VAMKin siirtyminen etäopetukseen on onnistunut yli odotusten

Tietyn osan opetuksesta voisi opettajien mielestä hoitaa normaaliolosuhteissakin etäyhteyden välityksellä. Tällaisia ovat esimerkiksi opinnäytetöiden ohjaus. Yllättäen myös esimerkiksi oman näytön jakaminen videoneuvottelusovelluksessa voi olla parempi ja tarkempi tapa esitellä tietoa kuin sen näyttäminen vaikkapa videotykin välityksellä.
Etätyöskentely toimi erinomaisesti huolimatta ajoittaisista ongelmista tietotekniikan kanssa. Toiset vastaajista suhtautuivat tekniikkaan hyvinkin myönteisesti.
– Etätyöskentelyä voisi huomattavasti lisätä myös normaaliolosuhteissa. Tietyt koulutukselliset asiat - mm. opinnäytetyöesitykset ja esitystilaisuudet sekä kokoukset voisi hoitaa ZOOM-tilaisuuksina, kommentoi eräs tutkimukseen osallistunut vastaaja.
Etäopetus soveltuu erityisen hyvin myös monimuoto-opetukseen, jossa opiskelijat käyvät tyypillisesti samaan aikaan päivätöissä ja aikataulujen yhteensovittaminen on haastavampaa.
Loppujen lopuksi positiivinen kokemus
Etäopiskeluun sopivien oppimistehtävien laadinnassa sekä opetuksen ja oppimisen rytmittämisessä opettajat kokevat onnistuneensa hyvin. Opettajat myös hehkuttavat erityisesti kollegoilta saamansa vertaistuen sekä IT-tuen merkitystä etäopetukseen siirtymisessä.
Etäopetuksen haasteina esiin nousivat opiskelijoiden osallistuminen etäluennoille ja toisaalta vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa. Oppilaiden aktiivisuus etäopetuksessa jakoi mielipiteet. Osalla aktiivisuus jäi odotuksista, mutta osa havaitsi sen päinvastoin nousseen. Myös kokeiden valvomisessa on haasteita, kun opiskelijat eivät voineet olla fyysisesti paikalla. Myös yhteisöllisyys kollegoiden kanssa jäi luonnollisesti vähäisemmäksi poikkeustilan vuoksi.
Myös Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Kati Komulainen pitää tutkimuksen tuloksia oikean suuntaisina.
–Kiitän valtavalla ylpeydellä meidän opetushenkilöstöämme, joka on kollegiaalisesti toinen toistaan tukien mahdollistanut opetuksen laadukkaan toteutumisen tänä keväänä, kiittelee Komulainen.
Kaiken kaikkiaan tästä ”etäopetuksen keväästä” on jäänyt käteen paljon uusia työkaluja ja uusia taitoja opetuksessa sovellettavaksi.
Lisätiedot:
Rehtori Kati Komulainen, 046 856 7347, kati.komulainen@vamk.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.
VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Tekoälyä pk-yritysten liiketoiminnan tueksi – maksuton verkkokurssipilotti27.6.2025 07:33:00 EEST | Tiedote
Tekoälyn käyttö liiketoiminnassa yleistyy nopeasti sen tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta. Vaasan ammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston yhteinen AI2Business-hanke tarjoaa verkkopohjaisen itseopiskelumateriaalin, jonka avulla yritykset voivat tunnistaa tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia omassa toiminnassaan.
Tuotantotalouden insinöörikoulutus alkaa VAMKissa25.6.2025 07:19:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu aloittaa tuotantotalouden insinöörikoulutuksen vastatakseen Vaasan alueen energiaklusterin työvoimatarpeisiin. Valtioneuvoston päätös tukee alueen teollisuuden kasvua ja VAMKin roolia kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen edistäjänä.
AIMday tuo yhteen työelämän, opiskelijat ja AMK-asiantuntijat16.6.2025 07:21:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu edistää innovatiivista yhteistyötä ottamalla käyttöön AIMday-konseptin ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna. Uppsalan yliopistossa kehitetty AIMday yhdistää korkeakoulut ja yritykset ratkaisemaan ajankohtaisia haasteita matalalla kynnyksellä. VAMK käynnistää AIMday-toiminnan syksyllä 2025.
AIMday brings together working life, students, and university experts16.6.2025 07:21:00 EEST | Press release
Vaasa University of Applied Sciences promotes innovative collaborations by implementing the AIMday concept as first university in Finland. AIMday, developed by Uupsala University, connects universities and companies to solve current challenges with low threshold. VAMK’s AIMday activities start in the autumn 2025.
Kansainvälinen yhteistyö tukee uramuutoksia ja uraohjausta2.6.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Nykyinen työelämä asettaa erilaisia muutospaineita niin töissä oleville ja töitä etsiville yksilöille, kuin heitä tukeville ammattilaisille. Vaasan ammattikorkeakoulun koordinoimassa kansainvälisessä hankkeessa autetaan yksilöitä urapolun eri vaiheissa ja tarjotaan käytännön tukea ammatillisen polun suunnitteluun. Erityisesti tuetaan henkilöitä, joilla on sosiaalinen ja taloudellinen syrjäytymisen riski
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme