Vårdhemmens egenkontroll central också under coronaepidemin, regionförvaltningsverken och Valvira utreder eventuella försummelser
De boende på vårdhemmen hör till en riskgrupp som riskerar bli allvarligt sjuka vid eventuell smitta. Att det har inträffat coronaorsakade dödsfall på vårdhemmen innebär inte nödvändigtvis att vårdhemmen inte har följt myndigheternas direktiv eller att det skett andra försummelser i verksamheten. Regionförvaltningsverket och Valvira utreder brister som vi har fått kännedom om och vidtar tillsynsåtgärder vid behov.
Kommunerna har det primära ansvaret för att handleda och övervaka vårdhemmen
Ansvaret för tillsynen under den rådande situationen ligger hos samma aktörer som under normala förhållanden. Tillsynen består av serviceproducentens egenkontroll, den organiseringsansvariga kommunens kontroll och regionförvaltningsverkets och Valviras myndighetstillsyn.
Det ligger på serviceproducenterna att se till att vårdhemmen följer lagstiftningen och myndigheternas direktiv. Kommunerna har det primära ansvaret för tillsynen och handledningen både av sina egna äldreboenden och av de privata enheterna i kommunen.
Regionförvaltningsverket och Valvira kontrollerar enheter där brister har uppdagats. Tillsynen kan inledas på grund av ett klagomål eller en anmälan om missförhållanden. Regionförvaltningsverket och Valvira undersöker i första hand situationen genom att be kommunen och serviceproducenten om utredningar och olika dokument och genom gemensamma diskussioner. Under det rådande coronaläget utförs inspektionsbesök endast efter noga övervägande. Utifrån resultatet av tillsynen ges de som tillhandahåller omsorgstjänsterna i första hand information och vägledning.
Viktigt att följa myndigheternas direktiv också i vårdhemmen
Det är av särskild vikt att följa de direktiv som myndigheterna har utfärdat under epidemin. Alla sätt att bromsa spridningen av viruset är nödvändiga för att förhindra att fler blir smittade. Vårdhemmen bör följa alla de direktiv som social- och hälsovårdsministeriet, THL, det egna sjukvårdsdistriktet och kommunen har utfärdat. Kommunens smittskyddsläkare är en central sakkunnig som kan ge mer detaljerade anvisningar.
Kommunen har till uppgift att säkerställa att de privata och offentliga boendeenheter som är verksamma inom kommunens område har tillräcklig utrustning och tillräckliga anvisningar för att förhindra spridning av smitta. Kommunen är skyldig att ordna tillräckliga hälso- och sjukvårdstjänster för vårdhemmens invånare.
Regionförvaltningsverket och Valvira poängterar vikten av att varje aktör har en fungerande egenkontroll. Inga direktiv är i sig tillräckliga om man inte genom egenkontroll säkerställer och sörjer för klientsäkerheten, en god daglig renhållning och för hygienen.
Regionförvaltningsverket samlar in uppgifter om läget och förmedlar information och direktiv
Under epidemiläget har regionförvaltningsverket en central roll när det gäller att samla in uppgifter om läget och vägleda de lokala aktörerna. Regionförvaltningsverket vägleder för sin del kommunerna i sin region om förhindrandet av smittsamma sjukdomar och förmedlar myndighetsdirektiv särskilt till privata serviceproducenter som inte automatiskt har fått dem. På uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet samlar regionförvaltningsverket varje vecka in uppgifter om läget inom socialvården i kommunerna.
Regionförvaltningsverket samlar inte in uppgifter om antalet coronasmittade eller dödsfall på grund av coronaviruset på vårdhemmen. De läkare som har konstaterat coronasmittan meddelar den till Institutet för hälsa och välfärds register över smittsamma sjukdomar och till kommunens läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar.
Valvira sammanställer under pandemin en riksomfattande lägesbild av tillsynen av socialvården.
Ytterligare information
Vid regionförvaltningsverken:
Regionförvaltningsverket i Södra Finland: överinspektör för socialvården Sari Husa, tfn 0295 017 361
Regionförvaltningsverket i Östra Finland: överinspektör för socialvården Pia Sorsa, tfn 0295 016 853 och överinspektör Kirsi Laitinen, tfn 0295 016 821
Regionförvaltningsverket i Lappland: överinspektör för socialvården Päivi Salminen, tfn 0295 017 367
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland: överinspektör för socialvården Marjo Henrichson, tfn 0295 018 164
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland: överinspektör för socialvården Emmi Häyrynen, tfn 0295 018 622
Regionförvaltningsverket i Norra Finland: överinspektör för socialvården, Leena Serpola-Kaivo-oja, tfn 0295 017 290
fornamn.efternamn@rfv.fi
Valvira:
Elina Uusitalo, överinspektör, tfn 0295 209 334, fornamn.efternamn@valvira.fi
Nyckelord
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.
Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun päätöksenteossa puutteita12.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kantelupäätöksen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon päätöksentekomenettely ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Seitsemässä eri kantelussa vuonna 2024 kerrottiin sosiaalityöntekijän perustelleen lainvastaista menettelyään hyvinvointialueen säästötoimenpiteillä.
Brister i beslutsfattandet inom barnskyddet i Birkalands välfärdsområde12.5.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt ett klagomålsbeslut av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutsfattandet inom barnskyddets öppenvård i Birkalands välfärdsområde inte till alla delar varit lagenligt. I sju olika klagomål år 2024 fördes det fram att socialarbetaren hade motiverat sitt lagstridiga förfarande med välfärdsområdets sparåtgärder.
Ajojärjestelijälle ja kuljettajalle sakkoja ajopiirturin käyttöön ja ajo- ja lepoaikoihin liittyvistä rikkomuksista12.5.2025 11:11:11 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomainen havaitsi työsuojelutarkastuksella maaliskuussa 2023, että satakuntalaisen kuljetusyrityksen kuljettajien ajopiirturikorttien käytössä oli epäselvyyksiä. Yrityksen kuljettaja oli ajanut toisen kuljettajan kuljettajakortilla ilmeisesti peitelläkseen mahdollisia ajo- ja lepoaikasäännöksiä. Työnantaja ei toimittanut työsuojelutarkastajalle pyydettyjä ajo- ja lepoaikatietoja, ja kun tiedot viimein saatiin, havaittiin niissä lukuisia rikkomuksia. Asiaa käsiteltiin lopulta Satakunnan käräjäoikeudessa, joka tuomitsi yhtiön ajojärjestelijän ja rikkomuksia tehneen kuljettajan sakkorangaistukseen. Epäilyt kiistänyt ajojärjestelijä tuomittiin 30 päiväsakkoon, kun taas kuljettaja tunnisti rikkomukset ja hänen rangaistuksensa oli 15 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.5.2025.
Number of workers posted to Finland from abroad increased slowly in 202412.5.2025 08:00:00 EEST | Press release
Growth in the number of workers posted to Finland continued slowly also in 2024. The number of posted workers increased the most in North Ostrobothnia, Åland and South Ostrobothnia. The number decreased the most in Lapland, Central Finland, Eastern Finland and Kainuu.
Antalet arbetstagare som utstationerats till Finland från utlandet ökade långsamt år 202412.5.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ökningen av antalet utstationerade arbetstagare i Finland var fortsatt långsam också år 2024. Antalet utstationerade arbetstagare ökade mest i Norra Österbotten, på Åland och i Södra Österbotten. Antalet minskade mest i Lappland, Mellersta Finland, Östra Finland och Kajanaland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum