Suomalainen insinöörityöpalkinto robottibussin rakentajille

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon 2020 voittaa Sensible 4 -yrityksen tiimi, joka rakensi GACHA-robottibussin. Työryhmä rakensi bussin alusta alkaen itse ja koodasi ohjelmiston, joka mahdollistaa bussin autonomisen ajamisen. Espoolainen startup teki yhteistyötä japanilaisen design-yritys MUJI:n kanssa, joka suunnitteli bussin palkitun ulkoasun.
Tekniikan alan yliopistokoulutettujen ammattijärjestö Tekniikan akateemiset TEK ja sen ruotsinkielinen sisarjärjestö Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat Suomalaisen insinöörityöpalkinnon vuosittain. Palkinto jaetaan henkilölle tai työryhmälle, joka on huomattavasti edistänyt teknillistä osaamista Suomessa. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.
– Teimme GACHAn kanssa kovasti duunia niukoilla resursseilla ja tiukassa aikataulupaineessa. Olen iloinen, että saamme nyt tunnustusta Suomalaisen insinöörityöpalkinnon myötä, sanoo Harri Santamala, Sensible 4:n toimitusjohtaja.
– Haluamme palkinnolla muistuttaa suomalaisen insinöörityön merkityksestä. Työn tuottavuuden kasvu syntyy ensisijaisesti teknologian kehityksestä. Insinöörityö on ensiaskel kohti parempaa tuottavuutta, sanoo Jari Jokinen, TEKin toiminnanjohtaja.
– Palkittu työ on kunnioitettava yhdistelmä Suomen olosuhteisiin kehitettyä moniosaamista, jolle varmasti löytyy monia hyödyllisiä kestävän kehityksen mukaisia käyttötarkoituksia ympäri maailmaa, sanoo Annika Nylander, TFiFin toiminnanjohtaja.
Robottibussit osaksi joukkoliikennettä – pilotit käynnissä
Sensible 4:n tuote on ohjelmisto, joka mahdollistaa ajoneuvon autonomisen ajamisen. Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa Toyota Motor Europe ja Dongfeng, joka on yksi Kiinan neljästä suurimmasta autovalmistajista. Sensible 4 keräsi alkuvuoden rahoituskierroksellaan kuuden miljoonan euron potin japanilaisilta sijoittajilta. Sensible 4 aikoo käyttää rahat liiketoimintansa laajentamiseen Eurooppaan ja Aasiaan.
Tavoitteena on tuoda robottibussit osaksi joukkoliikennettä muutaman vuoden kuluessa. GACHA-bussi soveltuu esimerkiksi syöttöliikenteeseen juna-asemalta työpaikoille tai lyhyiden välimatkojen taittamiseen kampusalueella. Sähköllä toimiva, 40 km/h kulkeva GACHA-bussi vähentää katukuiluun jääviä paikallispäästöjä. Se on vihreä valinta lyhyiden etappien kulkemiseen.
Sensible 4 on mukana EU:n FABULOS-hankkeessa, jossa tutkitaan ja pilotoidaan robottibusseja osana kaupunkiliikennettä. GACHA-bussi ajaa pilottireittiä Pasilassa heinäkuun alkuun asti, viisi päivää viikossa. Lisäksi Sensible 4 on mukana LuxTurrim5G-hankkeen älykaupungin pilotissa Espoossa.
Kasvua koronasta huolimatta
GACHA-bussi sai alkunsa, kun Harri Santamala, Jari Saarinen ja Jussi Suomela päättivät rakentaa robottibussin, joka olisi parempi kuin mikään heidän aiemmin näkemänsä robottibussi. Santamala työskenteli tuolloin robottibussien parissa Metropolia Ammattikorkeakoulussa, Saarinen ja Suomela GIM Robotics -yrityksessä.
Vajaa vuosi idean syntymisestä, vuonna 2017, kolmikko perusti Sensible 4 -yrityksen yhdessä Helsinki Business Hubissa työskennelleen Tommi Rimpiläisen kanssa. Kymmenen hengen tiimi alkoi suunnitella robottibussia lokakuussa 2018. Puoli vuotta myöhemmin he esittelivät valmiin, toimivan GACHA-bussin.
GACHAn taustalla on vuosikymmenten insinöörityö ja tutkimus. Bussin teknologiset ratkaisut, kuten LiDAR-lasertutkan ja sen datan hyödyntäminen, perustuvat Aalto-yliopiston tutkimusryhmän työhön. Osittain LiDARin ansiota on, että GACHA kulkee huonoissakin sääoloissa.
GACHAn ensiesittelyn jälkeen yritys on kasvanut. Korona-kevään aikana Sensible 4 on tuplannut työntekijöidensä määrän 29 hengestä 62:een – ja rekrytointi jatkuu edelleen.
Sensible 4:n palkittu GACHA-tiimi
Harri Santamala
Tommi Rimpiläinen
Jari Saarinen
Jussi Suomela
Teemu Korhonen
Bilal Ahmad
Tommi Berg
Fredrik Forssell
Umar Hamid
Aku Kyyhkynen
Marko Lindroos
Janne Luukkaa
Jalmari Matilainen
Miika Nousiainen
Maria Santamala
Aleksi Tepponen
Tuomas Tiira
Ert Ülle
Svyatoslav Beletskiy
Jukka Latvakoski
Jaakko Järvinen
Masi Järvinen
Sampo Kuikka
Rajkumar Muthusamy
José-Luis Peralta
Jarkko Salonen
Timo Suomala
Sampo Säilä
Tapio Taipalus
Juha Tuomola
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Santamala, toimitusjohtaja ja perustaja, Sensible 4
+358 40 334 1516
Mikaela Henriksson, viestinnän asiantuntija, Sensible 4
+358 40 071 6980
Jussi-Pekka Teini, kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija, Tekniikan akateemiset TEK
+358 40 7059755
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Yli 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Mari-Leena Talvitie valittiin uudelleen TEKin hallituksen puheenjohtajaksi8.9.2023 11:22:33 EEST | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEKin valtuusto valitsi diplomi-insinööri, kansanedustaja Mari-Leena Talvitien jatkamaan TEKin hallituksen puheenjohtajana. Talvitie haluaa TEKin jatkavan yhdenvertaisuuden edistämistä ja työelämän syrjivien rakenteiden purkamista.
Ekonomit ja TEK: Työelämään ja maahanmuuttoon kaavaillut muutokset ovat myrkyllinen yhdistelmä maahanmuuttajille6.9.2023 07:13:00 EEST | Tiedote
Suomi tarvitsee osaavaa kansainvälistä työvoimaa. Yhteiskuntamme taloudellista kantokykyä on vahvistettava. Tässä koulutus- ja työperäisellä maahanmuutolla on keskeinen rooli. Hallituksen linjaukset vaikeuttavat ulkomaalaistaustaisten elämää Suomessa ja heikentävät Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten työntekijöiden markkinoilla.
Vasta harvat ammattiliitot ovat hiilifiksuja4.7.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEK saavutti tavoitteensa olla hiilifiksu eli hiilineutraali vuoden 2022 loppuun mennessä. TEK mittaa päästöjään jatkuvasti, tekee päästövähennyksiä tietoisesti ja vasta lopuksi kompensoi.
TEK: Hallitusohjelmassa koulutus ja TKI ovat vakaalla pohjalla, mutta työmarkkina-asiat horjuvat16.6.2023 18:13:15 EEST | Tiedote
Tuoreessa hallitusohjelmassa koulutuksen, osaamisen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan merkitys on tunnistettu. Työmarkkina-asioiden osalta ohjelma ei kuitenkaan vaikuta olevan tasapainossa, vaan horjuttaa sekä työntekijöiden asemaa että paikallista yhteistoimintaa.
Ekonomit ja TEK: On aika kääriä hihat ja tehdä Suomesta toimivampi maa myös maahanmuuttajalle13.6.2023 08:04:11 EEST | Tiedote
Koulutus- ja työperäinen maahanmuutto on perusta Suomen hyvinvoinnille. Tulevan hallituksen on tehtävä töitä sen eteen, että tänne tulevat ihmiset voivat elää täyttä elämää. Suomen Ekonomien ja Tekniikan akateemiset TEKin tiistaina 13.6. julkaistava poliittinen pamfletti tarjoaa näkökulmia siihen, miten tämä toteutetaan käytännössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme