Yhteisöllisyys syntyy yhteisen hyvän tavoittelusta

Koronakriisin aikana yhteisöllisyys on ollut koetuksella. Ei ole ollut enää luvallista kokoontua yhteen töihin, kouluun, harrastamaan tai juhlimaan. Sosiaalietiikan tohtorikoulutettava Taina Kalliokosken mukaan tilanteessa ovat vastakkain ihmisen eri perushyvät: laajan ihmisjoukon fyysinen terveys, tarve kuulua sosiaaliseen yhteisöön ja tarve tulla rakastetuksi ja rakastaa.
Kalliokosken väitöstutkimus käsittelee yhteisöllisyyttä ja yhteisöllisyysilmiön rajoja: miten ihmisen olisi toimittava, jotta yhteisöllisyyttä syntyy ja jotta se olisi ihmisen hyvää tukevaa.
Ihminen tavoittelee perushyväänsä
Perushyvät ovat Taina Kalliokosken mukaan hyvinä pidettyjä asioita, kuten turvallisuus ja selviytyminen, tieto, eheä identiteetti, toimijuuden harjoittaminen, moraalinen vahvistuminen sekä sosiaalinen kuuluminen ja rakkaus. Kalliokoski soveltaa tutkimuksessaan sosiaaliteoreetikko Christian Smithin teoriaa.
– Ihmiset tavoittelevat perushyviään ja pyrkivät samalla välttämään niiden vastakohtia. Ihminen haluaa siis esimerkiksi selviytyä ja välttää tuhoutumisen.
Yhteisöllisyyttä voi syntyä, jos perushyvät toteutuvat edes jossain määrin: jos ihminen saa aikaan sen, mitä yrittää, ja jos toiminta ja siitä saadut kokemukset ovat kaikkien yhteistoimijoiden mielestä perushyviä tukevia.
Yhteisöllisyyttä edistetään kolmella tasolla
– Jos yhteisöllisyyttä halutaan edistää, on eroteltava kolme yhteisöllisyyden eri tasoa: mahdollistava, toiminnan ja kokemuksen taso, Taina Kalliokoski sanoo.
Mahdollistava taso tarkoittaa yhteen kokoontumisen ja yhdessä toimimisen keinoja, joko kasvokkaisia tai teknisin apuvälinein toteutettuja. Ihmisellä on oltava myös sisäinen valmius sosiaalisuuteen ja kyky huomata, että toinen ihminen on mahdollinen yhteistoimija, ei vihollinen tai merkityksetön.
Toiminnan tasolla yhteisöllisyys muodostuu, kun ihmiset tavoittelevat yhdessä toisten kanssa jotain jaettua hyvää.
– Kunkin yhteistoimijan on myös tunnistettava, että hänen intressinsä niveltyvät yhteen muiden yhteistoimijoiden intressien kanssa. Näin yhteistoimijan on mahdollista luottaa siihen, että toiset edistävät ja ovat sitoutuneet edistämään hänen intressejään, koska ne ovat osa muiden intressejä.
Kokemuksen tasolla korostuu kokemusten yksilöllisyys. Yhteisöllisyyden kokemukset ovat erilaisia: joku voi tulkita yhdessä toimimisen kokemuksen rikkovan omia perushyviään, kun taas joku toinen voi saada yhteenkuuluvuuden kokemuksen.
Toimiva yhteisö kannustaa myös kriittisyyteen
– Eettisesti kestävä yhteisöllisyys vaatii siihen osallistuvilta jatkuvaa kriittistä asennetta. Yhteisöllisyyden aikaansaamiseksi ja ylläpitämiseksi yhteisön on suojeltava jäsentensä kriittistä arviointikykyä ja tarjottava mahdollisuus antaa kritiikkiä. Yhteisön on myös sitouduttava ottamaan tämä kritiikki vakavasti, Taina Kalliokoski muistuttaa.
Hänen mukaansa yhteisöllisyyttä toivotaan yhteiskunnassa lisää erityisesti kriisien aikaan, ja sitä esitetään ratkaisuksi moniin sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin.
– Tutkimukseni selventää yhteisöllisyyden käsitteen merkitystä arkipuheessa. Sillä on annettavaa kaikille, jotka haluavat kehittää yhteisöjä ja yhteisöllisyyttä tukemaan ihmisten hyvinvointia.
**
TM Taina Kalliokoski väittelee 4.6.2020 kello 12 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Yhteisöllisyyden rajat yhteistoiminnan ja ihmisen perushyvien näkökulmasta" (The Boundaries of Communality from the Perspective of Collective Action and Basic Human Goods). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo, sali 2, Unioninkatu 40. Vastaväittäjänä on professori Arto Laitinen, Tampereen yliopisto, ja kustoksena on professori Jaana Hallamaa. Väitöstilaisuutta voi seurata Zoom-palvelussa. Lisätiedot Helsingin yliopiston tapahtumakalenterista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
TM, sosiaalietiikan tohtorikoulutettava Taina Kalliokoski
0504683494
taina.kalliokoski@helsinki.fi
Twitter: @TainaKalliok
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme