Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Varovasti lähemmäs normaalitilaa rajoitusten lieventämisen myötä - vaikutuksia seurataan tarkasti

Jaa
Kesäkuun alun myötä myös monia tiukimpia rajoituksia yhteiskunnan toiminnalle on lievennetty. Tautitilanne on tällä hetkellä rauhallinen myös Uudellamaalla, mutta rajoitustoimien vaikutuksia seurataan tarkasti.

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 3.6. kartuttamaan laajaa tilannekuvaa kahden viikon tauon jälkeen. Kokouksessa käännettiin katsetta kesän jatkoon.

Kokouksen puheenjohtajana toiminut Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tommi Laurinen totesi, että tiukimpia rajoituksia on lievennetty, mutta vaara ei ole ohi.

- Jokaisen toiminnalla on edelleen keskeinen merkitys, ja hygieniaohjeistuksia tulee edelleen noudattaa. Tarkkaavaisuutta ja yhtenäistä viestintää tarvitaan jatkossakin, toteaa Laurinen.

Rajoitusten purkamisen vaikutukset näkyvät sairaanhoidossa parin viikon viiveellä. Ensi viikon kuluessa siis nähdään, mihin suuntaan tilanne alkaa kehittyä.

Myös toiminnan johtamisessa ja järjestämisessä eri organisaatiot ovat siirtymässä kohti normaalitilaa. Tilannekuvan kartoitusta harvennetaan ja mm. riskiryhmille suunnattuja erityisiä asiointipalveluja ajetaan alas kesän aikana. Valmiustoimikunnan mukaan on tärkeää, että henkistä kriisinkestävyyttä vahvistettaisiin tarjoamalla mahdollisuuksia sosiaalisiin kontakteihin ja tilanteen pitkittymisen aiheuttaman ahdistuksen ja sosiaalisten ongelmien purkamiseen.

Kokouksessa käsiteltiin koronarajoituksia, koronaohjeistusten viestintää ja kesäajan tapahtumia ikäihmisten näkökulmasta. Jatkuva koronapuhe huolestuttaa ja jopa ahdistaa monia ikäihmisiä. Valmiustoimikunnassa tuotiin esiin, että viestinnässä ikäihmisille on ollut syyllistämisen ja ikärasismin vivahteita.

Ikäihmisten näkökulmasta on erittäin tärkeää, että viranomaisten viestintä on selkeää ja johdonmukaista. Kriisinkestävyyttä on, mutta sen kehitystä on seurattava. Sosiaalisen kanssakäymisen pitäisi olla myös ikäihmisille mahdollista turvallisesti, ja ikäihmiset pitäisi nähdä keskenään hyvin monimuotoisena joukkona. Lasten ja nuorten hyvinvointi vaikuttaa myös ikäihmisten hyvinvointiin.

Koulujen syyslukukauteen varaudutaan hallituksen myöntämän lisärahoituksen myötä

Nyt kun poikkeuksellinen koulukevät on ohi, voidaan jo luoda katsaus tilanteen hoitoon ja viranomaisten yhteistyön toimivuuteen sekä kääntää katse tulevaan syyslukukauteen.

Kokouksessa kuultiin Espoon kaupungin opetustoimen kokemuksia siitä, miten kunnassa pystyttiin hyödyntämään hallinnon antamia ohjeistuksia opetuksen järjestämisestä. Kokemusten mukaan iso kuva on toiminut hyvin, mutta välillä on mennyt sekaisin se, mikä on suositus, mikä on ohje ja mitkä lain mukaisia määräyksiä. Espoon kaupungin toive oli, että tätä selkeytettäisiin viestinnässä kunnille.

Toisaalta etäkoulu on osoittanut, miten nopeasti kaupunki voi joustaa järjestelyissä; kouluruokailun järjestäminen ruokakasseina onnistui hyvin ja tuli tarpeeseen. Oppiminenkin sujui monella etäkouluaikana hyvin, mutta koulun merkitys sosiaalisten kontaktien ja ryhmässä toimimisen paikkana korostuu.

Vaikka kouluissa ja monissa perheissä on oltu haastavassa tilanteessa, poikkeustilanteen jälkeen ei mennyttä kevättä unohdeta.

- Hallitus on 2.6. päätetyssä lisätalousarviossa kohdentamassa lisärahaa erilaisille oppimista ja tukitoimia tehostaville toimille jo syyslukukaudeksi, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueen johtaja Sanna Puura. - Tällä pyritään kuromaan umpeen kevään aikana mahdollisesti syntyneitä oppimisvajeita ja tukitarpeita.

Tärkeää taustatietoa syksyä varten saadaan juuri kunnille lähetetystä, toistaiseksi viimeisestä tilannekuvakyselystä, jolla kerätään kokonaiskuvaa tilanteen hoidosta ja varaudutaan tulevaan selvittämällä, millaiset tukitoimet olisivat erityisesti syksyllä tarpeen. Aluehallintovirasto on tehnyt opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämistä selvittävän kuntakyselyn poikkeusolojen aikana viikoittain yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Kokouksessa käsiteltiin lisäksi eri toimijoiden yleistä tilannekuvaa, kesän ajan tapahtumien turvallisuussuunnittelua järjestäjän näkökulmasta sekä ravintoloiden avautumiseen liittyviä rajoituksia ja niiden valvontaa.

- Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja eri toimilla voi olla yllättäviäkin seurannaisvaikutuksia muualla yhteiskunnassa, totesi Tommi Laurinen kokouksen päätteeksi. Tämänkin vuoksi alueellisen valmiustoimikunnan laaja ja poikkihallinnollinen tilannekuvatyö on merkittävää.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa ja toimia viranomaisten välisenä tiedonvaihdonfoorumina, edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua sekä turvallisuusyhteistyötä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tommi Laurinen,
p. 0295 016 144
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon kiireettömässä hoitoon pääsyssä puutteita Pohteen alueella7.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde) kiireettömän perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon hoitoon pääsy ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti vuonna 2024. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan asiakkaat eivät ole päässeet hoitoon ns. hoitotakuuajan puitteissa. Aluehallintovirasto jatkaa Pohteen hoitoon pääsyn määräaikojen valvontaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye