Koronavilkulla jo yli 2 miljoonaa latausta

Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on ladattu tähän mennessä yli 2 miljoonaa kertaa. Kahden miljoonan latauksen raja meni rikki kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Koronavilkku tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin.
”Meillä kaikilla on nyt aito mahdollisuus auttaa tartuntaketjujen katkaisussa, koska niin moni meistä on ottanut Koronavilkun käyttöön. Tämän lisäksi meidän on muistettava ehkäistä koronaviruksen leviämistä huolehtimalla mm. hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien suosituksen mukaisesta käytöstä”, sanoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.
Tartunnastaan on ilmoittanut 218 Koronavilkun käyttäjää
Tähän mennessä tartunnastaan on ilmoittanut 218 koronavilkun käyttäjää. Tartunnasta ilmoitetaan syöttämällä sovellukseen kertakäyttöinen avauskoodi, jonka sovelluksen käyttäjä saa jäljitystyötä tekevältä terveydenhuollon ammattilaiselta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.
Avauskoodin voi saada vain henkilö, jolla on laboratoriovarmistettu koronavirustartunta. Avauskoodin avulla varmistetaan, että Koronavilkku-varoitukset perustuvat vain todettuihin tartuntoihin. Varoituksen saajat ja lähettäjä eivät saa tietoa toistensa henkilöllisyydestä.
Aikavälillä 1. - 15.9.2020 35 prosenttia henkilöistä, joilla on todettu koronavirustartunta, on ilmoittanut tartunnasta sovelluksella.
Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovellus tuottaa sitä enemmän hyötyä, mitä useampi sen lataa. Suomi on päässyt Euroopan maista nopeimmin näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa.
"On helppo olla ylpeä suomalaisista, sillä näytämme tässä mallia muulle maailmalle. Suomalaiset ovat näyttäneet, että kannamme vastuuta tartuntaketjujen katkaisemisesta yhdessä. Seuraavaksi tavoitteemme on lisätä sovelluksen kattavuutta entisestään", kommentoi Solitan terveys- ja hyvinvointiyksikköä luotsaava Risto Kaikkonen.
Puhelimen asetukset vaikuttavat altistusvaroituksien saamiseen
Koronavilkku toimii uudemmissa älypuhelimissa, joissa on Applen ja Googlen yhdessä luoma Exposure Notifications -rajapinta. Puhelinmalli ja käyttöjärjestelmä voivat vaikuttaa sovelluksen toimintaan. Seuraavat puhelimen asetukset kannattaa tarkastaa varmistaaksesi Koronavilkun häiriöttömän toimivuuden:
- Tarkista altistumislokin päivittyminen painamalla Koronavilkun kotinäytöllä Ei havaittuja altistumisia -kohdasta. Jos Tarkistettu viimeksi -kohdan päiväys on yli vuorokausi sitten, kokeile näitä:
- iPhone: Päivitä käyttöjärjestelmä 13.7 ja/tai tarkista puhelimesi asetuksista Altistumisilmoitukset-kohdasta, että aktiivisena alueena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Suomi (eikä "Koronavilkku”).
- Android-puhelimet (erityisesti Huawei): ota Koronavilkun akun optimointi pois päältä puhelimen asetuksista. Tähän on tulossa korjauspäivitys, mutta siihen saattaa mennä vielä jonkin aikaa.
- Tarkista akun optimointi -asetukset: Joissain puhelimissa (erityisesti Oneplus) puhelin voi sammuttaa Bluetooth-yhteyden öisin siitä varoittamatta. Voit välttää tämän laittamalla akun optimointi -asetuksen pois päältä.
Palautetta sovelluksen toimivuudesta voi lähettää sähköpostiosoitteeseen koronavilkku@thl.fi. Huomaathan, että sähköpostilla et voi laittaa asiaasi vireille tai kysyä yksityiskohtia sovelluksen käytöstä.
Koronavilkku.fi-sivustolle on koottu tietoja sovelluksesta ja sen käyttöönotosta.
Tietoa sovelluksesta ja latausohjeet:
Lisätiedot:
Aleksi Yrttiaho
tiedonhallintajohtaja
THL
puh. 029 524 7671
etunimi.sukunimi@thl.fi
Tilastokuvan kuvateksti: Koronavilkun latausmäärät lukumäärittäin ja väestöön suhteutettuna.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki
THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme