Ensimmäiset turvapaikanhakijoiden siirrot Välimereltä Suomeen heinäkuussa
Valtioneuvosto päätti 27.2.2020, että Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Kaikki 175 turvapaikanhakijaa eivät saavu Suomeen yhtä aikaa. Siirtojen toteuttamisessa menee todennäköisesti joitakin kuukausia.
Alun perin ensimmäinen siirto oli suunniteltu kesäkuulle, mutta se on viivästynyt käytännön järjestelyiden takia. Kaikille ilman huoltajaa oleville alaikäisille täytyy löytää sopivat edustajat, ja alaikäiset haastatellaan ennen siirtoa lapsen edun arvioimiseksi. Kaikille turvapaikanhakijoille tehdään myös terveystarkastukset.
– Kreikka, Euroopan komissio ja EU:n turvapaikkavirasto EASO tekevät paljon töitä saadakseen ilman huoltajaa olevat alaikäiset mahdollisimman nopeasti Kreikan saarilta mantereelle ja valmistellakseen lapset siirtoihin, kertoo Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen.
Kreikan pakolaisleireiltä vastaanotetaan yhteensä sata alaikäistä ilman huoltajaa olevaa turvapaikanhakijaa. Lisäksi Kreikasta voidaan siirtää yksinhuoltajia lapsineen. Kyprokselta ja Maltalta on tarkoitus siirtää sekä ilman huoltajaa olevia alaikäisiä että yksinhuoltajaperheitä, Kyprokselta yhteensä noin 30 turvapaikanhakijaa ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa. Aikataulut tarkentuvat myöhemmin.
Suomeen saapuu haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita
Valtioneuvoston päätöksen mukaan Suomeen siirrettävien turvapaikanhakijoiden tulee olla erityisen heikon turvallisuustilanteen maasta ja todennäköisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa. Suomi on ilmoittanut valtioneuvoston päätöksen mukaiset kriteerit kaikille maille, joista turvapaikanhakijoita siirretään, ja tämän perusteella maat esittävät turvapaikanhakijoita Suomelle. Suomi ei voi valita esitettäviä turvapaikanhakijoita, mutta tarkistaa jokaisen kohdalla, täyttyvätkö valtioneuvoston päätöksessä määritetyt edellytykset.
- Kaikki turvapaikanhakijat, joita Suomi Välimeren alueelta vastaanottaa, ovat haavoittuvassa asemassa. kertoo Airiainen.
Kreikan saarten leirien alaikäisistä suurin osa on yli 14-vuotiaita ja alle kymmenen prosenttia heistä on tyttöjä. Maahanmuuttoviraston päättäessä Suomeen siirrettävistä turvapaikanhakijoista painopiste on nuorimmissa alaikäisissä tai alaikäisissä, joilla on erityisiä tarpeita. Siirrettävien alaikäisten ikä- ja sukupuolijakauma näkyy hyvin todennäköisesti myös Suomeen saapuvissa ryhmissä.
Turvallinen ympäristö ja kodinomaiset olosuhteet
Ilman huoltajaa Välimereltä Suomeen saapuvat lapset ja nuoret asuvat alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai hybridiyksiköissä. Yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia.
Lapset ja nuoret saavat yksikössä turvallisen ympäristön ja tarvitsemansa hoidon, kasvatuksen ja huolenpidon. Tarvittaessa lapsille ja nuorille järjestetään palveluja myös yksiköiden ulkopuolelta.
Koronnavirustilanne huomioidaan siirroissa
Koronatilanne otetaan huomioon, kun siirtoja järjestetään. Jokaiselle turvapaikanhakijalle tehdään ennen siirtoa terveystarkastus, johon sisältyy koronatesti. Kaikille tehdään myös Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastus. Pandemian aikana tarkastuksessa kiinnitetään erityistä huomiota koronaviruksen oireisiin. Jos turvapaikanhakijalla on oireita, hänet testataan koronan varalta myös Suomessa.
Ennen siirtymistä keskukseen myös alaikäisille järjestetään 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely. Tämä toteutuu tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.
Fakta: Turvapaikkahakemukset käsitellään normaalisti
- Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden. Ainoastaan Dublin-menettelyä ei sovelleta, eli Suomesta tulee se valtio, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä.
- Kansainvälisen suojelun tarvetta arvioidaan yksilöllisessä menettelyssä, johon kuuluu turvapaikkapuhuttelu. Jos turvapaikanhakija on alaikäinen, hänellä nimetään edustaja, joka on mukana turvapaikkapuhuttelussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Turvapaikkayksikkö, sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 728
Vastaanottoon liittyvät kysymykset: Vastaanottoyksikkö, ylitarkastaja Mikko Välisalo, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi puh. 0295 433 081
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Finland pilots a reception centre specialised in promoting returns9.5.2025 12:01:19 EEST | Press release
The Finnish Immigration Service will pilot a new type of reception centre with focus on promoting and supporting voluntary and forced returns (a return centre). The pilot scheme will be launched in June 2025. In addition to normal reception services, the return centre will provide asylum seekers with more extensive advice on voluntary return and support with return arrangements. The aim of the pilot scheme is to increase the effectiveness of asylum seekers’ voluntary return and streamline the enforcement of returns by the police.
Förläggning med fokus på att främja återvändande inrättas i ett pilotprojekt i Finland9.5.2025 12:00:45 EEST | Pressmeddelande
I juni 2025 inrättar Migrationsverket på försök en ny förläggning med fokus på att främja återvändande (förk. återvändandecenter). Utöver vanliga mottagningstjänster kommer återvändandecentret att erbjuda asylsökande utvidgad rådgivning i återvändandefrågor och stöd med återresearrangemang. Syftet är att effektivisera frivilliga återresor för asylsökande och göra det smidigare för polisen att verkställa återsändanden.
Suomessa pilotoidaan paluiden edistämiseen erikoistunutta vastaanottokeskusta9.5.2025 12:00:20 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto testaa kesäkuusta 2025 alkaen uutta paluiden edistämiseen erikoistuvaa vastaanottokeskusta (lyh. paluukeskusta). Paluukeskus tarjoaa turvapaikanhakijoille normaalien vastaanottopalveluiden ohella laajennettua paluuneuvontaa ja palaamisjärjestelyiden tukea. Tavoitteena on tehostaa turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta ja sujuvoittaa poliisin toteuttamien palautusten täytäntöönpanoa.
Kutsu: Maahanmuuton ilmiöt ja trendit 2024–2025 -webinaari8.5.2025 10:57:00 EEST | Kutsu
Miltä näyttää työperusteinen maahanmuutto Suomeen? Entä mistä Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita viime aikoina ja kuinka paljon? Miltä Suomen tilanne näyttää koko Euroopan mittakaavassa? Mitä on odotettavissa maahanmuutolta lähitulevaisuudessa?
Entry ban and maximum detention period extended, more detailed provisions given on the right to reside in Finland after a decision on removal from the country6.5.2025 11:01:30 EEST | Press release
A set of amendments to the Aliens Act is entering into force on 6 May 2025. The amendments lay down more detailed provisions on the definition of legal residence. The amendments also extend the duration of an entry ban and the maximum detention period. There is no transitional period for the amendments.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme