Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

VAMKin siirtyminen etäopetukseen on onnistunut yli odotusten

Jaa
Vaasan ammattikorkeakoulun opetushenkilökunta on ollut etäopetuksen sujumiseen kaiken kaikkiaan tyytyväinen. Tekniikka on toiminut satunnaisista häiriöistä huolimatta paremmin kuin osattiin odottaakaan. Kokemuksia etäopetuksesta selvitettiin valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa. Kyselyyn vastasi 1561 ammattikorkeakoulujen opetushenkilöstön jäsentä.
Yliopettaja Kari Jokinen pitää sähkötekniikan laboratoriotuntia etäyhteyden välityksellä. Kuva: Satu Aaltonen.
Yliopettaja Kari Jokinen pitää sähkötekniikan laboratoriotuntia etäyhteyden välityksellä. Kuva: Satu Aaltonen.

Tietyn osan opetuksesta voisi opettajien mielestä hoitaa normaaliolosuhteissakin etäyhteyden välityksellä. Tällaisia ovat esimerkiksi opinnäytetöiden ohjaus. Yllättäen myös esimerkiksi oman näytön jakaminen videoneuvottelusovelluksessa voi olla parempi ja tarkempi tapa esitellä tietoa kuin sen näyttäminen vaikkapa videotykin välityksellä.

Etätyöskentely toimi erinomaisesti huolimatta ajoittaisista ongelmista tietotekniikan kanssa. Toiset vastaajista suhtautuivat tekniikkaan hyvinkin myönteisesti.

– Etätyöskentelyä voisi huomattavasti lisätä myös normaaliolosuhteissa. Tietyt koulutukselliset asiat - mm. opinnäytetyöesitykset ja esitystilaisuudet sekä kokoukset voisi hoitaa ZOOM-tilaisuuksina, kommentoi eräs tutkimukseen osallistunut vastaaja.

Etäopetus soveltuu erityisen hyvin myös monimuoto-opetukseen, jossa opiskelijat käyvät tyypillisesti samaan aikaan päivätöissä ja aikataulujen yhteensovittaminen on haastavampaa.


Loppujen lopuksi positiivinen kokemus

Etäopiskeluun sopivien oppimistehtävien laadinnassa sekä opetuksen ja oppimisen rytmittämisessä opettajat kokevat onnistuneensa hyvin. Opettajat myös hehkuttavat erityisesti kollegoilta saamansa vertaistuen sekä IT-tuen merkitystä etäopetukseen siirtymisessä.

Etäopetuksen haasteina esiin nousivat opiskelijoiden osallistuminen etäluennoille ja toisaalta vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa. Oppilaiden aktiivisuus etäopetuksessa jakoi mielipiteet. Osalla aktiivisuus jäi odotuksista, mutta osa havaitsi sen päinvastoin nousseen. Myös kokeiden valvomisessa on haasteita, kun opiskelijat eivät voineet olla fyysisesti paikalla. Myös yhteisöllisyys kollegoiden kanssa jäi luonnollisesti vähäisemmäksi poikkeustilan vuoksi.

Myös Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Kati Komulainen pitää tutkimuksen tuloksia oikean suuntaisina.

–Kiitän valtavalla ylpeydellä meidän opetushenkilöstöämme, joka on kollegiaalisesti toinen toistaan tukien mahdollistanut opetuksen laadukkaan toteutumisen tänä keväänä, kiittelee Komulainen.

Kaiken kaikkiaan tästä ”etäopetuksen keväästä” on jäänyt käteen paljon uusia työkaluja ja uusia taitoja opetuksessa sovellettavaksi.


Lisätiedot:

Rehtori Kati Komulainen, 046 856 7347, kati.komulainen@vamk.fi

Kuvat

Yliopettaja Kari Jokinen pitää sähkötekniikan laboratoriotuntia etäyhteyden välityksellä. Kuva: Satu Aaltonen.
Yliopettaja Kari Jokinen pitää sähkötekniikan laboratoriotuntia etäyhteyden välityksellä. Kuva: Satu Aaltonen.
Lataa
VAMKin sähkötekniikan lehtori Timo Rinne pitää etäoppituntia. Kuva: Satu Aaltonen
VAMKin sähkötekniikan lehtori Timo Rinne pitää etäoppituntia. Kuva: Satu Aaltonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.

VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Vasa yrkeshögskola beviljas formell status som en elitidrottsvänlig högskola7.5.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Finlands Olympiska Kommitté har beviljat VAMK statusen ”elitidrottsvänlig högskola” som en indikation på det omfattande arbete som skolan gör för att möjliggöra en framgångsrik dualcareer för sina idrottarstuderanden. Kvalitetsmärket är också ett bevis på långvarigt gott samarbete mellan Vasaregionens idrottsakademi och VAMK. VAMK är en av landets fem högskolor som beviljats den formella statusen som en elitidrottsvänlig högskola.

VAMK recognised as an Elite Athlete Friendly University7.5.2024 07:30:00 EEST | Press release

The Finnish Olympic Committee has awarded Vaasa University of Applied Sciences with the quality mark of an elite athlete friendly university, as evidence of comprehensive consideration of athletes' needs during their studies. The recognition also highlights the longstanding collaboration with the Vaasa Region Sports Academy. VAMK is one of the five Finnish universities of applied sciences that have received this recognition.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye