Painonhallintasovellus pitää ylipainon kurissa – itsemittaaminen tehokasta
Laihduttamiseen liittyviä sovelluksia ja ohjelmia löytyy nykyisin vaikka millä mitalla. Valitettavasti lähes kaikkien sovellusten ongelmana on puuttuva tieteellinen näyttö tehosta. Näin ollen niiden pitkäaikainen vaikutus painoon jää usein epäselväksi ja vähäiseksi.
”Kaikki Onnikkaa käyttäneet pärjäsivät selkeästi paremmin verrattuna perinteistä ryhmäohjausta saaneisiin. Eniten laihtuivat ne, jotka käyttivät ohjelmaa riittävän paljon, ja heillä myös metabolisen oireyhtymän esiintyvyys laski merkittävästi”, kertoo Oulun yliopiston sisätautien emeritusprofessori Markku Savolainen.
Metabolinen oireyhtymä liittyy keskivartalolihavuuteen, ja siinä esiintyy yhtä aikaa häiriöitä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa.Henkilöillä, joilla on todettu metabolinen oireyhtymä, sydän- ja verisuonisairauksien vaara on 2–3 kertaa suurempi kuin terveillä. Puhutaan siis merkittävästä kansanterveydellisestä haasteesta.
Tutkimukseen osallistui yhteensä 532 iältään 20–60-vuotiasta ylipainoista henkilöä. Osallistujien painoindeksi oli tutkimuksen alussa 27-35 kg/m2 eli he olivat ylipainoisia tai lihavia. Metabolista oireyhtymää esiintyi 45,4 prosentilla. Tutkimuksessa noudatettiin kansanvälistä metabolisen oireyhtymän määritelmää, jossa kiinnitetään huomiota vyötärön ympärykseen, veren rasva- ja sokeriarvoihin ja verenpaineeseen. Tutkimus julkaistiin vastikään Annals of Medicine -tiedelehdessä.
Osallistujat jaettiin ryhmiin, joista osa käytti Onnikka-painonhallintaohjelmaa viikoittain vuoden ajan. Aloittamisesta kahden vuoden päästä tehdyssä seurannassa perinteistä ryhmäohjausta saaneilla ei ollut tapahtunut muutosta metabolisen oireyhtymän esiintyvyydessä. Sen sijaan Onnikkaa käyttäneillä metabolisen oireyhtymän esiintyvyys oli selvästi vähentynyt tavanomaista ohjausta saaneiden ryhmään verrattuna.
”Onnikkaa eniten käyttäneellä kolmanneksella metabolisen oireyhtymän esiintyvyys väheni peräti 71 %. Keskivertokäyttäjilläkin esiintyvyys väheni 55 %, mutta vähiten käyttäneillä sekä vertailuryhmän henkilöillä ei tapahtunut mitään muutosta”, sanoo Oulun yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Harri Oinas-Kukkonen.
Ohjelman käyttöaktiivisuutta tutkijat mittasivat muun muassa käyttäjien sisäänkirjautumisten ja erilaisin ohjelman tarjoamiin tehtäviin osallistumisen perusteella.
Osaaminen eri tieteenaloilta nivottiin onnistuneesti yhteen
Onnikan taustalla on monitieteinen suostutteleva malli, joka erottaa sen tuhansista muista valmennussovelluksista. Sovelluksessa on hyödynnetty Oulun yliopistossa kehitettyä suunnittelumenetelmää, Persuasive Systems Designia. Pyrkimyksenä on määrittää sovellukselle ominaisuudet, jotka edesauttavat käyttäjän tavoitteen saavuttamista. Tällaisia ovat esimerkiksi oman käyttäytymisen monitorointi, virtuaalinen harjoittelu, rohkaiseva palaute, muistutukset sekä käyttäjäryhmän vaikutuksen hyödyntäminen.
Lähtökohtana eivät ole tekniset kysymykset, vaan käyttäjän muutostavoite. Onnikan sisällöstä erimerkiksi vain neljä prosenttia koskee suoranaisesti painonpudotusta. Lisäksi käsitellään muun muassa syömiskäyttäytymistä, liikuntaa, elämäntilannetta sekä muutosta ja motivointia kognitiivista käyttäytymisterapiaa soveltamalla. Onnikka-ohjelman sisällöntuotannossa keskeisessä asemassa ovat olleet FT, ravitsemusterapeutti Anna-Maria Teeriniemi ja KM, ravitsemusterapeutti Terhi Jokelainen.
”Henkilön asenteisiin ja käyttäytymiseen pyritään vaikuttamaan kuitenkin ilman pakottamista. Käyttäytymistä ohjataan erilaisten tehtävien ja muistutusten avulla, rohkaisemalla, suostuttelemalla ja palkitsemalla”, Oinas-Kukkonen toteaa.
Parhaillaan analysoidaan alkuperäiseen tutkimukseen osallistuneiden viisivuotisseurantatuloksia. Tarkoituksena on katsoa, onko paino pysynyt edelleen saavutetulla tasolla, vaikka aikaa Onnikka-ohjelman käytön päättymisestä on jo neljä vuotta.
Onnikka-ohjelma on tällä hetkellä rajoitetussa tutkimuskäytössä Oulun ympäristökuntien terveyskeskuksissa (Muhos, Kempele, Liminka ja Ii). Lihavat potilaat (BMI 30-40), joilla on lisäksi muitakin sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöitä, voivat ryhmäohjauksien ohella saada Onnikka-ohjelman käyttöönsä vuoden ajaksi. Tähän Resepti-Onnikka -tutkimukseen haetaan parhaillaan uusia potilaita. Tavoitteena on tutkia elintapamuutosten ohjausmallien tehokkuutta metabolisen oireyhtymän ja lihavuuden hoidossa 30-65 -vuotiailla. Hakijoilla pitää täyttyä vähintään kaksi näistä riskitekijöistä: kohonnut verenpaine, kohonneet veren kolesteroliarvot, korkea verensokeri tai lääkitys edellä mainittuihin sekä tupakointi.
Tavoitteena on, että ohjelma saadaan laajasti yleiseen käyttöön vuoden 2021 aikana. Onnikka-ohjelmasta on kehitteillä myös mobiilisovellus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Harri Oinas-Kukkonen 040 579 1410
Emeritusprofessori Markku Savolainen 040 719 9838
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme