Studie bland utländska studerande illustrerar vikten av kontakter för att få jobb i Finland
– För många var erfarenheten av de informella nätverkens betydelse frustrerande och kom dessutom som en överraskning i och med att Finland är ett mycket formellt fungerande samhälle i många avseenden. Ofta förmedlas informationen om jobb endast informellt. Även om lediga jobb utannonseras är det vanligt att den som arbetsgivarna redan känner från förr är den som blir vald. Är man inte inkluderad i rätt typs nätverk är man i ett underläge fast man har rätt utbildning och andra kompetenser, säger Alho.
En av de intervjuade sammanfattade situationen så här: ”du måste känna någon som känner någon”.
För undersökningen intervjuade Alho 31 utländska studerande som flyttat till Finland i vuxen ålder och som börjat studera vid finländska högskolor eller universitet och som lyckats hitta jobb. De hade utexaminerats eller var i slutskedet av sina studier. De kvalitativa intervjuerna handlade om deras erfarenheter av att söka jobb i Finland och intervjuerna gjordes åren 2016–2017. Alla var vid tiden sysselsatta i Finland.
De flesta intervjuade hade till en början försökt hitta jobb genom att svara på annonser och genom andra formella kanaler – i regel med dålig framgång. Det var först när de började utnyttja sina informella kanaler som de lyckades bättre med att hitta jobb.
Med ett enda undantag betonade alla intervjuade att kontakter till den egna etniska gruppen i Finland inte hade någon betydelse för att hitta jobb eller endast resulterade i dåligt betalda, icke-attraktiva lågstatusjobb. Det var kontakterna till finländare som öppnade dörren för dem till jobb som bättre motsvarade deras utbildning.
Några av de intervjuade hade personligen stött på rasism då de sökt jobb. Många påpekade också att vissa arbetsgivare inte noterade den arbetserfarenhet som de skaffat utomlands som en merit.
– Hade jag intervjuat sådana personer som inte hittat jobb hade fallen med erfarenheter av rasism troligen varit flera. Dessutom var det många som påpekade att de inte kunde veta varför deras ansökningar så ofta hade blivit obesvarade. Hade det att göra med rasism till exempel? Med all sannolikhet till en viss grad, eftersom tidigare studier visat att strukturell rasism förekommer på den finska arbetsmarknaden. Många upplevde även att ett namn som lät ”utländskt” var en försvårande faktor då de sökte jobb.
Prioritet för regeringen och universiteten
Internationell migration och mobilitet av studerande har vuxit exponentiellt de senaste decennierna. Traditionellt har de anglo-saxiska länderna lockat majoriteten av studerandena, men under de senaste åren har även mer ”perifera” länder som Finland blivit populärare destinationsländer än tidigare. Globalt tävlar universitet och andra högskolor om utländska studenter som för in pengar i form av terminsavgifter.
Även i regeringsprogrammet betonas vikten av att de utländska studenterna stannar kvar i Finland efter att de slutfört sina studier för att på så vis bidra till arbetsmarknaden.
– Det är paradoxalt att samtidigt som universiteten och regeringen har haft som mål att öka andelen utländska studerande i finländska universitet – och samtidigt som det talas om arbetskraftsbrist inom många sektorer – så finner vi strukturell rasism i rekryteringsprocesserna som gör inträdet till arbetsmarknaden svårare, säger Alho.
Skillnader mellan olika branscher
Alltid är det ändå inte en nackdel med utländsk bakgrund. Bland dem som Alho intervjuat var det några som lyckats vända sin bakgrund till en fördel i jobbsökningen genom att betona sina språkkunskaper och internationella kontakter. Speciellt inom vissa internationella branscher såg arbetsgivarna dessa egenskaper som värdefulla.
– Intressant nog var det många som menade att i och med den ökade invandringen och globaliseringen finns det allt mera jobb i Finland – och speciellt i huvudstadsregionen – där man klarar sig med engelska. Sådana jobb finns till exempel i multinationella företag, startupfirmor och it-sektorn. Många påpekade även att attityden mot ”icke-finska” arbetssökande är mera öppen och positiv inom dessa sektorer – jämfört med många andra sektorer.
Just frågan om språk gör Finland till ett ganska unikt fall i internationell jämförelse i och med att få av dem som flyttar hit för att studera talar våra nationella språk, vilket försvårar inträdet på arbetsmarknaden. Alho säger att trots att språkkraven ofta är motiverade så finns det tecken på att arbetsgivarna sätter språkkraven på en nivå som är allt för hög för att på så vis kunna exkludera icke-finska arbetssökande, vilket många av de intervjuade även påpekade
Att se över språkkraven kunde alltså vara ett sätt att minska på problemen. En annan åtgärd som sannolikt kan minska på diskrimineringen i rekryteringar skulle vara en övergång till anonyma rekryteringsprocesser, det vill säga att man lämnar bort information som namn, kön, födelsetid och -ort i ansökningarna.
– Helsingfors stad prövar ju på en variant av anonym rekrytering i år inom alla sektorer. Det är klart att detta som en enskild åtgärd inte räcker, men det kunde definitivt vara ett sätt att minska på olika former av diskriminering och rasism i fråga om vem som kallas till en arbetsintervju, säger Alho.
Pressmeddelandet bygger på Rolle Alhos artikel ‘You Need to Know Someone Who Knows Someone’: International Students’ Job Search Experiences
Kontakter
Forskardoktor Rolle Alho, rolle.alho@helsinki.fi
Tfn: 040-720 4121
Länkar
Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
4 700 nya studenter antogs till Helsingfors universitet – ungefär var sjunde sökande fick studieplats3.7.2025 09:42:00 EEST | Pressmeddelande
Både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande var Helsingfors universitet Finlands populäraste universitet.
Alkohol förändrar genernas funktion i embryots första celler19.6.2025 09:30:21 EEST | Pressmeddelande
Exponering för alkohol under de första veckorna av embryonalutvecklingen förändrar genfunktionen och cellmetabolismen. Odlingar på agarplatta visar att de första cellerna i nervsystemet är mest känsliga för alkohol. Forskningsresultatet stöder den nuvarande rekommendationen att sluta konsumera alkohol redan när man planerar en graviditet.
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum