Vasa Elektriska Ab

Sjökabel hjälper bevara skärgårdslandskap i Sundom

Dela
Under sommaren har det varit liv och rörelse i Sundom skärgård, Vasa. Sammanlagt har cirka en och en halv kilometer sjökabel lagts på havsbotten med hjälp av grävmaskin från en flotte. Det krävande projektet är en fortsättning på förbättringen av elnätet i Solf, som startade i fjol. Målsättningen är att förbättra leveranssäkerheten i elnätet för kring 1 300 av Vasa Elnäts kunder. Tack vare att den nödvändiga linjen byggs som sjökabel förblir skärgårdslandskapet oförändrat.
Kabelläggning från flotte i Sundom, Vasa. Foto: Vasa Elnät
Kabelläggning från flotte i Sundom, Vasa. Foto: Vasa Elnät

Kabelläggning i skärgården är ett noggrant arbete.  

- Där havsdjupet är mindre än två meter grävs kabeln ner med grävmaskin, berättar Vasa Elnäts verkställande direktör Juha Rintamäki.

-  Med hjälp av GPS är det enkelt att hålla koll på djupet, och samma anordning är också till stor nytta när kabeln läggs i det grävda kabeldiket.

Att förlägga sjökabel är på många sätt ett mer krävande arbete än på torra land.

- En sjökabel är mer robust än en jordkabel och väger sju kilo per meter. Att skarva en sjökabel när kabeltrumman är tom är ett tidskrävande arbetsmoment.

I Sundom läggs sammanlagt nästan 20 kilometer kabel, varav en och en halv kilometer utgörs av sjökabeln över Kantfjärden. På fastlandet byggs en transformatorstation försedd med automation, och samtidigt möjliggörs fjärrstyrning av elnätet för att begränsa felområdet vid elavbrott. Sjökabeln fungerar även som reservförbindelse till exempel vid underhållsarbeten.

- Det här arbetet påverkar vardagen för cirka 1 300 av våra kunder genom att förkorta eventuella elavbrott, berättar Rintamäki.

Projektets totala kostnader uppgår till cirka 900 000 euro. Entreprenör för projektet är Voimatel Oy

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kabelläggning från flotte i Sundom, Vasa. Foto: Vasa Elnät
Kabelläggning från flotte i Sundom, Vasa. Foto: Vasa Elnät
Ladda ned bild
GPS:n gör det enklare att hålla koll på djupet. Foto: Vasa Elnät
GPS:n gör det enklare att hålla koll på djupet. Foto: Vasa Elnät
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 150 personer och omsättningen år 2023 utgjorde ca 200 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye