvot mielletään usein HR-johtajan omaisuudeksi, kun niiden tulisi toimia koko johtamisjärjestelmän ytimessä”, Saksi haastaa uudenlaiseen ajatteluun.

Arvoilla on merkittävä vaikutus organisaatioiden maineeseen

Saksi selvitti kirjaa varten vuoden 2019 maineeltaan parhaiden ja huonoimpien yritysten arvoja. ”Kaikkien yritysten arvot ovat kirjattuina samankaltaisia. Mainetta vahvistavat ja rapauttavat asiat riippuvat pitkälti siitä, miten viestityt arvot toteutuvat arjen toimissa ja seisotaanko niiden takana myös vaikeissa paikoissa. Jos organisaatio viestii arvoista, jotka eivät perustu todellisuuteen, syntyy maineriskejä ja arvot saattavatkin kääntyä organisaatiota vastaan.”

24 vaikuttajaa luovat monipuolisen näkökulman arvoihin

Saksi haastatteli kirjaan 24 vaikuttajaa yhteiskunnan eri osa-alueilta. Kaikille yhteistä oli näkemys siitä, että arvojen merkitys yhteiskunnassa vahvistuu. Haastattelut toivat esille arvoja esimerkiksi yt-menettelyissä, fuusioissa ja suurissa strategisissa muutoksissa.

Haastateltavina olivat Lasse Ahlstedt, Stefan Björkman, Teemu Heinonen, Olli Holstmröm, Eero Huovinen, Hannele Jakosuo-Jansson, Atte Jääskeläinen, Gita Kadambi, Saara Kankaanrinta, Johannes Karjula, Seppo Kolehmainen, Elina Koskela, Topi Manner, Heikki Martela, Jukka Metsälä, Kaius Niemi, Mikko Nieminen, Susanna Pettersson, Perttu Pölönen, Timo Ritakallio, Milja Saksi, Peter Sjöberg, Juha Tapio, Tommi Tuominiemi ja Merja Ylä-Anttila.

Lisätietoa kirjan sisällöstä ja tilauslinkki http://arvovalta.fi

Kirjaan liittyviä kommentteja voi kohdistaa Twitterissä https://twitter.com/JukkaSaksi sekä käyttämällä hashtagia #arvovalta.

Yhteyshenkilöt

Haastattelut ja kirjan arvostelukappaleet


Jukka Saksi, kirjoittaja
040-501 8357
jukka.saksi@johtajaonmedia.fi


Taina Parviainen, kustannustoimittaja
050-358 0846
taina.parviainen@helsinki.chamber.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Johtaja on Media! Oy
Johtaja on Media! Oy
Viertolankuja 8 A 2
01300 Vantaa

http://www.johtajaonmedia.fi

KTT, MBA Jukka Saksi on Johtaja on Media! Oy:n johtajuusviestinnän valmentaja ja tietokirjailija. Hänen edellinen kirjansa Johtaja on Media! ilmestyi 2016.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Johtaja on Media! Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye