Kasvava tarve afrikkalaistaustaisille verenluovuttajille – luovutuskriteereihin helpotuksia

Verenluovutus helpottui toukokuussa merkittävästi malaria-alueilla, kuten Afrikassa, syntyneille henkilöille, kun Veripalvelun malariatestauskäytännöt muuttuivat. Verta voi nyt luovuttaa jo heti ensimmäisellä luovutuskäynnillä ja tauko malaria-alueella vierailusta lyheni. Uudistus helpottaa harvinaisten veriryhmien luovuttajien etsintää.
Afrikassa ja muilla malaria-alueilla syntyneiltä tai siellä lapsena asuneilta otetaan ensimmäisen verenluovutuksen yhteydessä malarianäyte. Mikäli tulos on negatiivinen, luovutetusta verestä tehdyt verivalmisteet voidaan käyttää potilaille.
Aiemmin ensimmäisellä kerralla ei vielä voinut luovuttaa, vaan henkilöltä otettiin ainoastaan malarianäyte. Jos se oli negatiivinen, varsinaiseen luovutukseen kutsuttiin kirjeellä.
- Tämä oli pullonkaula, sillä monikaan näytteen antaneista ei enää tullut uudestaan verenluovutukseen, mikä oli harmillista. Muutoksella haluamme tehdä aloittamisen helpommaksi. Suurimmalla osalla malariatestin tulos on joka tapauksessa negatiivinen, kertoo erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg.
Matkailukarenssi lyheni 6 kuukauteen
Toinen hidaste on ollut se, että malaria-alueilla syntyneiden matkoista syntymämaahan seurasi aiemmin kolmen vuoden luovutuseste, mikä käytännössä esti pysyvästi verenluovutuksen monilta. Matkasta malaria-alueelle seuraa tästä lähtien enää tavanomainen kuuden kuukauden tauko verenluovutukseen.
Kolme vuotta pitää odottaa enää, jos on sairastanut malarian.
Verenluovuttajia tarvitaan lisää eri etnisistä ryhmistä
Verenluovuttajakunnan monipuolistuminen on tärkeää väestön ja potilaiden monikulttuuristumisen myötä. Verensiirroissa etnisellä taustalla ei useimmiten ole merkitystä, koska keskeisimmät veriryhmät, ABO ja RhD, ovat universaaleja. Eri etnisillä ryhmillä esiintyy kuitenkin myös vain heille ominaisia harvinaisia veriryhmiä. Silloin sopiva verenluovuttaja voidaan löytää ainoastaan saman geeniperimän jakavasta ryhmästä.
Näin voi olla silloin, jos verta joudutaan siirtämään toistuvasti suuria määriä, kuten esimerkiksi harvinaisten verisairauksien, sirppisoluanemian ja talassemian, hoidossa.
- Mahdollisimman samankaltaiset veriryhmäominaisuudet luovuttajalla ja potilaalla takaavat näissä tilanteissa, ettei potilaalle aiheudu verensiirrosta immunisoitumista ja jopa hengenvaaraa, toteaa Ekblom-Kullberg.
Esimerkiksi alle 1 %:lla Saharan eteläpuolisista maista kotoisin olevista on veriryhmä U negatiivinen. Yhtään tällaista luovuttajaa ei ole vielä löytynyt Suomesta. Afrikkalaistaustaisilla on myös muita veriryhmäominaisuuksia, joita ei löydy suomalaisesta geeniperimästä.
Jotta etenkin afrikkalaistaustaisia saataisiin verenluovuttajiksi nykyistä enemmän, Veripalvelu käynnisti vuonna 2014 Missing Minorities -luovuttajarekrytointihankkeen. Sitä toteutetaan useissa Euroopan maissa, haasteen ollessa yhteinen.
- Toivomme, että mahdollisimman moni afrikkalaistaustainen rohkaistuisi nyt lähtemään verenluovutukseen, kun kriteerejä on helpotettu. Verenluovutus on erinomainen tapa auttaa muita ja selvittää samalla oma, kenties harvinainen, veriryhmä! Verenluovutukseen on turvallista tulla myös koronapandemian aikana ajanvarauksella, kannustaa kumppanuuskoordinaattori Kaisu Maijala.
Harvinaisia veriä voidaan pakastaa varastoon
Mahdollisimman monimuotoinen verenluovuttajarekisteri on paras tapa varmistaa, että kaikille potilaille löytyy sopiva luovuttaja. Koska erittäin harvinaisten veriryhmien verta on kuitenkin saatavilla harvoin, Veripalvelun ylläpitämään harvinaisten verien pankkiin on säilötty pakastamalla yli 20 eri veriryhmän punasoluja runsaat 300 yksikköä. Niitä tarvitaan potilaskäyttöön useita kertoja vuodessa, kun sopivia luovuttajia ei ole saatavilla sillä hetkellä. Harvinaisen veriryhmän löytyessä punasoluja voidaan pakastaa varastoon jopa vuosiksi eteenpäin tulevaa tarvetta, kuten synnytystä, varten.
Mikäli apua ei löydy edes kotimaisesta harvinaisten verien pankista, Veripalvelu voi turvautua myös ulkomaisiin veripankkeihin. Kansainväliset toimitukset ovat kuitenkin aina epävarmempi, hitaampi ja kalliimpi vaihtoehto kuin mahdollisimman laaja kotimainen luovuttajarekisteri.
Myös suomalaisilla on harvinaisia veriryhmiä, joita ei ole muilla. Tällainen on esimerkiksi veriryhmä Jk:-3. Se löytyy tällä hetkellä muutamalta kymmeneltä verenluovuttajalta.
Lue lisää African Blood Needed -kampanjasta
Veripalvelutoimistot: Espoo Iso Omena, Suomenlahdentie 1, p. 029 300 1040 • Helsinki Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, p. 029 300 1030 • Helsinki Kivihaka, Kivihaantie 7, p. 029 300 1020 • Jyväskylä Kalevankatu 8, p. 029 300 1220 • Kuopio Sektori, Puijonkatu 23, p. 029 300 1170 • Lahti Trio, Kauppakatu 10, p. 029 300 1240 • Oulu Isokatu 32 C, p. 029 300 1110 • Seinäjoki Kauppakatu 26, p. 029 300 1190 • Tampere Koskikeskus, Hatanpään valtatie 1 • Turku Yliopistonkatu 29 B, 3. krs. p. 029 300 1140
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanne Ekblom-Kullberg, erikoislääkäri, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, p. 029 300 1575
Iira Hartikainen, tiedottaja, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, p. 029 300 1042
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Verenluovutus on tutkitusti helppoa - Suomalaiset julkkikset näyttävät, että auttaminen on ihanan helppoa8.4.2025 09:00:26 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kyselytutkimusten mukaan verenluovutus koetaan helpoksi tavaksi auttaa. Veripalvelun Ihanan helppoa -kampanja tuo julkisuudesta tunnettujen henkilöiden avulla verenluovutuksen vaivattomuutta ja tärkeyttä. Verenluovutus vie vain tunnin, mutta voi pelastaa hengen.
Henkeä pelastavaa vapaaehtoistoimintaa jo 90 vuotta – Partiolaiset ja verenluovutus ovat aina kuuluneet yhteen31.3.2025 10:02:21 EEST | Tiedote
Verenluovutustoiminta alkoi Suomessa vuonna 1935 partiolaisten aloitteesta. Partiolaisten esimerkki elää ja voi hyvin edelleen. Tänä vuonna Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Suomen Partiolaiset juhlistavat 90-vuotista merkkipaalua kannustamalla partiolaisia ja kaikkia muitakin luovuttamaan verta.
Veripalvelu mukaan lääketutkimusta kehittävään hankkeeseen28.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Business Finland on myöntänyt Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle rahoituksen kolmivuotiseen DATA-INDUCTOR -tutkimushankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa malleja, joilla nopeutetaan ja tehostetaan suomalaista lääketutkimusta.
Veripalvelun tutkimusapurahojen haku aukeaa14.3.2025 10:21:35 EET | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahaston vuoden 2025 apurahojen haku tutkijoille aukeaa 17.3.2025. Apurahojen tavoitteena on tukea tutkimusta, joka liittyy Veripalvelun nykyisiin ja tuleviin valmisteisiin ja palveluihin. Hakuaika päättyy 14.4.2025.
Blodgivning på Åbo Svenska Teater onsdagen den 12 mars7.3.2025 10:42:11 EET | Pressmeddelande
Blodtjänst ordnar för åttonde gången ett unikt blodgivningsevenemang i samarbete med Åbo Svenska Teater onsdagen den 12 mars 2025 kl. 12–18. Evenemanget genomförs tillsammans med studerandeorganisationer i högskolor och på universitet i Åboregionen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme