Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Senaatintorilla arkeologisia kaivauksia ennen valaistuksen uusimista

Jaa
Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut tekee kaivauksia Senaatintorilla kuluvan syksyn aikana. Työ liittyy torin valaistuksen uusimiseen. Kaivutyön esivalmistelut torilla käynnistyvät 7.9. alkavalla viikolla.
Senaatintori elokuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Paavo Jantunen
Senaatintori elokuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Paavo Jantunen

Arkeologisissa kaivauksissa tutkitaan kuuden uuden valaisinpylvään paikat. Torin itälaidan tutkimusalueilta Valtionneuvoston edustalta odotetaan löytyvän 1600–1700-luvuilta peräisin olevia Suurtorin kerrostumia ja mahdollisesti jäännöksiä kaupungin vanhoista raatihuoneista. Länsilaidalta yliopiston päärakennuksen edustalta voi paljastua osia hautausmaasta ja kirkosta.

Vuonna 1550 perustettu Helsingin kaupunki siirrettiin Vanhankaupunginkosken luota nykyiselle paikalleen Vironniemelle 1640-luvulla. Nykyisen Senaatintorin alueella sijaitsi Helsingin Suurtori julkisine rakennuksineen, asuinkortteli sekä kaupungin kirkko ja hautausmaa. Isonvihan aikaan 1700-luvun alkupuolella torin poikki kulki vanhan kartan mukaan venäläisten rakentama kenttälinnoitus. Vuonna 1808 sattuneen suurpalon jälkeen asemakaava muutettiin ja tulevan Senaatintorin paikalla olleet rakennukset purettiin. Helsingistä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki vuonna 1812.

Torilla voi liikkua normaalisti

Kaivausalueet rajataan niin, että torilla pystyy liikkumaan normaalisti. Kaivausalueille ei ole kuitenkaan pääsyä eikä niille näe, sillä alueet aidataan umpiaidoilla ja osa niistä katetaan.

Kaivausalueet avataan kaivinkoneella, ja sen jälkeen kaivamista jatketaan lapioin ja lastoin. Rakenteet ja kulttuurikerrokset dokumentoidaan takymetrimittauksin ja valokuvin. Esinelöydöt ja luut talletetaan, ja lisäksi otetaan maa- ja ajoitusnäytteitä. Kaivauksista laaditaan tutkimusraportti kenttätyövaiheen jälkeen.

Valaistus uusitaan vuonna 2021

Ensi vuonna torille asennetaan valaisinpylväät, jotka selvisivät avoimen suunnittelukilpailun voittajiksi vuonna 2018. Futudesign Oy:n ehdotus Happy Together vakuutti kilpailussa sulavalinjaisella, modernilla ja minimalistisella muotoilullaan.Uusittavien valaisimien lisäksi torille jää tulevaisuudessakin vanhoja lyhtymäisiä valaisimia Aleksanteri II:n patsaan ympärille ja rakennusten edustoille.

HUOM. Median edustajilla on mahdollisuus vierailla kaivauksilla niiden päästyä käyntiin. Museovirasto tiedottaa mediatilaisuudesta STT:n tapahtumakalenterissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkeologiset kaivaukset
25.9. saakka Tuija Väisänen, tutkija, Museovirasto, tuija.vaisanen@museovirasto.fi, p. 0295 33 6506
25.9. jälkeen Heli Lehto, tutkija, Museovirasto, heli.lehto@museovirasto.fi, p. 0295 33 6120
Marianna Niukkanen, yli-intendentti, Museovirasto, marianna.niukkanen@museovirasto.fi, p. 0295 33 6201


Valaisinten uusiminen
Ari Turunen, hankevastaava, Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, p. 0931022282, ari.turunen2@hel.fi

Kuvat

Senaatintori elokuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Paavo Jantunen
Senaatintori elokuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Paavo Jantunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande

Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.

Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote

Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye