Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Erityishuollon palvelujen saaminen ei edellytä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia - aluehallintoviraston valvontapäätös

Jaa
Itä-Suomen aluehallintovirasto on 4.8.2020 antanut Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sotea koskevan valvontapäätöksen. Aluehallintoviraston mukaan kehitysvammalaki ei edellytä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia palvelujen saamiseksi. Lisäksi aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten vammaispalvelujen huomiota päätösten perusteluvelvollisuuteen.

Aluehallintovirastoon saapuneen kantelun mukaan Siun sotessa ei laadita erityishuolto-ohjelmaa tai sen laatimiseksi vaaditaan ainakin selkeä kehitysvammadiagnoosi. Puutteita on koettu olevan myös tiedottamisessa ja asiakkaiden kohtaamisessa. Kantelun mukaan asiakkaalle tai hänen edustajalleen ei tiedoteta tarpeeksi, mitä palveluja tai tukitoimia hänen on mahdollista saada. Myöskään hylkäävien päätösten perustelut eivät ole kantelijan mielestä lain mukaisia.

Aluehallintovirasto on ottanut asian tutkittavakseen sosiaalihuollon valvonta-asiana ja saanut Siun soten vammaispalveluista selvityksen 30.1.2020.

Siun sote on järjestänyt 26.4.2019 asiakkaiden edustajille palaverin. Muistion mukaan tällöin on keskusteltu siitä, että Siun sote ei toimi lain hengessä edellyttäessään kehitysvammadiagnoosia. Tällöin on sovittu, että erityishuolto-ohjelman myöntämisperiaatteet selvitetään syksyyn 2019 mennessä.

Aluehallintovirasto katsoo, että Siun soten 30.1.2020 antamassa selvityksessä on asianmukaisesti kuvattu kehitysvammalain asettamat edellytykset palvelujen myöntämiselle. Siun sotessa on kuitenkin ollut käytänteitä, joiden vuoksi aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten huomiota edelleen siihen, että kehitysvammalain soveltamisalapykälässä eikä lain esitöissä edellytetä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia. Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan riittää, että henkilöllä on vamma tai sairaus, joka vaikuttaa hänen kehitykseensä. Mikäli hänellä on sen vuoksi tarve nimenomaan erityishuollon palveluille, on ne lain ja sen esitöiden valossa hänelle myönnettävä.

Kehitysvammalaki ei jätä erityishuollosta vastuussa olevalle viranomaiselle harkintavaltaa sen suhteen kenelle erityishuolto-ohjelma laaditaan. Laki edellyttää, että erityishuolto-ohjelma laaditaan kaikille erityishuollon tarpeessa oleville henkilöille.

Sosiaalihuoltolaki on sosiaalihuollon palveluihin ensisijaisesti sovellettava yleislaki. Aluehallintovirasto korostaa kuitenkin, että viranhaltijan on aina sosiaalihuoltolain 2 §:n 1 momentin edellyttämällä tavalla sovellettava asiakkaalle edullisinta lakia. Koska sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ovat usein maksullisia ja harkinnanvaraisia, käytännössä vammaisten henkilöiden palvelut järjestetään pitkälti vammaispalvelulain ja kehitysvammalain nojalla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös 4.8.2020 (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


ylitarkastaja Taija Liukkonen, p. 0295 016 800 (vaihde),
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme