Näin vältät hajoavat biojätepussit ja hajuhaitat

Biojätteen lajittelun tärkeys korostuu kesällä. Moni käyttää paljon tuoreita kasviksia ja marjoja, joista syntyy perkuutähdettä. Biojätteet ja ruoantähteet kuuluu lajitella kiinteistön biojäteastiaan. Biojäte tulee viedä astiaan kompostoituvassa pussissa tai muussa kompostoituvassa pakkauksessa. Biojätettä ei saa laittaa astiaan irrallisena. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että usein kodista löytyy jo valmiiksi lajitteluun sopivia helppoja ja ilmaisia ratkaisuja.
- Käytetyt kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho- tai sokeripussit toimivat erinomaisesti biojätteelle. Myös sanomalehdestä voi itse askarrella pussin, HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen ehdottaa.
Biojätepussi kestää, kun viet jätteet usein keräykseen
Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi. Kesällä, ja etenkin helteellä, on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.
- Taloyhtiön biojäteastia on yleensä jokaisen asukkaan päivittäisen reitin varrella. Kannattaakin ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä. Näin vältät hajuhaitat sekä kukkakärpäset, Tukiainen sanoo.
Myös kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Lisäksi pussin pohjalle on hyvä laitaa esimerkiksi tyhjä munakenno tai käytetty talouspaperi imemään kosteutta.
- Munakenno pohjalla imee jätteestä kosteuden ja saa pussin kestämään pidempään. Tämä niksi yhdistettynä riittävän tiheään tyhjentämiseen ennaltaehkäisee biojätepussin hajoamista, Tukiainen vinkkaa.
HSY:n keräämä biojäte käsitellään biojätteen käsittelylaitoksessa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Biojätteestä tuotetaan sähköä ja lämpöä sekä kompostia, jota käytetään mullan raaka-aineena. Näin biojätteen sisältämä energia ja arvokkaat ravinteet saadaan takaisin kiertoon.
Lisätietoja:
Ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen hanna.tukiainen(at)hsy.fi, puh 045 139 4035 (1.-2.7.2020)
Ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen, elina.mattero-meronen(at)hsy.fi, puh 050 381 5445 (3.7.2020)
Logistiikkasuunnittelija Saara Valtonen saara.valtonen(at)hsy.fi, puh 045 657 6126 (6.7.2020->)
www.kiitoskunlajittelet.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme