Millaista on kulutus nyky-Suomessa? – museot tallentavat kulutusta 18.9.2020

Millaista on esimerkiksi lentomatkustajien, nuorten tai romanien kulutus nyky-Suomessa? Mitä hankintoja puolestaan tekee Raumanmerelle suuntaava mökkeilijä tai Joensuussa asuva autoilija? Entä miten ajatukset kulutuksesta vaikuttavat koulurakennuksen purkamiseen tai taiteilijan työskentelyyn?
Yhteistyönä toteutettavassa Kulutuksentallentajat-tempauksessa museoiden dokumentointikohteina ovat mm. paikalliset yritykset, ruokailu, materiaalit, muoti ja muotoilu, erilaisten ryhmien kulutuskäyttäytyminen, jätteet ja kierrätys, matkailu sekä rakennukset. Tarkastelussa ovat kulutuksen näkökulmasta myös yhteiskunnallinen infrastruktuuri, taiteen hiilijalanjälki ja mediasisältöjen tuottaminen.
Osa nykydokumentoinneista toteutetaan verkossa, mutta tempauspäivänä museoammattilaiset myös jalkautuvat kentälle haastattelemaan, havainnoimaan, valokuvaamaan ja videoimaan. Koronapandemia lyö oman leimansa niin työskentelyyn kuin osaan tallennuskohteista.
Tempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, joka kehittää museoiden nykydokumentointitoimintaa ja koordinoi museoiden välistä tallennustyönjakoa.
Ilmiöt talteen tuoreeltaan
Nykydokumentointitempauksella museot haluavat esitellä ja edistää nykyajan tallennusta osana kokoelmatyötä. Mukana olevat museot ovat valinneet tallennuksen näkökulman ja kohteen oman toimialansa ja tehtävänsä mukaisesti. Edellisen kerran museot toteuttivat vastaavan yhteistallennuksen vuonna 2018, jolloin aiheena oli suomalaisten onnellisuus.
– Nykyhetken dokumentointi on yhä tärkeämpi osa museoiden kokoelmatyötä. Sen avulla voimme kerätä tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja tapahtumista heti, silloin kun niistä on vielä saatavilla mahdollisimman monipuolista aineistoa. Kun tallennamme esimerkiksi kulutusta yhdessä ja samanaikaisesti, pystymme kartuttamaan museokokoelmia entistä kattavammin ja vaikuttavammin, kertoo TAKO-verkoston puheenjohtaja Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta.
Dokumentointipäivän tiimoilta suomalaisten museoiden kokoelmat täydentyvät kulutukseen liittyvillä esineillä, valokuvilla, videoilla, arkistoaineistolla ja verkkomateriaalilla. Samalla kokoelmiin tallentuu myös näkökulmia siitä, millaisia kestäviä ja kestämättömiä ulottuvuuksia nykykulutukseen liittyy.
Tempausta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kulutuksentallentajat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi Kivimäki, TAKO-verkoston viestintäkoordinaattori
+358 40 737 6749, outi.kivimaki@pori.fi
Johanna Jakomaa, TAKO-verkoston puheenjohtaja
+358 44 701 1057, johanna.jakomaa@pori.fi
Nykydokumentointitempaukseen osallistuvat museot, aiheet ja yhteystiedot: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KE8e1vEm2OlfavHzXt2PfFdsJaSkv9bDtMBLbDcVfnk/edit?usp=sharing
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme